© Юлия Лазарова Съветът за електронни медии (СЕМ) не допусна

...
© Юлия Лазарова Съветът за електронни медии (СЕМ) не допусна
Коментари Харесай

СЕМ не допусна Кръстю Вапцаров до конкурса за директор на БНТ

© Юлия Лазарова Съветът за електронни медии (СЕМ) не позволи един от осемте претенденти за общоприет шеф на Българска национална телевизия до присъединяване в състезанието. Това е телевизионният водещ на разнообразни развлекателни формати Кръстю (Къци) Вапцаров. Той отпада от надпреварата, тъй като попада като едноличен притежател и шеф на няколко търговски сдружения, а това е несъвместимо с функционалността на генералния шеф на публичната телевизия.

Мотивите на техническата комисия на Съвет за електронни медии за отстраняването на Вапцаров се състоят в несъблюдение на условието на чл.26, т.2 от Закона за радиото и малкия екран, където обаче са разказани изискванията за членовете на Съвет за електронни медии, а не за генералните шефове. Според този текст, не могат да бъдат членове на Съвет за електронни медии лица, които са еднолични търговци, притежатели на капитала на търговски сдружения, съдружници, шефове, прокуристи или членове на управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации. " Комисията установи противоречие с условието на чл.26, т.2 от Закон за радиото и телевизията, а точно, че при инспекция в Търговския указател е открито, че лицето е вписано като едноличен притежател и шеф на няколко сдружения ", аргументира се ръководителят на техническата комисия за инспекция на документите и член на Съвет за електронни медии Бетина Жотева.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съвсем различен текст слага аналогични, само че не и същите, условия пред членовете на управителните препоръки на Българска национална телевизия и БНР - според член 59, алинея 2 от Закон за радиото и телевизията те не могат по едно и също време с това да се еднолични търговци, притежатели, съдружници, шефове, прокуристи или членове на управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации. Генералните шефове на радиото и малкия екран са членове по право на управителните препоръки на двете публични медии. Законът позволява, в случай че все още на кандидатстването претендентите имат присъединяване в комерсиално сдружение, да показват пред Съвет за електронни медии заявление, че са в развой на овакантяване.

Отстраненият от състезанието Вапцаров няма право да апелира това решение на Съвет за електронни медии, само че законът разрешава по-късно да оспори конкурсната процедура.

Така, след отпадането на Вапцаров от присъединяване в състезанието за общоприет шеф на публичната телевизия, в надпреварата остават седем претенденти - Емил Кошлуков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов и Радослав Главчев. Съвет за електронни медии ще избере общоприет шеф на Българска национална телевизия на 5 юли.

Следващата седмица - на 18-ти юни, техническата комисия на медийния регулатор би трябвало да разгласи и имената на позволените до надпреварата за общоприет шеф на Българското национално радио. Кандидатите там са шест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР