© Юлия Лазарова С влизането в сила на закона за

...
© Юлия Лазарова С влизането в сила на закона за
Коментари Харесай

Трафичните данни, МВР и коронавирусът - повече безсмислено, отколкото опасно

© Юлия Лазарова С влизането в действие на закона за ограниченията по отношение на изключителното състояние Министерство на вътрешните работи получи опция да изисква от мобилните оператори трафични данни за поставените под карантина, които са я нарушили.

Тази наредба беше вкарана от ръководителя на парламентарната комисия по вътрешен ред и социална сигурност Димитър Лазаров (ГЕРБ) сред първо и второ четене, без ясни претекстове. Темата повдигна вълна от отвращение - от една страна, поради непрозрачния метод, по който смяната беше призната, а от друга, поради подозренията, че процедурата може да се употребява за безотговорен достъп до данните.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква информация ще може да се изисква?

В закона за изключителното състояние е записано, че по новия текст ще може да се изисква информация за " определяне на идентификатор на употребените кафези ". Това е една от шестте категории трафични данни в Закона за електронните известия. Просто обяснено - въпросната информация съставлява таблица, в която се съдържа информация за това в какъв брой часа към коя клетка е бил обвързван мобилният телефон.

Кога ще може да се желае информацията?

С измененията в закона е записано, че данните ще се употребяват " за потребностите на насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване на лица по член 61 от Закона за здравето, които са отказали или не извършват наложителна изолираност и лекуване ".

В превод - на някого е наложена карантина, адресът на който тя се извършва е посетен от служители на реда и те не го откриват там. Или болничното заведение уведомява Министерство на вътрешните работи, че пациент е напуснал.

С измененията ще може да бъде потърсена информация за това къде почти се намира човек, отклонил се от карантина. Приблизително тъй като клетката към която е вързан телефонът, не дава точна информация за местоположението.

Кой ще може да я изисква и каква е процедурата?

Директорите на регионалните дирекции на полицията и Столичната дирекция на вътрешните работи, както и Главна дирекция " Национална полиция " могат да изискват информацията.

Практиката е началниците да подписват оферти, които са направени от подчинените им, на които е предоставено да наблюдават за карантината. Искането би трябвало да съдържа правното съображение и задачата, за която се желае достъпът, данните, които се желаят, интервалът, за който се желае информацията, и цялостно и изчерпателно изтъкване на обстоятелствата, които постановат даването на данните.

Искането се изпраща до съответния оператор, който връща информацията (след въвеждането на карантината и трите мобилни оператора споделят по мейл) в табличен тип.

Има ли правосъден надзор?

Да, само че не прелиминарен, а следващ. С измененията в закона беше записано, че данните се желаят от Министерство на вътрешните работи непосредствено от мобилните оператори, които го дават неотложно. Така отклоняването от карантина беше приравнено с непосредствената заплаха за тероризъм, където се позволява отклоняване от процедурата и вместо авансово утвърждение от съда това става след това (и отново незабавно).

Очевидното логиката в тази ситуация е била, че борбата с отклонилите се от изолираност е толкоз рисково, че постанова незабавни дейности и няма време да се чака изговаряне на съд - както е при опасността от терористичен акт.

От 2016 година трафични данни (в цялостен обем) се дават без правосъден надзор единствено в две други хипотези - при формирано досъдебно произвеждане или в границите на разглеждането на наказателно дело.

По принцип отклоняването от карантина е закононарушение, т.е. пред проверяващите няма никаква спънка откакто някой е избягал да образуват досъдебно произвеждане и да изискат и получат непосредствено от мобилните оператори без правосъдно решение, всички трафични данни за разследвани.

Има ли смисъл от сходна информация?

Обективно - не. Полицията няма да получава предварителна информация, че някой си е нарушил карантината, защото телефонът му се е вързал в клетка, друга от тази, обслужваща дома му (между другото едната стая на жилището може да е в обсега на една клетка, а другата - от друга). Освен това проверяващите няма да могат да знаят с акуратност къде се намира " беглеца ". Проследяването на предполагаем маршрут по кафези е опция, само че лишава запас и не е тъкмо, тъй като една клетка може да обслужва регион от няколкостотоин метра до няколко километра.

[www.cellmapper.net] Какво се случва по света?

Практиката в първите страни наранени от ковид е да употребяват по-скоро GPS локализация, в сравнение с такава през кафези.

В Азия смарт телефоните да бъдат употребявани както за следене на инфектирани, по този начин и за надзор над карантината. В Тайланд управляващите раздават телефон с приложението Line на всеки инфектиран, в Хонконг следенето става посредством гривни - като тези, които се употребяват в системата на пандизите.

Пълно следене беше въведено в Израел.

В Полша управляващите постановат приложение, което разрешава геолокация и лицево различаване. Използването данни за геолокация, без правосъдно позволение, е заложено и в изключителното законодателство във Франция.

Отделно от следенето на съответен човек, анонимизирани данни от приложенията в смарт телефона се употребяват в Съединени американски щати, Германия, Австрия за противопоставяне на инфекцията. Става дума за информацията, която непринудено предоставяме на разнообразни приложения (социални мрежи, месинджъри, google maps и т.н.).

Наскоро българската организация за цифров маркетинг BrandNewVision показа визуализация за разположението на територията на страната на българите, завърнали се от Западна Европа в България по време на епидемията. Графиките са основани напълно на непринудено предоставена от потребителите информация, която включва оператор на SIM картата (български) и изполван език на телефона (български).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР