© Юлия Лазарова Търговските центрове не затварят, няма забрана и

...
© Юлия Лазарова Търговските центрове не затварят, няма забрана и
Коментари Харесай

Мнения Daily - Коронавирусът ще покаже всички проблеми на здравеопазването ни

© Юлия Лазарова Търговските центрове не затварят, няма възбрана и за " не-културните " места. Зараза

Коронавирусът ще покаже всички проблеми на опазването на здравето ни

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От разбор на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Досега българските управляващи не са били изправени пред тестване като това - да лимитират разпространяването на рисковия ковид, откакто бе обявено за първите 4 случая на инфектирани в България. Става дума за двама мъже от Плевен - на 27 и на 60 години, пациенти и съседи по стая в белодробната клиника на Университетската болница " Д-р Георги Странски ", както и за две дами от Габрово - 75-годишна пациентка и 45-годишна здравна сестра, които обаче не са били в контакт. Оптимистичната вест е, че и четиримата са добре - двамата мъже са клинично здрави, само че ще останат в плевенската клиника.

Днес обаче броят на инфектираните с ковид може да нарасне, откакто станат известни резултатите от пробите на близо 300 души от Плевен и Габрово, за които е известно, че са били в контакт със инфектираните. Премиерът Борисов разпореди с работата по установяването и издирването на " контактните " да се заеме Министерство на вътрешните работи.

" При тази зараза с ковид ще се проявят всички дефекти на нашето опазване на здравето ", съобщи през вчерашния ден по Българска национална телевизия доцент доктор Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в софийската Инфекциозна болница. Съвсем скоро ще разберем дали ще се окаже прав.

За начало заваляха забрани. За несигурно време в цялата страна затварят кината, театрите, концертните зали. Спортните прояви ще са без аудитория, стопират се всички всеобщи мероприятия с присъединяване на деца, в това число екскурзии, " зелени учебни заведения " и прочие

Нито от държавното управление, нито от Националния действен щаб обясниха по какъв начин ще бъдат обезщетени театрите и филхармониите, защото месечната прехрана, в това число и заплатите, се дефинира от броя продадени билети, за всеки от които бюджетът доплаща избрана сума. Търговските центрове не затварят, няма възбрана и за " не-културните " места - заведенията, казината и игралните домове. За заведенията за хранене, кафенетата и барчетата даже няма условие като в Италия масите, респективно посетителите, да са раздалечени на повече от метър едни от други.

В страна, където сапунът и хартията в тоалетните на заведенията са рядко срещан разкош, Министерството на туризма предложи да се заредят с задоволително сапун и дезинфекциращи гелове санитарните пространства и общите елементи в местата за настаняване и в заведенията за хранене и забавление.

Извън ограниченията остават обаче италианските служащи в Плевен, които вземат участие в строителството на " Балкански поток ". През област Плевен минават 45,2 километра от трасето, което би трябвало да стигне до сръбската граница. Тези хора няма да бъдат сложени под карантина, нито ще бъдат изследвани за ковид. Просто ще са " под наблюдаване ". Може би тъй като възможна карантина ще забави още повече построяването на така свидната тръба.

Странно е по какъв начин " рисков контингент " ще е под неразбираемо наблюдаване, а в това време има хора под карантина в лечебни заведения, където се чака да проявят или да не проявят признаци на ковид. Но във връзка с карантината министър председателят не е чак толкоз непоколебим, въпреки че даде образец с Израел, където за нарушителите е очакван затвор. Борисов разчита на това, че " сме задоволително дисциплинирана нация ". Сиреч - хора, които са били в рискови зони, да се затворят непринудено за 14 дни. Колко ли от хилядите българи, завърнали се от Италия, са го създали?

-------- Протестът " от ръба " сподели, че ръководещите подцениха протеста на медицинските сестри.
Гражданско непокорство

Институциите работят несъответстващо в изключителна обстановка

От коментар на Илия Вълков за " Клуб Z "

На 6 март сутринта пет медицински сестри трябваше да стигнат до обезверен опит след нощна обсада на зала в някогашния Партиен дом, с цел да бъдат чути. Една от тях заставам близо час на перваза на прозореца на постройката, убеждавана по телефона онлайн в телевизионния ефир от водещ на утринен блок да слезе на безвредно разстояние. Тя беше заобиколена от чиновници на Националната работа за защита (НСО) и персонално техния шеф - ген. Красимир Станчев. На тези, които са гледали онлайн, евентуално им е изглеждало като на филм. Но, по дяволите, беше доста същинско.

Фотограф: Юлия Лазарова
И е показателно до каква некомпетентност сме изправени като общество да решаваме кълбото от проблеми, в които сами сме се оплели. За по-малко от час този спешен случай разказа още веднъж нескрито политическата некомпетентност, невъзможността на виновни институции да работят съответно в изключителна обстановка, а даже и откровената сензационност на медиите в тази ситуация.

Цяла година ръководещите баламосват протестиращите сестри, че ще има нарастване на заплатите им в здравната система. Цялата 2019 година мина под знака на митингите на медицинските сестри като персонално министър председателят Бойко Борисов на няколко пъти се среща с тях, бяха отпускани на няколко транша - първо 30 млн. лева, а по-късно 50 млн. лева, за нарастване на тяхното възнаграждение.

За да пристигна септември, когато министър председателят Борисов сподели: " Ние сме ги пратили тези пари! И аз желая двойно, кой не желае двойно?! Ние влагаме милиарди в вложения!

Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме?! Те не са 50 милиона, а са 86 милиона! Ананиев да се оправдава. "

На 17 октомври протестиращите медицински сестри се барикадират в кабинета на здравния министър. Вече е станало известно, че обещаните 50 млн. лева в действителност са били понижени тихомълком на 6 млн. лева Сестрите още веднъж излизат на палатков лагер пред Министерския съвет. И макар многократни срещи, договаряния, нови рамкови контракти, техните претенции по този начин и не се извършват.

Така пристигна и следващата укрепление в постройката на някогашния Партиен дом, където на постоянното съвещание на парламентарната здравна комисия, протестиращите сестри са очаквали да пристигна министър Кирил Ананиев. Заседанието траяло пет минути по думите на протестиращата Мая Илиева. " Министър Ананиев го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред Министерски съвет, а за тях бяхме невидими ", изясни тя.

И с цел да станат " забележими ", трябваше да бъде провокирана спешната обстановка с излизането на една от тях на перваза на прозореца на постройката на някогашния Партиен дом. Или както сама уточни Бойка Анастасова - решила да излезе на перваза, тъй като защитата не позволила камерите на медиите в постройката при тях.

Случаят с митинга " от ръба " сподели, че ръководещите подцениха митинга на медицинските сестри. Дали от надменност, дали тъй като не виждат различен потребен ход. Но всичко се написа на сметката. Ще пристигна ден да й се тегли чертата.

----------- Ефектът върху разноските на семействата ще е стеснен.
Антимонополно

По-евтиният газ ще усъвършенства капиталовата среда у нас

От коментар на икономиста Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Изминалата седмица беляза дълго чакана развръзка за доставките на природен газ за България, откакто " Булгаргаз " и " Газпром " реализират единодушие за трансформира на метода на пресмятане на цената за импорт на съветски природен газ. Това е резултат антимонополното дело против съветската компания, почнало през 2011 година, и последвалите задължения за предоговаряне на ценообразуване и повишение на конкуренцията на газовите пазари на трите балтийски републики, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Разбира се, други фактори, като идното довеждане докрай на междусистемна газова връзка Гърция-България (част от европейските план от общ интерес) и навлизането на конкурентен полутечен природен газ на пазара също оказват удобно въздействие върху цените на природния газ.

Фотограф: Мария Съботинова
Ценовите промени са в две посоки - формулата за изчисляването ѝ и интервала, в който важи. Досегашното формула включва единствено котировките на различните горива - газьол и мазут, до момента в който новата формула прибавя към досегашната и пазарна съставния елемент, изчислена въз основата на котировките на природен газ на ликвидни европейски пазари като нидерландския Title Transfer Facility и немския NetConnect Germany. Заедно с това се трансформира и интервала на пресмятане на цените - от тримесечна основа, както е до момента, на месечна база, считано от април.

Потреблението на природен газ в България е релативно непрекъснато и относително ниско на фона на останалите страни в Европейския съюз - към 3 милиарда куб. м. Около ¾ от вътрешното ползване е в промишлеността, а едвам 3% е потреблението на семейства. Най-голям дял в енергийното ползване на природен газ имат топлофикационните топлофикационни компании, топлоцентрали и електроцентрали - към 32%, а след тях се подреждат производителите на строителни материали - 10%, химическата индустрия - 10%, превоз, в това число тръбопроводен - 8% и други браншове - 7%. Освен това химическата индустрия образува още 8% под формата на неенергийно ползване - преправка на природен газ за приемане на крайни артикули като торовете, създавани в " Агрополихим " и " Неохим ".

Имайки това поради, понижаването на цената на природния газ може да се чака да има относително стеснен резултат върху разноските на семействата. От една страна, потреблението на семейства е малко и резултатът от понижаването на цените няма да е огромен и ще е стеснен до към 2% от семействата, по данни на Българската асоциация природен газ - тези с достъп до природен газ в бита. От друга страна, единствено фирмите, които създават строителни материали, работят главно за вътрешния пазар, което ще окаже въздействие върху разноските на строителните форми. Предвид продължаващото високо търсене при строителството на жилищни и административни здания, както и упования растеж на обществените вложения в техническа инфраструктура, това надали ще отрази в по-ниски цени.

Значителен резултат обаче може да се чака по линия на нарасналата конкурентоспособност на фирмите в индустрията, които работят главно за експорт. Това ненапълно ще облекчи натиска за увеличение на разноските за труд, ще разреши на фирмите да ръководят по-добре енергийните си разноски и е опция за възстановяване на капиталовата среда, а оттова - нови вложения и основаване на нови работни места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР