© Юлия Лазарова Срив на борсите за ток. Рекордно ниски

...
© Юлия Лазарова Срив на борсите за ток. Рекордно ниски
Коментари Харесай

Токът за бита - имунизиран срещу по-ниски цени

© Юлия Лазарова Срив на тържищата за ток. Рекордно ниски от десетилетия цени на природния газ. Петролна война, която срути котировките. Тези вести сигурно са минали през очите на множеството българи и в този момент те евентуално се чудят по кое време ще усетят резултата и по джоба си. Още повече че хиляди хора внезапно се оказаха без работа, а доста повече други няма да получат цялостните си хонорари.
Ефект обаче няма да има. Поне в България, където енергийните цени за битовите консуматори, и по-специално тези на тока, не зависят от пазара, а от решенията на държавния регулатор. При това се променят единствено един път годишно - на 1 юли, без значение че се случва най-голямата икономическа и обществена рецесия от Втората международна война насам.

Така за българския консуматор остава без значение внезапният спад на цените на електрическата енергия, обвързван с поевтиняването на CO2 квотите, на природния газ - поради наводнения с LNG пазар, както и на петрола, за който картелът OPEC+ не реализира съглашение. И надали ще има - заявките на електроснабдителните сдружения, които бяха импортирани в КЕВР тази седмица, не плануват намаляване на цените след средата на годината. Дори в противен случай, желае се леко нарастване. Какво ще реши енергийният регулатор следва да забележим, само че поради досегашната му процедура може да чакаме минимални корекции.
Ако пазарът на електрическа енергия в България беше либерализиран, както е в Западна Европа, потребителите щяха да усетят резултата от рецесията още с априлските си сметки. И това е следващ мотив страната да се замисли дали и в тази сфера дълго отлаганите промени не може да се случат по този начин бързо, както с електронното обучение или онлайн административните услуги. Засега обаче посоката е тъкмо противоположната - отсрочване на измененията в Закона на енергетиката, които трябваше да изкарат част от потребителите на свободния пазар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР