© Юлия Лазарова Още по темата SOFIX: Поправен и пак

...
© Юлия Лазарова Още по темата SOFIX: Поправен и пак
Коментари Харесай

"М+С хидравлик" и "Елана агрокредит" са новите членове на Sofix

© Юлия Лазарова Още по тематиката
SOFIX: Поправен и отново сбъркан

Есенното ребалансиране на показателя създаде следващ скандал
15 сеп 2017
Фондовата борса още веднъж сгреши SOFIX

Първоначално бе оповестено, че в показателя се сменят четири компании, само че след това стана ясно, че една от тях – " Неохим ", въпреки всичко остава
10 сеп 2017
Фондовата борса още веднъж обърка SOFIX

Вчера беше обявно, че се сменят четири компании, само че през днешния ден се оказа, че е имало неточност в логаритъма и " Неохим " остава
8 сеп 2017 " Индустриален холдинг България " и " Доверие единен холдинг " напущат Sofix, а на тяхно място влизат " М+С хидравлик " и " Елана агрокредит ". Това излиза наяве от известие на Българската фондова борса, която ребалансира главния си показател два пъти годишно. Тези промени са значими, защото на база структурата на показателя се образуват и портфейлите на няколко фонда, най-много индексните. В резултат на това акциите на " ИХ България " изгубиха 4.6% от цената си в сряда, до момента в който двете нови компании в показателя покачиха цените си – при " М+С " покачването беше близо 2%, до момента в който при " Елана агрокредит " първичното покачване акциите затвориха без смяна.

През шест месеца фондовата борса на база критериите за участие в показателя прави ребаланс, като подрежда 15-те компании, които дават отговор на условията. На тази база последната от листата е " Трейс груп холдинг ". Това се оказа и в поддръжка на акциите й, които се покачиха с над 7% по време на сесията в сряда. Книжата на компанията бяха мощно наранени след абсурда за качеството на пътя в Своге, на който стана трагичната злополуката с рейса в края на август.

Най-големият фонд, който следва Sofix, е борсово търгуваният ETF на " Експат ". Към 11 септември той притежаваше 1.01 млн. акции на " Индустриален холдинг България " и 285.4 хиляди бумаги на " Доверие ОХ ", като те са разпределени съгласно тежестта им в Sofix. За да се ребалансира и фондът, тези акции ще бъдат продадени и ще бъдат купени бумаги на двете нови компании, които влизат в показателя, съответстващи на тежестта им при изчисляването му.

Напускащите компании са наследници на два от най-големите някогашни приватизационни фонда, които ръководят компании от корабостроене, през фармацевтика до текстил и търговия. " М+С хидравлик " създава хидравлични детайли и работи главно за експорт, част е от " Стара планина холдинг ". " Елана агрокредит " е основан от едноименната финансова група и дава финансов лизинг на земя и земеделска техника.

През предходната година към ребалансирането на Sofix имаше кавги, защото поради неправилни калкулации два пъти влизаха компании, които не трябваше да бъдат там. Така бяха ощетени вложители, а Комисията за финансов контрол направи инспекция на борсата, която пък промени разпоредбите си след първия гаф. В момента в Sofix влизат най-големите и най-ликвидни компании, определяни по комплицирана формула, зависеща освен от подписаните покупко-продажби, само че и от въведените поръчки купува и продава.

БФБ ребалансира и останалите показатели, които образува - BGBX40 и BGTR30, а в имотния BGREIT няма промени. От BGBX40 излизат пет компании - " Топливо ", " Проучване и рандеман на петрол и газ ", " Булгартабак ", " Актив пропъртис " АДСИЦ и " Северкооп гъмза холдинг ". На тяхно място влизат " София комерс-Заложни къщи ", " Параходство Българско речно корабоплаване ", " Елхим Искра ", " Лавена " и " Чайкафарма Висококачествените медикаменти ".

Интересно е, че от показателя BGTR30 излизат четири компании, които са свързани с групата " Химимпорт " - това са " Велграф асет мениджмънт ", " Химснаб България ", " Болкан енд Сий пропъртис " АДСИЦ и " Инвестиционна компания Галата ". Тяхното място заемат " Св. Св. Константин и Елена холдинг ", " Синтетика ", " Хидравлични детайли и системи " и " Агрия груп холдинг ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР