© Юлия Лазарова Още по темата След отказа на Джи

...
© Юлия Лазарова Още по темата След отказа на Джи
Коментари Харесай

Нов скандал заровен под релсите на ул. "Граф Игнатиев"

© Юлия Лазарова Още по тематиката
След отхвърли на " Джи Пи ": кой ще строи тунел " Железница "

Единият вид е ГБС, само че ориста на публичната поръчка и на цялата автомагистрала " Струма " към този момент е неразбираема
15 окт 2018
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018
" Джи Пи груп " - новият катарзис на Борисов

Премиерът забрани възлагането на действия на най-голямата строителна компания, а тя се отхвърли от най-голямата си поръчка
12 окт 2018
От паве на паве – Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на " Джи Пи груп " и какви материали се влагат в обновяването на ул. " Граф Игнатиев " и градинката " Св. Седмочисленици "
12 окт 2018
По следите на новите релси

Плочките по ул. " Граф Игнатиев " повлякоха след себе си и подозрения във връзка с релсовия път. Те обаче наподобяват безпочвени
12 окт 2018 Нов скандал се развихри към ремонта на новия релсов път на ул. " Граф Игнатиев ".

Неправителствената организация " Спаси София " е изпратила сигнал до европейската работа за битка с измамите OLAF, както и до българските управляващи, с данни за нарушаване на Закона за публичните поръчки. Според документите, с които организацията разполага, е била осъществена замяна на материала, който се поставя под релсовия път и служи за изолираност на вибрациите. Подмененият материал, който е положен сега, няма да е задоволително ефикасен за запазване на постройките от вибрациите.

Тези данни станаха известни от материал на bTV, основаващ се на инспекцията на " Спаси София " и събраните от организацията документи. След излъчването на репортажа столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви през Фейсбук профила си, че е разпоредила инспекция на случая.

В абсурда са набъркани имената на две задгранични компании - австрийската Getzner, чийто материал не е употребен, и британската Pandrol, чиято виброизолационна система се употребява сега в плана. От документите излиза наяве, че характерностите на материала са сменяни на няколко пъти - от момента на идейния план, през етапа на съобщаване на условията към претендентите, до трета промяна след приключването на търга.

В разногласието има и няколко инженери - Румен Борисов, който е първичният архитект, инж. Асен Тасев, по чието предложение е да се смени материала и комисия от 29 души, които подписват промяната. " Джи Пи Груп " печели търга с съответно предложение за материал, който би трябвало да бъде вложен в реконструкията на трамвайните релси. Месец откакто строителните работи към този момент са почнали, компанията употребява различен материал, поради който преди този момент от търга е отхвърлен нейн съперник, се споделя в следствието на бТВ. Същевременно, още при започване на процедурата, друга строителна компания е отстранена от търга, точно тъй като кандидатства с продукта на Pandrol, който се употребява сега.

Включва се и австрийското посолство в отбрана на Getzner, а комерсиалния представител на компанията за Източна Европа на Pandrol идва в България.

Към момента към момента не е ясно дали разногласието е за запазване на постройките или става въпрос за лобиране за разнообразни производители.

" Плаваща " поставка

Важна част от плана за реорганизация на стоманения път по ул. " Граф Игнатиев " е виброизолационната поставка за стоманобетонните " плаващи плочи ". Елементът е изключително значим, тъй като регионът е гъсто застроен със остарели здания.

В следствието на bTV са показани двата материала. Първият на австрийската Getzner е с тегло 5 кг на квадратен метър, направен от полиуретан. Другият е на Pandrol – с тегло 15,6 кг. на кв метър, направен от рециклирани гуми.

Материалите би трябвало да дават отговор на критерии като маса, неподвижен коефициент на разтегливост и динамичен коефициент на разтегливост. Според документите на търга, по която аплайват строителните компании, и двата материала дават отговор на поставените условия за неподвижен и динамичен коефициент. На изискването за тегло, по този начин както е написано - 5 кг. на кв. метър, дава отговор единствено материалът на Getzner, като подложката на Pandrol e 15.6 кг на кв. метър.

Отстраненият участник

Теглото на подложката на Pandrol e повода един от четиримата участници в търга да бъде отхвърлен през септември предходната година. Това е обединяването " ПСТ градска среда Зона 2 ", която в този момент ремонтира градинката на " Кристал ". Тя кандидатства за ремонта на " Граф Игнатиев " с материали на компанията Pandrol (Floating Slab Mats), чиято маса надвишава заложената и бива отстранена, откакто се приема, че нейната оферта не дава отговор на условията. Победителят " Джи Пи Груп " става явен през март 2018 година

Според документите на " Спаси София " до последвалата промяна на материала с този с тегло 15.6 кг. се стига след мнение изпратено от ръководителя на съвета на шефовете на " Столичен Електротранспорт " Асен Тасев. Писмото е от 8 юни 2018 година На Тасев е била сложена задачата да направи професионален разбор на другите релсови системи, предлагани за внедряване по ул. " Граф Игнатиев ", в което той стига до заключението, че интегрираната система на Pandrol е по-доброто решение. Компанията доставя и изолацията, която обгръща самите релси.

" Въпросният инженер единствено няколко месеца по-рано е част от комисията, която взема решение изхода от търга и подписва отчета за премахване на ПСТ поради препоръчаната поставка, неотговаряща на критериите. В нея, той е назначен със специфична заповед на зам.-кмета Евгени Крусев, с цел да замества различен член ", пишат от " Спаси София ".

Смяна след края на мача

Промяната на параметрите на подложката на подобен стадий на процедурата, откакто един от участниците даже е бил отхвърлен, задето е предложил определената по-късно технология, е меко казано необичайно.

Аргументите на зам. кмета по превоза Евгени Крусев, в отбрана на тази смяна са, че планът на инж. Румен Борисов е трябвало да бъде модифициран, защото е имало проблеми с отводняването и геометрията на стоманения път.

Друг мотив за потреблението на подложката на Pandrol е, че компанията не давала повече от 5 години гаранция на горната част на изолацията, нейно произвеждане, която обгръща трамвайните релси, в случай че за другите елементи от трасето се употребяват разнообразни материали. Така с потреблението на тяхната поставка гаранционният период станал 10 години, като по Закона за устройството на територията (ЗУТ) от строителя се чака 8 години гаранция.

Аргумент, който използваха и представители на пазара, е, че Getzner не разполага със документ, че дава отговор на стандарта DIN 45673-7, който е точно за системата " плаващи прочи ", a Pedrol разполага. Getzner обаче изпращат писмо до bTV, в което настояват, че продуктът им е сертифициран.

В мнението си Асен Тасев акцентира, че идейният план, който е бил създаден от инж. Румен Борисов през 2015 година залага навръх интегрираната система на Pandrol.

Кой защо се бори

Точно първият архитект на релсовия път Румен Борисов е един от огромните съперници на подложката. Според него в този момент материалът, който сега се употребява, е доста твърд за трамвайни линии и няма да изолира вибрациите, попадащи в диапазона от 20 до 80 Hz.

Позицията му съгласно близки до плана обаче е претърпяла трансформация сред 2015 година, когато е подготвен идейният план, и 2017 година Накрая работният план се поема от различен архитект - " Трансгео ".

" Капитал " не съумя да се свърже с Румен Борисов. " Спаси София " обаче разгласява позицията му. " Oтказах се от упражняването на авторски контрол по част " Релсов път " на ул. " Граф Игнатиев " заради неизпълнението на моя механически план и техническите условия на документите от откритата процедура. Налагаше се да одобря виброизолационна поставка, която изобщо не дава отговор на плана, а и има отхвърлен участник от тръжната процедура, който е предложил същата. Сигнализирах в точния момент всички участници в строителния развой устно и документално (в заповедната книга на обекта) ", споделя той.

Позицията му продължава по този начин: " Виброизолационната поставка е най-важната част от плана ми – трамвайните линии са ситуирани доста близо до постройките и са подложени на мощни трептения. По план тя трябваше да е с доста дребна коравина и да обезпечи над 80% намаляването им, в съпоставяне със съществуващото състояние преди реконструкцията. Доставената и инсталирана към този момент поставка е доста корава за трамвайни линии и няма да виброизолира постройките в рисковия за тях нискочестотен диапазон от 20 до 80 Нz. Вместо да се обърне внимание на подмяната на материалите, Възложителят провежда съвет, който да я легитимира. Замяната на виброизолационните детайли и подложката ме сложиха в неспособност да реализира параметрите в плана ми, заради което взех решение да се отдръпва. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР