© Юлия Лазарова Ситуацията с машинното гласуване, което предизвиква политическа

...
© Юлия Лазарова Ситуацията с машинното гласуване, което предизвиква политическа
Коментари Харесай

Опасната игра с изборите

© Юлия Лазарова Ситуацията с машинното гласоподаване, което провокира политическа нервност преди всеки плануван електорален избор, е доста сходна на тази с Истанбулската спогодба. Малко хора са осведомени с материята, само че всеки има мнение по въпроса.

А има много елементи към машинното гласоподаване, които да задействат сигналната лампа. Държавите в Европа и по света, които са образец за софтуерен прогрес, освен не го употребяват, само че изрично го отхвърлят. Изключение вършат Съединени американски щати, където този метод на гласоподаване е с над 100-годишна традиция, само че и там то е единствено опция на другите способи на гласоподаване. Изборните специалисти у нас са мощно скептични. ЦИК показва явно отвращение да го вкара.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А сметките демонстрират, че това е прекомерно непотребен разкош за страна, която лимитира изборните секции в чужбина, с цел да понижи разноските си. На всичкото от горната страна ползата към машинното гласоподаване в народен мащаб е слаб, гласоподавателите са неподготвени да гласоподават с машини, както и членовете на изборните комисии да боравят с тях.

Навремето по този начин и не беше изработен публичен спор за изгодите и опасенията от машинното гласоподаване, то просто се появи в Изборния кодекс по-скоро като метод да се тушира диалогът за електронното гласоподаване, което също е записано в закона, само че за него няма толкоз почитатели измежду политиците - нито измежду левите, нито измежду реформаторите. Появиха се гласове, че надалеч по-важно за вярното протичане на изборите е въвеждането на машинно броене на гласовете, само че те останаха самотни и неразбрани.

Има един, и то елементарен, метод за секване на спекулациите с машинното гласоподаване - смяна в Изборния кодекс, с която то да бъде заличено. Ако не за евровота, то най-малко за локалните избори през есента. Те ще бъдат доста по-ожесточени, а опитите за операции и надлежно подозренията - доста по-големи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР