© Юлия Лазарова Слънчев ден с дъжд от мрачни прогнози

...
© Юлия Лазарова Слънчев ден с дъжд от мрачни прогнози
Коментари Харесай

Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

© Юлия Лазарова Слънчев ден с дъжд от мрачни прогнози за световната и българската стопанска система.

Очакваната криза ще бъде най-тежката от Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век, като през 2021 година ще настъпи единствено отчасти възобновяване, съобщи ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева. Фондът ще показа прогнозите си за международната стопанска система идната седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компанията за кредитно обезпечаване " Кофас " предвижда 25% растеж на фирмите в неплатежоспособност в световен мащаб. А за България Световната банка чака 3.7% спад на Брутният вътрешен продукт през 2020 година и то, в случай че ограничаващите ограничения бъдат отстранени до юни.

Тестовете за ковид на служителите на реда в България се оказаха 99% негативни, което е знак, че не са построили имунитет. Това даде съображение на оперативния щаб да заключи, че е рано за разхлабване на ограниченията за популацията.

Службите за Великден ще има, само че при редица ограничавания. За след Великден се остават разхлабването на възбраната за разходки в парковете и планините и възобновяване на женските и детските съвещания в поликлиниките.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Световната банка чака българската стопанска система да се свие с 3.7% през 2020 година поради вируса

Разпространението на COVID-19 и ограниченията, подхванати за ограничението на вируса, могат да доведат до спад на българския Брутният вътрешен продукт с 3.7% през 2020 година, предвижда Световната банка. Основните канали, по които се придвижва икономическият потрес, са посредством потреблението и външната търговия . Това е част от базовия сюжет на банката, съгласно който ограничаващите ограничения ще бъдат отстранени до края на второто тримесечие. Това ще разреши обновяване на икономическата интензивност, която ще докара до 3.9% растеж на Брутният вътрешен продукт още през 2021 година

Без върба за Цветница и минаване под масата за Великден

За Възкресение Христово тази година няма да се придвижва плодородният огън от Йерусалим , а ще се употребява миналогодишният. На Цветница в църквите няма да се раздават върба и цветя, с цел да няма скупчвания на хора. На Разпети петък вместо под масата ще се минава под плащеница, държана високо от четирима души. За тези ограничения против разпространяването на ковид се схванаха министър председателят Бойко Борисов и Светия синод на среща през вчерашния ден. Службите за Великден остават. Светият синод моли на тях да вървят единствено вярващи от сърце . Богомолците би трябвало да са с маски или шалове, да съблюдават нужната отдалеченост. В храмовете да има дезинфектанти.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в страната към този момент е 618. За последното денонощие той се е нараснал с 25, или 4.22%. Заразените медици са 33. Общо 230 от болните са настанени в лечебни заведения, от тях 32 са в тежко положение. Жертвите на вируса са 24, а оздравелите - 48.

99% от бързите проби на 1016 служители на реда в София са негативни, оповестиха от Националния действен щаб. При двама души са открити IgM-антитела, което демонстрира прясна зараза, а седем са дали позитивни проби за IgG-антитела, което демонстрира, че са имали среща с вируса и към този момент имат антитела. Под 1% пък са позитивните проби на изследваните над 1100 военни - заминаващи за задачи и служещи в поделения, в които има инфектирани.

Общо 200 души от столичното общинско дружество " Социален патронаж " ще бъдат тествани за ковид. В момента работещите в него доставят ежедневно храна до домовете на 1 500 души. Проби ще бъдат взети и на 110 чиновници на Общинска полиция, оповестиха от Столичната община.

Пролетната почивка на учениците се свежда до датите на Великденските празници от 17 до 20 април, стана ясно от заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев в сряда вечерта. От началото на изключителното състояние учениците се образоват отдалечено. Целта е да се компенсира част от изоставането в образователното наличие при този развой.

Социалният министър Деница Сачева регистрира първи спад от дни при новите безработни поради изключителното състояние - в сряда те били 4412 (от общо 5776 регистрирани в бюрата по труда за деня), до момента в който в предходните дни приблизително по към 5 хиляди души са посочвали ковид като причина за загуба на работното си място.

Половината от работодателите в туризма са пуснали чиновниците си в неплатен или заплатен отпуск от началото на изключителното състояние, демонстрира анкета измежду туристическите организации. Останалите показват, че в случай че рецесията продължи по-дълго, ще освобождават служащи. Само към 10% са запазили огромна част от личния състав си. Данните бяха обявени от министъра на туризма Николина Ангелкова пред " Нова телевизия " с ангажимента, че са неофициални.

Българската асоциация на заведенията предвижда банкрут на към 50% от фирмите в туристическия, ресторантьорския и съпътстващите ги сектори , в които по оценките им са заети към 480 хиляди души. От асоциацията чакат следствията от рецесията за бранша да бъдат овладени най-рано след година и показват, че ограниченията на държавното управление са неприложими за тях или изискванията още не са изяснени.

Ръководствата на общинските пазари в София би трябвало да вкарат следен достъп , който да предотврати скупчването на доста хора, както и да провеждат наложително еднопосочно придвижване в границите на пазарите - с обособен вход и излаз, тъй че да не се смесват потоците от хора, разпореди кметът Йорданка Фандъкова. Задължително е спазването на отдалеченост от 2 м сред търговци и клиентите, както и потреблението на персонални защитни средства.

Агенция " Пътна инфраструктура " разгласява интерактивна карта на маршрутите на така наречен " зелени коридори " за доставка на артикули, по които минава директният трафик през България, с включена информация за зоните за отдих по трасетата. Преминаването през граничните пунктове, част от " зелените коридори ", не трябва да надвишава 15 минути, напомнят от организацията.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Почти половината българи към този момент се опасяват повече или по-малко от болест с ковид, до момента в който преди въвеждането на изключителното състояние делът им бе много по-нисък - към 27%. По-голямата част обаче - малко над 50% към момента считат, че повече или по-малко опасността от COVID-19 е пресилена. Така наподобява, че отношението на хората по въпроса е много поляризирано, демонстрират данните от нов експресен сондаж на " Галъп Интернешънъл ", извършен измежду 901 пълнолетни жители в интервала 6-7 април.

И Пожарна охрана СВЕТА

Точно седем дни лиши общата численост на записаните инфектирани с ковид по света да се усили от милион на милион и половина. Жертвите към този момент са съвсем 90 хиляди

Франция ще удължи строгата си национална карантина, която към този момент е до 15 април, заяви канцеларията на френския президент. Още не е ясно до по кое време ще бъде удължен режимът на самоизолация, натрапен в средата на март. Във вторник страната регистрира черен връх за Европа по смъртни случаи - над 1400 и над 11 хиляди нови инфектирани. Числата за сряда са доста по-ниски, само че страната явно още не е овладяла епидемията.

Испанският министър председател за сметка на това е оптимист, че Испания се доближава към спад в разпространяването на вируса . " Пожарът скоро ще е под надзор ", съобщи Педро Санчес пред Народното събрание, преди депутатите да гласоподават удължение на изключителното състояние с две седмици до 26 април. След два дни на ново повишаване на умрелите от ковид, в последното денонощие Испания записва нов спад.

Италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че страната може да стартира да облекчава блокирането си до края на април. " Ако учените го потвърдят, може да стартираме да облекчаваме някои ограничения към този момент до края на този месец ", сподели Конте в изявление за BBC. В последната седмица новите инфектирани понижават сензитивно, спадат и смъртните случаи.

Във Англия обаче разпределяне скоро не се чака и " няма още светлина в тунела ", пишат локалните медии. Напротив, чака се ограниченията да бъдат публично удължени след Великден. Броят на жертвите продължава да нараства всеки ден, като в сряда са оповестени 938 умряли във Англия - покрай най-високите дневни данни, регистрирани в Италия и Испания. Медицинските специалисти не чакат пикът да настъпи в идната седмица.

Състоянието на английския министър председател Борис Джонсън е устойчиво и се усъвършенства, въпреки той още да е в интензивно поделение, разяснява културният министър Оливър Даудън пред BBC. По думите му Джонсън е съумял да седне и да поговори с медиците.

Финландия удължи наложените ограничаващи ограничения с месец до 13 май , заяви държавното управление. Забранени са срещите на обществени места на повече от 10 души, затворени са учебните заведения, както и заведенията за хранене - до края на май.

Полша ще анулира след Великден някои от рестриктивните мерки , въведени за битка против ковид, сподели през днешния ден заместник-министърът на опазването на здравето Валдемар Краска.

СНИМКА НА ДЕНЯ

[Reuters]

Трима астронавти излетяха от " Байконур " към Международната галактическа станция

Ракетата-носител " Союз-2.1а " с галактически транспортен съд " Союз МС-16 " и екипаж от двама руснаци и американец на борда, беше изстреляна от космодрума " Байконур " в 11.05 часа българско време. Сайтът на " Роскосмос " излъчи изстрелването. По-късно корабът с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди се отдели от третия модул на " Союз-2.1а ", беше изведени в околоземна орбита и се скачи с Международната галактическа станция (МКС). Тримата астронавти ще останат там 196 дни. По време на експедицията са планувани над 50 научни проучвания и опити. Изстрелването е номер 400 за Байконур от 1961 година насам.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

През последната седмица нови 6.6 млн. души са поискали помощ за безработни в Съединени американски щати , като общата сметка за три седмици към този момент надвишава 16.8 млн. души. Безработицата в страната по всяка възможност ще става все по-масово събитие поради икономическите резултати от ковид и идната дълбока криза в резултат от COVID-19.

Цените на петрола се покачиха в четвъртък поради упованията , че най-големите производители ще се съгласят да понижат добива си на среща вечерта. По този метод секторът се надява да се пребори със свиването на световното търсене на петрол вследствие на пандемията и свръхпредлагането. Брентът нараства с 4% до 34.25 $ за барел. Американският лек нефт се повишава с 6% до 26.66 $.

Coface предвижда световен растеж на банкрутите

Увеличение от 25% на фирмите в неплатежоспособност и такива с ликвидни проблеми, предвиждат от Coface, поради ковид. От компанията за кредитно обезпечаване и допълват, че сходен скок на банкрутите ще е най-големият след рецесията през 2009 година, когато те са се покачили с 29%. Тенденцията на растеж в несъстоятелностите ще засегне Съединени американски щати (с 33% предстоящо повишение), както и множеството стопански системи от Западна Европа - Германия (11%), Франция (15%), Англия (33%), Италия (18%) и Испания (22%). " За страната ни рисковете също остават високи ", разяснява Пламен Димитров, шеф на " Кофас България ". От кредитния осигурител чакат, че с международната стопанска система ще преживее първата си криза след 2009 година

Швейцарските банки UBS и Credit Suisse разделят дивидентите си на по два транша според финансовите разпореждания, наложени в отговор на рецесията с ковид от ЕЦБ и финансовите регулатори. Двете банки обявиха, че са в положително финансово положение и изплащането на дивидентите на един транш не би било проблем. Много европейски банки изцяло се отхвърлиха от желанията си да изплатят дивиденти на акционерите в опит да се приготвят за възможен стопански спад поради ковид.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

С покачването на температурите пораства и желанието ни да бъдем на открито на слънце, само че и очакванията, че топлото време ще прогони или най-малко ще потисне ковид . Дали това ще се случи обаче и какво знаем по въпроса - отговори от BBC.

Коронавирусът COVID-19 е пренесен в Ню Йорк главно от пристигнали от Европа, демонстрират две самостоятелни проучвания, представени от NYTimes. Едното от тях - на Icahn School of Medicine, демонстрира, че болестта е почнала да се популяризира в региона някъде към средата на февруари, т.е. седмици преди да се появи първият доказан случай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР