© Юлия Лазарова Със 104% повече банкови клонове има в

...
© Юлия Лазарова Със 104% повече банкови клонове има в
Коментари Харесай

Едва 5% от българите използват онлайн банкирането

© Юлия Лазарова Със 104% повече банкови клонове има в България в съпоставяне със междинното за Европейския съюз. Още по тематиката
Гражданите към този момент могат да ревизират онлайн какви скъпи бумаги имат

Достъпът до системата става посредством през уеб страницата на Централен депозитар посредством ПИК, издаван от Национална агенция за приходите
10 яну 2018
Технологиите ще навлизат все по-осезаемо в търговията на дребно

Качеството и атмосферата на извършване на покупки са най-важните критерии, по които българите избират съответни магазини
31 окт 2017
Онлайн банкирането се употребява от единствено 5% от българите в дейна възраст, което е най-ниският резултат в Европейския съюз. Ако би трябвало да се има вяра на данните, също по този начин през последните 4 години делът на хора, употребяващи финансови услуги през интернет, не се е нараснал за разлика от всички останали страни в Европейски Съюз.

За съпоставяне, 90% от популацията на Дания е употребило услугата за осъществяване на банкови интервенции през интернет през предходната година, до момента в който междинното равнище за всички страни на Европейския съюз е малко над 50%.

Банка на всеки ъгъл

Според основния икономист на " Отворено общество " Георги Ангелов този резултат не е необикновен, като се има поради огромният брой физически банкови клонове, които има в България. " Цената на труда у нас е ниска и банките могат да си разрешат да имат голям брой клонове, безусловно на всяка крачка ", разяснява той за " Капитал ". В същото време заради доста по-малкия брой клонове в други страни, да вземем за пример в Германия, е нормална процедура визитата на банков клон да става след предварителна резервация, която се прави седмица авансово. Очакванията му са с растежа на заплатите банките да стартират да понижават личния състав и клоновете и да се концентрират върху електронните канали. Едва през предходната година банките започнаха да популяризират тази услуга по-агресивно.

Данните от докладите на българските банки демонстрират точно такава наклонност в последните години. След банкрута на Корпоративна комерсиална банка средномесечните разноски за банковия личен състав в България се усилват от 56 млн. лева през 2014 година на 66 млн. лева през предходната година. Това е покачване от към 6% всяка година. В същото време по данни на Световната банка към края на 2016 година в България е имало 49 банкови офиса на 100 хиляди души население, което е спад от 60 единствено година по-рано. За съпоставяне обаче, междинният индикатор за страните от еврозоната е 21 клона на 100 хиляди население и приблизително 24 за целия Европейски съюз.

Кои са нашите съседи

Другият проблем е географски – в Естония да вземем за пример преобладават шведските банки, които не употребяват пари в брой, процедура, която придвижват в по-малката страна. За сметка на това в България огромна част от задграничните банки са с италианска и гръцка благосъстоятелност, страни, в които парите в брой преобладават, изяснява Георги Ангелов.

Според данните на Евростат интернет банкирането е изключително известно измежду по-младите консуматори на възраст сред 25 и 34 години, като над 2/3 от тях употребяват тази услуга. Друга корелация, която статистическата работа открива, е сред потреблението на финансовите услуги в интернет и образованието на потребителя. Около 22% от нискообразованите хора в Европейски Съюз употребяват онлайн банкиране. При хората с висше обучение този % е много по-висок - 77%.

В същото време данните демонстрират и че в някои страни потреблението на финансови услуги онлайн доста се е повишило през миналите няколко години. Така да вземем за пример в Гърция, където бяха въведени и рестрикции за заплащания в брой до 1500 евро, банкирането през интернет се е употребило от 11% от популацията през 2013 година, до момента в който към края на 2017 година го ползват към този момент 25%. Според данните на Евростат през този интервал от 4 години проникването на интернет банкирането измежду българското население остава без смяна - 5%. Данните се изпращат от Националния статистически институт, който организира анкета измежду 5000 семейства в последните три месеца на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР