© Юлия Лазарова По заповед на главния прокурор за търсене

...
© Юлия Лазарова По заповед на главния прокурор за търсене
Коментари Харесай

При наредена от главния прокурор акция, аптеки са глобявани за оставен на пода спирт

© Юлия Лазарова По заповед на основния прокурор за търсене на далавера при започване на изключителното състояние, стотици аптеки са били проверявани от Икономическа полиция, Национална агенция за приходите, Изпълнителната организация по медикаментите, Регионалната здравна ревизия, здравната каса и Комисията за отбрана на потребителите.

Проверяващите се появявали като скришен клиент, който търси да вземем за пример банка с физиологичен разтвор за инхалации или за промивка на лещи. Физиологичният разтвор, обаче, е лекарство с рецепта и аптеките отказвали да го продадат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проверките завършвали с наказателни актове за неподредени по рафтовете медикаменти и алкохол, които били към момента в кашони и за непредставен незабавно паспорт на касовия уред - сред 1000 и 3000 лева за нарушаване.
Това оповестиха ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и управителният съвет на съюза по време на конференция.

По думите ѝ стои въпросът къде е открита далавера в цените на маските, спирта и дезинфектантите, откакто прокуратурата заяви, че не е разкрила такава в аптеките.

Как ревизират

Аптеките бяха и към момента са обект на яростни инспекции. В миг, когато бяхме окупирани от клиенти, ние освен не бяхме възприети като медицински експерти от първа линия, а бяхме посочени с пръст като спекуланти, разяснява Анжела Мизова, заместник-председател на БФС.

По думите ѝ проверяващите от най-малко пет институции идвали в група от 10-12 души, не спазвали отдалеченост и непосредствено затваряли аптеката, с цел да изискват документи.

Фармацевт описа, че му е натрапен акт за преди малко получен алкохол, който се намирал в кашон на пода и още не му била сложена цена. В същото време на вратата на аптеката имало табела, че има алкохол и посочена цена.

По закон другите разфасовки алкохол са регистрирани като медикаменти и би трябвало да стоят в специфичен железен долап, само че фармацевтът не е имал време да ги подреди поради множеството пациенти в аптеката в тези дни.

" Проверката не е нещо непознато в аптеката, ние сме от най-проверяваните здравни заведения, само че вместо методична помощ и инструкции по какъв начин да работим в изключителна обстановка, които чакахме от страната, ние получихме с нищо незаслужени инспекции освен за цената, на която сме придобили спирта, маските и медикаментите, само че и на договорите за наем на помещението, дневника за разчистване на аптеката и температурните дневници ", разяснява Мизова. По думите ѝ сходна инспекция лишава към два часа и аптеката би трябвало да престане да работи. В допълнение проверяващите не са спазвали условията за обществена отдалеченост и са работели по 12 в група.

" След като основният прокурор разгласи, че в аптеките няма далавера, а просто цените са се нараснали поради търсенето, дали той откри далавера някъде по веригата, ревизира ли производителите и вносителите на алкохол и маски ", попита Стоименова.

От БФС оповестиха, че макар уверенията на спешния щаб и досега не са им дадени насоки за работа по време на пандемия, нито пък им е обезпечена опция да закупят защитни средства за личния състав, който най-често се среща с пациенти и към този момент има един инфектиран фармацевт.

" Извънредното състояние изискваше ексклузивен метод за предотвратяване и обезопасяване на личния състав - в случай че фармацевт се болести, той може да съобщи вируса на най-малко 100-200 пациента дневно ", сподели Мизова. Антон Вълев от Националната аптечна камара добави, че с цел да запазят жизнеността на аптеките, там, където е допустимо личният състав е разграничен на две смени, които не се срещат, с цел да може аптеката да работи, даже някой да се болести.

Защо аптеките желаят генерично изписване

БФС разяснява и отхвърленото от депутатите, както и от лекарите, предложение за генерично заменяне на медикаменти по време на изключителното състояние. Фармацевтите оповестиха, че от ден на ден се обрисуват неналичия на всеобщи медикаменти за социалнозначими болести, чиято субстанция се създава в Индия и Китай.

Много от пациентите не намират своите медикаменти, защото поради натоварването, дистрибуторите към този момент не правят зареждане по 3-4 пъти дневно, както преди рецесията, а единствено един път денем, а от време на време и през два дни. За да не се връщат пациентите при лекаря за рецепта още веднъж, БФС предложи със единодушието на болния да може да бъде сменено лекарството му с генерично копие, което е налично. Предложението, обаче, беше посрещнато на нож от лекарското съсловие, а здравното министерство качи и незабавно смъкна проектонаредба за генеричното заменяне.

" Преди 2016 година една опаковка тест-ленти за премерване на кръвна захар, които са нужна на диабетиците всеки ден, струваше 50 лева, а един глюкомер - 150 лева През 2016 година БФС и НЗОК се договориха пазарът да бъде либерализиран и пациентите сами да си избират типа тест-ленти. Сега една опаковка ленти коства 19.20 лева, а глюкомерите са безвъзмездни. Ето образецът за изгодата от генеричното заменяне ", разяснява Димитър Маринов, основен секретар на БФС.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР