© Юлия Лазарова Печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лв.

...
© Юлия Лазарова Печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лв.
Коментари Харесай

Печалбата на банките до юли надхвърли 1 млрд. лв.

© Юлия Лазарова Печалбата на банките надвиши 1 милиарда лева за седемте месеца на годината. Резултатът е с 10% по-висок по отношение на същия интервал на 2018 година, когато секторът регистрира рекорден в историята си финансов резултат. Само за юли 25-те институции на пазара са генерирали нови 127.6 млн. лева облага, с помощта на растежа в кредитирането и по-ниските разноски за обезценки около освобождението от неприятни заеми.

Пак връх

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Данните на Българска народна банка за положението на банковия бранш в края на юли демонстрират повишаване на брутния кредитен портфейл с 481 млн. лева за месец до 63.6 милиарда лева Новоотпуснатите заеми за семействата са за 237 млн. лева, а новите заеми за бизнеса са 198 млн. лева

Нетният лихвен приход на банковата система за седемте месеца на годината възлиза на 1.6 милиарда лева, като 51% от него идва по линия на обслужваните ритейл заеми, а 43% са от изплащаните заеми на бизнеса. В края на юли семействата изплащат 23.3 милиарда лева заеми, от които ипотечните са 11.7 милиарда лева Растежът при жилищните заеми е 12.3% на годишна база в края на юли, а при заемите за бизнеса изменението е с 4.3% нагоре.
Ускорението при кредитирането води и до по-висок приход от банкови от такси и комисиони, като за седемте месеца институциите на пазара са начислили 640.8 млн. лева, при събрани от клиентите 610 млн. лева към същия интервал на предходната година.

Разходите - под надзор

Влияние върху резултата на банките оказват и по-ниските разноски. Административните се свиват, посредством и на концентрациите в бранша и оптимизациите, в това число по линия на личния състав и клоновата мрежа. По-ниски са и разноските за обезценки, които в края на юли са 220 млн. лева, по отношение на 270 млн. лева към същия интервал на предходната година. В края на юли Българска народна банка регистрира 6.4 милиарда лева заеми с просрочия, което е малко над 7% от сумата на заемите в банковата система и демонстрира изпитание в разчистването на портфейлите от неприятни заеми.

Въпреки ниските лихви по депозитите, влоговете в банковия бранш продължава да се усилват и в края на юли те доближават до 93.4 милиарда лева Новите спестявания на семействата са в размер на 319 млн. лева, а на компаниите - 865 млн. лева

В края на юли личният капитал на банковата система е 14.1 милиарда лева, а съотношението на базовия капитал от първи ред лъм полугодието се повишава до 19.36% при 17.88% към март. Това се дължи основно на капитализиране на одитираните облаги за 2018 година в множеството банки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР