© Юлия Лазарова Повечето корпоративни сделки са интересни заради самия

...
© Юлия Лазарова Повечето корпоративни сделки са интересни заради самия
Коментари Харесай

Новата малка любопитна покупка на Пеевски

© Юлия Лазарова Повечето корпоративни покупко-продажби са забавни поради самия бизнес, който сменя ръце, окрупнява се или поема в нова посока. Има обаче и такива, които са любопитни само поради участниците.

Такъв е казусът с " Автотранс - Средец ". Фирмата е дребна и, съдейки по докладите й, съвсем без бизнес. С контракт от 7 август обаче тя е купена от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, посредством едноличното му сдружение " Интръст ". Платената цена не става известна, само че продавачът е не по-малко любопитен. Това е дългогодишният началник на Булбанк от преди да бъде купена от Unicredit Чавдар Кънчев (повече за Кънчев вижте в карето долу). Донякъде иронично това е индивидът, с чийто автограф малко преди приватизацията на Булбанк е продадена КТБ на група офшорки и след това тя се озовава под контрола на Цветан Василев - тогавашният сътрудник, а в този момент зложелател на Пеевски.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Транспортното минало

" Автотранс -Средец " е основано през 1991 година като едно от сдруженията - наследници на държавната " Автомобилни транспорти ". За негов шеф е назначен Дамян Кънчев, който непроменяемо остава подобен до преди няколко седмици. Процедура за приватизацията на сдружението е открита още през 1992 година, само че до продажбата й не се стига и по този начин през 90-те то остава държавно. Междувременно обаче част от активите му са раздържавени - автобазите " Нови Искър ", " Бенковски " и " Кривина ".

През 2000 година като извънредно е продадено и самото " Автотранс -Средец ". 80% от него са купени от работническо-мениджърско сдружение " Автотранс - Средец-2000 " против 275 хиляди лева (около 136 хиляди долара) плюс задължения за вложения от 52 хиляди лева в идващите три години. Голямата част от цената обаче е с алтернатива за разсрочено заплащане в границите на идващите 10 години. Има и ангажимент да резервира 47 чиновници и даже да ги усили до 51. Останалите 20% също са продадени при преференциални условия и против компенсаторки на Дамян Кънчев и още няколко лица за близо 40 хиляди лева

Изглежда, в идващите години нещата не потръгват и от 2004 година Агенцията за приватизация завежда каузи в търсене на наказателна клауза за несъблюдение на контракта, която с лихвите доближава до 400 хиляди лева Стига се и до запор на приватизираните 80% от капитала. Някъде в този миг се появява Чавдар Кънчев (не е известно да има роднинска връзка с Дамян Кънчев, който остава управител). През 2006 година той придобива надзор над РМД-то, а през 2007 година то изплаща задълженията си към страната и скоро по-късно запорите са вдигнати.

През 2008 година Чавдар Кънчев персонално придобива от " Автотранс - Средец-2000 " дяловете на " Автотранс - Средец " против 682 хиляди лева и става едноличен притежател, след което РМД-то е закрито.

И имотното настояще

Ако се гледат докладите на сдружението, няма никаква логичност в тези суми. В последните 10 години то осъществя годишни доходи сред 20 и 60 хиляди лева и те идват главно от отдаване чартърен на парцели. Има едно изключение 135 хиляди лева през 2015 година, което очевидно се дължи на продажба на парцел. Самите земи са оценени на едвам 19 хиляди лева в салдото, а постройките са изцяло амортизирани. Сумарно облагата от 2007 година насам е едвам 100 хиляди лева

Все отново в сдружението очевидно има стойност. Съдейки от данни в Имотния указател и от няколко точещи се с години правосъдни каузи, " Автотранс- Средец " е притежател на " Автобаза Горна Баня " - терен от към 18 дка на ул. " Княжевска " в кв. " Карпузица ". От 2008 година има и данни за контракт, с който е отдадена чартърен " Автобаза Бистрица " с 60 дка повърхност, само че няма други данни за терена. През 2018 година има вписани продажби на по-малки терени в Бистрица за общо 28 хиляди лева от " Автотранс- Средец " на брачната половинка на Кънчев, каквито доходи не се виждат в годишния доклад на сдружението.

" Автотранс - Средец " има и офис в центъра на София на ул. " Христо Белчев ". " Капитал " се свърза с Чавдар Кънчев по телефона, само че той отхвърли да приказва по тематиката.
Кой е Чавдар Кънчев

Продавачът на " Автотранс - Средец " е един от най-уважаваните български финансисти на 90-те години. Оцелява отпред на Булбанк от 1991 година при всички разнообразни държавни управления и е деятелен участник в договарянията към реструктурирането на дълга и преодоляването на банковата рецесия от 1996 година Той напуща Булбанк през 2000 година при приватизацията й след спор с тогавашния стопански министър Петър Жотев и с изказвания, че договорката ощетява страната. Малко преди този момент той влиза в спор и с Банков контрол на Българска народна банка след скришната продажба на КТБ, раздробена на 10 офшорки.

След излизането от банката той заема управителни постове в бизнес структурите на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Добромир Гущеров - застрахователя " Орел " и медиатора " Еврофинанс ". Кънчев даже придобива последното сдружение през 2004 година, където е шеф дружно с различен някогашен кадър на Булбанк Симеон Петков, само че няколко години по-късно го продава на " Еврохолд ". Последно името му влезе в общественото пространство през 2016 година, когато се появиха данни за негови компании в Panama Papers. Самият той тогава декларира, че те в никакъв случай не са развивали активност.

Комисията по досиетата го разкрива като сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима " Виктор ", вербуван за Второ основно ръководство (контраразузнаването) през 1983 година Тогава той е изпратен в Бейрут в управлението на Литексбанк, която е с българска благосъстоятелност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР