© Юлия Лазарова Спадът на обема на лошите и преструктурирани

...
© Юлия Лазарова Спадът на обема на лошите и преструктурирани
Коментари Харесай

Обемът на лошите кредити в България пада до 5 млрд. лв. към юни

© Юлия Лазарова Спадът на размера на неприятните и преструктурирани заеми продължава и през юни, като през последната година сумата понижава с 1.6 милиарда лева до малко над 5 милиарда Понижението е най-видимо при ипотеките и фирмените заеми - с 26% на годишна база. Така делът на неприятните вземания пада от 12.4% от всички заеми предходната година до 8.9% към края на юни 2019 година, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ).

Кредитирането пораства

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Междувременно кредитирането в България нараства с малко над 6% на годишна база, като по този начин общият размер на поетите заеми приближава 56.3 милиарда лева

Според данните на Българска народна банка размерът на фирмените заеми се покачва с близо 1.5 милиарда лева през последната година до обща сума 33.5 милиарда лева към края на полугодието. Най-голямо е нарастването при новоотпуснатите заеми за над 5 години - с 2.2 милиарда лева, или 10.4% повече по отношение на година по-рано. От друга страна, размерът на отпуснатите заеми до 1 година понижава, а неприятните заеми в частния бранш се намаляват с 1.15 милиарда лева на годишна база.

Домакинствата пък са поели нови заеми за малко над 1.7 милиарда лева от юни 2018 година, като по този начин общият размер нараства до 22.7 милиарда лева Тук покачването идва от повече дълготрайни заеми (над 5 години), както и нарастване с 11.8% на ипотеките. Така сумата на жилищните заеми в България надвишава 11.1 милиарда лева към края на юни. При ипотеките е и най-голямото нарастване на месечна база, като през юни са отпуснати заеми за над 140 млн. лева, демонстрират данните на Българска народна банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР