© Юлия Лазарова Още по темата Секторът продължава да се

...
© Юлия Лазарова Още по темата Секторът продължава да се
Коментари Харесай

Кой вид събитие предпочитат рекламодателите

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Секторът продължава да се развива и да пораства, само че в избрани граници

Има играчи, които към този момент тестват опита си отвън България, с цел да преодолеят лимитираните благоприятни условия на бранша
17 ное 2017
Пазарът е разнороден като типове прояви, само че бюджетите имат таван

Намалява броят на годишнини, рождени дни и всичко други имиджови събития
17 ное 2017 Статията е част от специфичното издание " Events Kit ".

Всичко стартира и зависи от самата самодейност или акция, за която се прави и събитието, и непроменяемо би трябвало да комуникира към аудиторията, която е годна за всяка от тях. " Правим събития, ориентирани към чиновниците на компанията, към клиенти, към младежи, започващи кариерата си, към по-широката група от популацията - 18-60 години, когато приказваме за деен метод на живот и уравновесено хранене или такива за марките от необятното ни бизнес портфолио (включително и към притежателите на домашни любимци) ", дава образци управител " Корпоративни връзки " в " Нестле България " Нели Ангелова.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Според шефа " Корпоративни връзки " във Vivacom Веселка Вуткова през призмата на нейния опит най-общо събитията са три типа: външни, вътрешни и за профилирани аудитории. Въпреки това официално разделяне най-важното е техният резултат върху публиката. Вуткова дава образец с класическо, вътрешно за компанията събитие – като доброволческа акция, образование или среща с висшия мениджмънт, то има своите съответни цели, само че в това време се явява инвестиция в корпоративната просвета, в ангажираността на чиновниците, в набирането на нови и задържането на опитни фрагменти, в известността и профила на марката.

Едно събитие за външна публика – да вземем за пример показване на новаторски артикул или услуга в областта на телекомуникациите може да е ориентирано към евентуални клиенти, само че в същото време работи за цялостния положителен имидж на компанията пред сътрудници, институции и други значими публики. " С други думи, съответно събитие може неведнъж да умножи евентуалната си публика. Това е и още една причина този формат да става все по-предпочитан в корпоративните връзки ", споделя Веселка Вуткова.

Мениджърът " Корпоративни връзки " в " Нестле България " Нели Ангелова изяснява, че те като компания нямат тъкмо избрани желания към типа събитие, а по-скоро се стремят към реализиране на оптималната адекватност в концепцията му. " Точно в концепцията е нашият фокус и оттова следват всички механически елементи и характерности на едно събитие ", разяснява Ангелова. Тя изяснява, че компанията заобикаля общоприети схващания при изработването на едно събитие като локация, модератор, лица, оформление. " Пример за това е, че за нас не е наложително да създадем конференция или среща с публицисти в добре познатите за това зали, а тръгваме от тематиката и посланието и по-късно избираме локация, която дава отговор на това обръщение и може да способства за положителното му предаване ", споделя мениджърът връзки в " Нестле България ". Компанията отделя доста време при избора на лице/а, което най-добре да съобщи посланието, непосредствено или косвено (поддържане на формата и пр.), които не постоянно са външни и известни лица.

" Тръгвайки оттова, организираме бизнес събития, в които главният фокус пада върху качеството на поднесената информация както като наличие, по този начин и като техническо оформление (доста постоянно благодарение на външен партньор), само че не и на последно място методът, по който ще бъде поднасяна от участващите (изключително доста залагаме на предварителната им подготовка, даже и да имат огромен опит) ", дава образци Нели Ангелова. Тя обръща внимание, че доста сложни като организация са събитията с всеобщ темперамент, навън, с доста местоположения и присъединяване на лица и сътрудници (типичен образец за " Живей интензивно! " събитията), при които обаче резултатът от всеобщия пряк контакт на аудиторията с нашата самодейност и послания е най-директен и мощен.

Пивоварната компания Carlsberg пък като цяло разделя събитията си на такива, свързани с избрана тяхна марка, и всички останали. " Събитията, които " приказват " от името на съответен бранд, следва да се преценяват с позиционирането на марката и неговото неповторимо обръщение към избрана публика, да вземем за пример, до момента в който за " Пиринско " това би бил фолклорен фестивал, за Tuborg ще е музикален концерт или празненство ", изясняват Carlsberg. Другите типове събития, с които се асоциира компанията, са в разнообразни съпътстващи посоки на бизнеса й като: CSR (корпоративна обществена отговорност - бел. ред.) събития – имиджови и ангажирани с избрана идея, които нареждат компанията като виновен корпоративен жител. " В тях можем да употребяваме нашите марки като посланици на идеите, зад които заставаме, само че като цяло са с корпоративен профил и в Carlsberg това е част от дългогодишна тактика, която назоваваме " Нашата задача " (да сме потребни на обществото и да влагаме в дълготрайни нетърговски цели), изясняват от компанията.

Пивоварната провежда и събития, свързани с локалните общности в домашните им райони – където оперира техният бизнес, и нормално са в тясно съдействие с локалните общини. Друг формат са медийни срещи – когато се показват новости в бизнеса, нови артикули, начинания, дела, хора от екипа. " Внимателно сортираме общоприетите кариерни начинания от позиция на развиване на човешките запаси. По-скоро търсим главно студенти, приключили съответни специалности, от които бизнесът има потребност в избран миг – от наши и непознати университети. Подкрепяме избрани кариерни събития, свързани с работодателската ни марка ", изясняват от Carlsberg.

Докато от козметичния тръст и водещ рекламодател в бранша " Байерсдорф България " залагат главно на професионалните конференции (за Eucerin), събития за показване на нови артикули и акции.

Директорът " Корпоративни връзки " във Vivacom Веселка Вуткова разяснява, че телекомът се годее главно със събитийни формати и платформи, които сами са основали и развили през годините и смятат за по-иновативни. Те също вършат редица вътрешни събития за разпространение полезностите на компанията, за поощряване на открит разговор сред мениджмънта и чиновниците, за показване на други аспекти от корпоративната просвета – като етичния кодекс или софтуерни достижения. " Целта им е всеки чиновник да почувства персонално самопризнание за своя принос за постигнатия резултат и да се трансформира в негов положителен дипломат ", разяснява Вуткова.

При външните събития един от главните фокуси на Vivacom в последните години са такива, свързани с образованието. " Дигитализацията на просветителната система у нас е един от целите ни като компания. В момента организираме една самодейност в тази посока – " Образование 4.0 ", подкрепена от МОН, Столичната община, Дигиталната национална коалиция и огромна медия с народен обсег ", споделя Веселка Вуткова. Като част от събитието се провеждат кръгли маси с учители, деца и родители – " най-важните участници в просветителния развой, с цел да разберем от първо лице какви проблеми срещат те и по какъв начин могат да бъдат позволени благодарение на технологиите ", добавя шефът " Корпоративни връзки " във Vivacom.

От А1 са удоволетворени от огромния брой медийни събития – конференции, медия пътувания, семинари, неофициални срещи и медийни конкурси; събития за чиновници – тийм билдинги, конференции, спортни съревнования, благотворителни и доброволчески инициативи; CSR събития – благотворителни балове, церемонии за награди, спортни надпревари, просветителни семинари и кампании; събития за бизнес сътрудници – показване на нови артикули и услуги, неофициални срещи с клиенти; събития, непосредствено ориентирани към клиентите – BTL активации, концерти, спортни събития, промоции.

На пазара към този момент има огромно многообразие от събития и като тип, и като нововъведения, само че най-основното и значимото остава посланието съгласно всички играчи на пазара. " Важно е дали има какво да кажеш, по какъв начин го казваш и кой го споделя. Самата същност на събитията за мен има все по-бутиков темперамент, защото аудиториите са много сегментирани и чувствителни откъм послания ", разяснява шефът " Стратегически връзки " в организация APRA Красимира Христоскова. Събитието е мястото, на което една марка може да потвърди, че това, което " приказва ", е истина
Кирил Глушков, управител " Събития " в " Каменица " АД пред EventsKit
Той е управител " Събития " в " Каменица ". Занимава се с ивент маркетинг от 15 години и е наблюдавал всички трансформации, през които е минал секторът в този интервал.
Защо от ден на ден компании и рекламодатели прибавят събитията в микса си от формати?
- Събитията са едни от най-хубавите благоприятни условия, посредством които съответна компания или марка открива връзка и непосредствено взаимодейства с потребителите. Днес потребителите не са просто потребители на информация и наличие, те наблюдават и желаят интензивно да вземат участие в развиването на обичаните си марки, като по този метод още повече се разпознават с тях и се трансформират в естествени посланици. Това в действителност е и главната цел на всеки бранд, по тази причина е и толкоз значима живата връзка с потребителите. Обикновено по време на събития посетителите са в по-скоро позитивно прочувствено положение или са пристигнали с упованието да видят нещо ново и друго. Точно тук идва ролята на марката ловко да се нарежда и да успее да заинтригува и даде в допълнение преживяване на аудиторията на вярното място и в точното време. Това е сигурна причина за мощна и продължителна връзка сред марката и потребителя. Светът е пренаситен от артикули, послания, промоции, интензивности, акции, реклама. Събитието е единственото място, на което една марка може да потвърди, че всичко, за което " приказва ", е истина. Това е мястото, на което продуктът може да се чуе, опита, види, усети.

До кои клиенти/аудитории желаят да доближат през тях?
- Всяка марка търси допустимо най-ефективните способи, с цел да доближи до оптимално доста от своите консуматори. Логично по отношение на ДНК-то и тактиката за развиване на марката се сортират и събитията, на които той да се нарежда. В идеалния случай това е събитие, чийто клиент е главен консуматор на продукта. Тук приказваме най-много за крайни консуматори, тъй като точно събитията са методите, посредством които една компания доближава директно до тях. Тази неопосредствена среща е потребна и за самата марка, тъй като по този метод тя опознава по-добре аудиторията си и получава опцията да персонализира посланията си по този начин, че те да бъдат съответстващи за съответни групи консуматори.

Какви са желаните от вас типове събития и за какво?
- Като компания, която създава питие, предпочитано търсим събития, които се посещават от фенове на бирата. Имаме разнообразно портфолио от марки, посредством което се стараем да задоволим и най-претенциозния консуматор на бира, сайдер и бирени миксове. Интересното е, че всяка марка си има своя история, темперамент, почитател и ние имаме значимата задача да открием вярното събитие за всяка една от нашите марки. Това зависи освен от тактиката за развиване на самия бранд, само че и от това какво в действителност търсят и неговите консуматори, с какво се занимават, какво обичат да вършат в свободното си време, кои са информационните канали, които употребяват. Всичко това като информация ни оказва помощ в избора и решенията в какви събития да влагаме. Участваме на разнообразни като формат и величина събития – от градски до интернационалните, като за нас по-важното през това време е първо да предоставим бира от най-високо качество на потребителите и по-късно да им покажем какво в допълнение им носи продуктът.

Като компания с към 700 чиновници, позиционирани в разнообразни елементи от страната, за нас е доста значимо да събираме хората, да ги срещаме с техни сътрудници и да ги ангажираме в допълнение, правейки всички тях да се усещат една в действителност значима част от цялото. Ежегодно организираме няколко събития за чиновниците ни, като доста огромен фокус се придава на събития, свързани с информиране на чиновниците за развиването на компанията и мотивацията им, като да вземем за пример национална комерсиална конференция и мениджърска среща. Освен това приоритет са и личните ни външни събития, които организираме – две от най-големите и дълготрайни такива са обществените начинания " Каменица Фен купа ", най-големият и трогателен футболен шампионат за непрофесионалисти в страната, както и " Алкохолът е неприятен водач ".

Какъв % от маркетинговия ви бюджет се влага в специфични събития?
- Всичко за събитията е строго самостоятелно и зависи от идната година, тактиката и положението на марките. Няма вярна рецепта, която да дефинира бюджета за събития. Не на последно място е доста значимо и какви събития предстоят. Например: концерт на топ известен реализатор или група може да промени до доста сериозна степен целия събитиен календар на марката за годината. Ако това събитие съставлява интерес и за нашите фенове, то ние поемаме отговорността да бъдем там и да им осигурим качествено питие и усмихнати мемоари с обичаната им бира. Несъмнено връзката с потребителя, която се реализира точно на мястото на събитието, е доста значима, тъй като, в случай че един бранд е съумял да повлияе на прочувствено равнище, то сигурно е оставил трайна следа у потребителя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР