© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Политическата действителност в България роди нов парадокс.

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Политическата действителност в България роди нов парадокс.
Коментари Харесай

Партийните субсидии от бюджета без политики

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Политическата реалност в България роди нов абсурд. Управляващите се кълнат, че държавните дотации за партиите са изчислявани изцяло законно, само че все пак държавното управление незабавно внесе проектозакон, съгласно който всички партии и обединения би трябвало да върнат полученото допълнително за последните три години. Опозицията ги упреква, че са извратили закона най-користолюбиво, само че пък години наред и тя не била забелязала бонуса, на който също се радва.
Само преди две години и половина след всеобщо подкрепеното на референдум предложение годишната дотация за партии и обединения да бъде по 1 лев за един получен от тях глас на парламентарни избори в Народното събрание политици от всички цветове заявиха, че ще се съобразят с националната воля, без значение че самият референдум нямаше наложително за тях деяние. И след това тихомълком си гласоподаваха остарялото субсидиране. Сега се оказва, че финансовото министерство им начислявало средства освен за получените от тях гласове, само че и за тези, подадени за партиите, които са останали под чертата и без право на държавни пари, даже и за гласовете " Не поддържам никого ".

Тази почерпка се изяснява с пояснение на закона, съгласно което 11-те лв. на глас се отнасяли за всички пуснати действителни гласове, а освен за политическите сили с над 1 % поддръжка на изборите. Така вместо публично съобщаваните 11 лева правоимащите партии и обединения действително са получавали по 13,23 лева на глас, което прави 6,5 млн. допълнително единствено за предходната година. И както постоянно, никой не е виновен - нито финансовият министър Владислав Горанов, нито депутатите, които одобряват обтекаеми закони, с цел да ги поясняват след това както си желаят. Както ежедневно потвърждава действителността, пилеенето на обществени средства в България е със статут на естествено събитие.
А решението на премиера Борисов за повторно да предложи рухване на дотацията до 1 лева на глас дава обещание още от същото по още по-грозен метод. С насъбраните милиони за 10 години и предизборни акции с присъединяване на държавните институции за ГЕРБ е елементарно да се вършат на загрижени за бюджета. Когато парите от него се харчат без ясни политики, " цените " се дефинират на око и на правилото на моркова и тоягата. Не е мъчно да си представим бетонираната непоклатимост, в случай че популисткото предложение на Борисов този път мине.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР