© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Центърът на

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Центърът на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Алпинистът Боян Петров предлага решение за Пирин, ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски за КТБ"

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Центърът на София ще се затваря за коли при замърсен въздух, а Румъния отново е без министър председател

И още: Политическо ликвидиране в Косово разклати района, а Австралия пробва да избави Големия бариерен риф; Еврокомисията има нова тактика против пластмасите
16 яну 2018
Вечерни вести: Общински лечебни заведения желаят още пари от страната, стартира построяването на тол-системата

И още: Балотаж ще дефинира новия президент на Чехия; Парламентът в Скопие ратифицира Договора за другарство с България; Европейски Съюз ще разгласи ограничения против пластмасата
15 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Паника в Хавай след подправена паника за балистична ракета; Държавата желае по-строг надзор на санирането от общините;Тръмп удължи облекчаването на глобите за Иран " за последно " ; Ратификацията на Истанбулската спогодба провокира следващите земетресения в БСП; Онлайн заплащанията в Европейски Съюз към този момент са по-евтини и сигурни
14 яну 2018
Вечерни вести: България ще кандидатства за чакалнята за еврозоната до юли, служителите на реда ще получат още 100 млн. лева за заплати

И още: Германската стопанска система е ускорила растежа си през 2017 г.; Българска социалистическа партия ще внесе вота на съмнение без ДПС; такса върху пластмасата е измежду предложенията за запълване на дупката в бюджета на Европейски Съюз след Brexit
11 яну 2018 В сряда сутринта, до момента в който в европарламента министър председателят Бойко Борисов се заричаше да изкорени корупцията в България до крайник, Българска социалистическа партия внесе в българското Народно заседание искане за избор на съмнение към кабинета поради неуспех точно в битката против корупцията. Това обрисува и параметрите на главния вътрешнополитически скандал, който ще се разиграва през идната седмица. Искането е авансово обречено, тъй като всички парламентарни сили без Движение за права и свободи обявиха, че няма да го поддържат. И въпреки че претекстовете на вота са просто един безреден списък на политически кавги от последните месеци, те дават обещание развълнувано парламентарно зрелище. Все отново нова в тях е информация за конфиденциален отчет на ДАНС от 2016 година, с констатации за манипу­лиране на осведомителни системи на Агенция " Митници ", с който министър председателят съгласно Българска социалистическа партия бил от дълго време осведомен.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Алпинистът Боян Петров предлага решение за втория въжен превоз в Банско

Известният планинар Боян Петров ще предложи на ръководещите нов вид за смяна на държавното решение от края на предходната година, който да разрешава единствено и само втори кабинков въжен превоз в Банско и подсигурява, че няма да има застрояване на планината. В изявление за " Капитал " Петров изясни, че ще предложи текстове, които да показват съответно, че става дума за създаване единствено на нова въжена линия, а не на нови писти и разширението на сегашните.

Протестите за Пирин не престават към този момент над две седмици, като поредна проява е планувана за на следващия ден. Причината е, че гласуваните от кабинета промени не са еднопосочни и съгласно природозащитниците те отварят вратата освен за нова кабинка, само че и за строителство в 48% от територията на парка. В същото време пред евродепутатите в сряда министър председателят Борисов съобщи, че " мога да подсигурявам, че става дума единствено за втори въжен превоз ". Ако това е по този начин, то предлагането на Боян Петров би трябвало да е задоволително и за кабинета, и за заинтересовните страни в Банско.

С поддръжката на ГЕРБ законът " Пеевски " за КТБ мина първо четене

С гласовете на Движение за права и свободи и ръководещата коалиция ГЕРБ и " Обединени патриоти " Народното събрание одобри на първо четене измененията на Движение за права и свободи в Закона за банковата неплатежоспособност. Те са известни като закона " Пеевски за КТБ ", защото са импортирани от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Проектът бе огласен като мярка против " вторичното плячкосване на активите на КТБ ", която е в неплатежоспособност. Според вносителите задачата е да бъдат анулирани фиктивните прихващания и цесии най-много от началния стадий след затварянето на банката и по този метод да бъде спряно ограбването на активите, без да пострадат добросъвестните купувачи. Текстовете опонират на Конституцията съгласно адвокати. А наблюдаващи показват, че поправките " Пеевски " са комфортен заслон, с цел да могат заинтерсовани страни да овладеят избрани активи, което не им се е удало досега - като да вземем за пример " Дунарит " или " Петрол ".

Борисов даде обещание в Европарламента да изкорени корупцията " до две-три години "

Корупцията в България не е толкоз огромна, колкото се твърди, тъй като, в случай че беше, ГЕРБ нямаше да е първа на изборите. Това отговори Бойко Борисов на въпроси на евродепутатите след презентацията му в европарламента за целите на българското председателство. И добави, че " по този начин, както сме се заели в този момент (с корупцията -бел.ред.), до две три години ще се оправим ".

Презентацията на премиера мина като цяло безпрепятствено, въпреки няколко въпроса по-късно от групата на зелените - за корупцията, въховенството на закона и за желанията за градеж в Пирин, поизнервиха премиера.

Борисов и Юнкер при представянето на българските цели на Съвета на Европейски Съюз в Европарламента.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Bitcoin загуби 25% и към този момент е под 10 000 $

Сривът на криптовалутите подължи в сряда, като цената на Bitcoin падна под 10 хиляди $. За съпоставяне - в средата на декември, преди стартирането на фючърсната търговия, тя беше към 20 000 $. На процедура измежду първите 100 цифрови валути по пазарна капитализация в сряда имаше единствено 12, които нарастват. Всички останали, в това число Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano, Litecoin, DASH и Monero, записаха загуби от по 10-20% за последните 24 часа.

Тенденцията за общ всеобщ спад стартира при започване на седмицата, като за това време от криптопазара бяха " изтрити " 200 милиарда $. Разпродажбите бяха провокирани от терзания за въвеждане на по-строги регулации, за което приканват от ден на ден държавни управления и публични лица.

Българският парламент ще ратифицира контракта с Македония на следващия ден

Законопроектът за одобрение на контракта за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония ще бъде гласуван в Народното събрание на следващия ден. Договорът бе утвърден в понеделник от Народното събрание в Скопие макар съпротивата на някогашните ръководещи от ВМРО-ДПМНЕ, след което процесът бе задвижен бързо и в България.

Обсъждането на контракта, който се чака да отвори вратите на Македония към евроинтеграция, стартира преди над 10 години. Едва на 1 август 2017 обаче документът беше подписан от македонския министър председател Зоран Заев и българския Бойко Борисов.

Брюксел показва проект за казуса с неприятните банкови заеми

Европейската комисия ще показа в четвъртък отчет за проектите си по какъв начин да се реши казусът с така наречен неприятни заеми на банките. Той визира всички страни в Европейски Съюз и откакто Ирландия, Португалия и Испания съумяха да избегнат изпадането в банкова рецесия, се счита за изключително изострен в Италия. В края на годината Игнасио Виско, шефът на централната банка в Рим, съобщи пред парламентарна комисия, че рецесията и слабите правила в Европейски Съюз са довели до усложненията в банковия бранш на страната. Няколко банки рухнаха и се наложи да бъдат спасявани от страната с заеми от общо €13 милиарда

Малко по-рано Европейската централна банка направи свое предложение по какъв начин да се подходи към " неприятните заеми " в еврозоната, само че бе атакувана, че не е обяснила добре концепциите си и даже, че си присвоява пълномощия за контрол, които са в ръцете на решение на Европейския парламент. Проектът планува банките напълно да провизират заеми, които не се погасяват в точния момент. Задействането му може да стане през 2018 година, като се вкара период от 2 години за провизиране на необезпечените заеми и 7 години за тези с поръчителство. Това бе подложено на критика като прекомерно къси периоди, които може да доведат до вълна от отписвания.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Северна и Южна Корея с общ байрак при откриването на игрите в Пьончан и общ тим по женски хокей

Северна и Южна Корея се споразумяха да излязат под общия байрак на Корейския полуостров по време на откриването на зимните олимпийски игри в Пьончан - нещо, което се е случвало за последно през 2006 г в Торино. Освен това този път двете страни ще имат и общ тим в женския шампионат по хокей. Северна Корея ще изпрати делегация от 550 души, множеството от които са мажоретки и актьори. Игрите стартират на 9 февруари и слагат началото на азиатския цикъл в семейства - по-късно са летните игри в Токио 2020 и зимните в Пекин 2022. Потвърждението на наличието на комунистическата страна евентуално ще понижи политическото напрежение с Южна Корея, въпреки че ще докара до усложнения на уредниците, защото то се случи в последния миг.

Фотограф: Claro Cortes Iv

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Дано най-малко не ги пращат доброволците на образование в Русия или да поканим съветски инструктори, тъй като те са подготвени да предложат тази услуга на конкурентни цени "
Бившият боен министър Велизар Шаламанов за желанието на кабинета да вкара доброволна военна работа

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Европейският парламент гласоподава възбрана за противоречивата процедура на лов на риба с електрически импулси в границите на Европейски Съюз, за която природозащитни групи и сдружения на дребни риболовци сигнализираха. Въпреки това бяха отхвърлени редица други ограничения за попречване на несъразмерния лов на риба и опазването на морската среда. Според бранителите на ограниченията, отхвърлянето им ще има негативно влияние върху риболова в Европа години напред.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещаване в София в събота, 20 януари, по покана на премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят целите на българското председателство и настоящи политически тематики.

Чешкото държавно управление се съгласи да подаде оставка след изгубен избор на доверие и скандал с обвинявания към премиера Бабиш в корист с пари от еврофондове. Кабинетът ще остане като краткотрайна администрация, до момента в който текат договаряния за друго държавно управление. На парламентарните избори през октомври партията на Бабиш - АНО, получи най-вече гласове, въпреки да не завоюва болшинство, тъй че групировката съвсем несъмнено ще взе участие в бъдеща администрация - със или без Бабиш отпред.

ЗАГУБЕНИ В ПРЕВОДА

Съветът на Европа прави нов превод на Истанбулската спогодба на български

Съветът на Европа работи по нов превод на Истанбулската спогодба на български след разгорелите си в България разногласия за наличието й. Спекулациите бяха подбудени от превода на два термина от конвенцията - sex и gender, за които има една дума на български език - пол. В съответния случай думата gender беше преведена като " обществен пол " и това породи тълкования в България за налагане на " трети пол ". Съветът на Европа коментира, че терминът " джендър " разказва обществените функции на мъжа и дамата.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Колите ще могат да паркират по входни булеварди в София при замърсен въздух

Предложението на зам-кмета на София по екологията Йоана Христова центърът да бъде затварян за коли в дните с високи равнища на замърсяване на въздуха е било отхвърлено от транспортната комисия към СОС. За сметка на това общинарите са одобрили друго предложение на зам-кмета по траспорт Евгени Курсев - колите да могат да паркират на булеварди - входни артерии на София, в дните с замърсен въздух и да продължат с рейс, трамвай, тролей или метро. Повече за съвещанието на комисията и утвърдените ограничения, които ще бъдат дефинитивно гласувани на 25 януари, в Offnews.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР