© Юлия Лазарова Още по темата Седмични новини за ритейл

...
© Юлия Лазарова Още по темата Седмични новини за ритейл
Коментари Харесай

Седмични новини за ритейл

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Седмични вести за ритейл

Отново са открити растителни мазнини в маслото; Доставчиците на " Лидл България " усилват износа; Комисия за защита на конкуренцията позволи на " Еко България " да купи 12 бензиностанции; Billa отвори магазин в столичния Park Center; Резултатите на Amazon надминаха упованията
31 окт 2017
Седмични вести за ритейл

Lavazza ще се продава от " Кока-Кола " вместо от " Софсток ", " Метро " откри биозони в 11-те си магазина в страната, DM възнамерява до 10 нови магазина през 2018 година, Nestlé форсира преструктурирането си, Jumbo усили оборота си в България до 64.6 млн. евро
23 окт 2017
Седмични вести за ритейл

" Престиж-96 " влезе в сегмента на здравословните храни, " Цима-99 " пуска серия здравословни желета, " АБО маркет " в Bulgaria Mall затвори, " Fashion Days България " с 66% растеж на приходите за 8-те месеца, IKEA възнамерява продажби посредством онлайн платформи
16 окт 2017 Законът за храните ще вкара нови режими

Нов регистрационен режим за транспорт на храни, спомагателни ограничавания за рекламите им, регулация на интернет търговията. Това са част от главните промени, които депутатите утвърдиха на първо четене, приемайки напълно нов закон за храните.
Според оценката за влияние директно засегнатите от закона ще бъдат над 110 хиляди производители, търговци на едро и дребно на храни, само че настрана разпоредбите ще важат и за други браншове като превоз, интернет търговия, рекламен бранш, ресторантьорство.
Законът уголемява кръга от артикули, за чието превозване ще се изисква предварителна регистрация на транспортните средства. Досега този документ се издаваше за транспорт на храни от скотски генезис. Според новите текстове регистрация на транспортните средства ще се ползва още и за артикули като брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения, като ще има в допълнение условие камионът или микробусът да бъде обозначен със стикер.
Специален раздел регламентира изискванията за търговия от разстояние, която могат да правят компании с регистриран физически обект (производствена база, магазин, склад и т.н.), или " снабдители на услуги, ръководещи средство за връзка от разстояние ", каквито са разнообразни онлайн платформи за поръчка от заведения за хранене, магазини и друго. Всички компании, които ще продават храни онлайн, ще би трябвало да получат регистрация от организацията по храните, преди да стартират активност.
В закона се вкарва условие всички хранителни артикули да имат етикети на български език, само че в същото време ще бъде неразрешено да се облепя към този момент етикетиран артикул в допълнение " по метод или с информация, друга от първичното етикетиране, или който прикрива каквато и да е част от наложителната информация ". С новите правила се вкарват и ограничавания в рекламите, свързани с присъединяване на деца.

Проект планува промени при бутилираните води

Проектът на нов закон за храните може да пренареди бизнеса на фирмите, които бутилират минерална и изворна вода. Той вкарва вместо настоящия термин " комерсиално название " (марка) нов термин - " комерсиално изложение ", което би трябвало да съдържа името на извора и мястото на употребата му. Новата регулация се отнася непосредствено към случая на фирмите " Девин " и " Балдаран спринг ". Те бутилират изворна вода от еднакъв извор - " Балдаран ", на 15 км от Девин, само че я продават под два разнообразни марката - надлежно " Девин " и " Балдаран ". Ако се приложат новите правила, и двете компании ще би трябвало да продават водата си под едно и също комерсиално изложение, което съдържа името " Балдаран ".
Новите текстове срещат радикално друга оценка от двете браншови организации. Според Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България, в която членуват 70% от компаниите в бранша, измененията ще заличат съществуващи марки и вложения във водния бранш и ще размият отговорността за качеството на продукта и опазването на ресурса. На противоположно мнение е Съюзът на безалкохолната индустрия в България, който напълно поддържа плана и счита, че зад офанзивата против него стоят мултинационалните компании.

" Билла " и " Фантастико " - с нови обекти

" Billa България " откри магазин в Park Center - София. Това е 43-ият магазин на веригата в столицата и третият обект, който компанията открива в огромен търговски център. Магазини " Билла " към този момент има в " Сердика център " и в " Мега мол ". Компанията откри и магазин в Кърджали, който е 114-ият за веригата. До края на годината следва да бъде отворен супермаркет " Билла " и в Mall of Sofia. Веригата има намерение да заеме и освободените от " АБО маркет " площи в Bulgaria Mall.
" Фантастико " също откри нов супермаркет в София в кв. " Младост 1 ". Това е най-големият като комерсиална повърхност супермаркет на веригата. Обектът е ситуиран в съществуваща постройка, която е напълно реконструирана и актуализирана. Предвиден е и огромен паркинг. Разгънатата застроена повърхност е почти 4600 кв.м. Инвестиция е за почти 11 млн. лв.. " Фантастико " има 41 търговски обекта в София, гр. Елин Пелин и в Кюстендил. Във веригата работят над 3000 чиновници. Веригата към този момент втора година развива и онлайн-продажби посредством платформата www.ebag.bg. През идната година компанията възнамерява няколко нови обекти и огромна реорганизация на към този момент действителен супермаркет.

Apple разгласи рекорден интерес към iPhone X

Акциите на Apple доближиха рекордно равнище, откакто компанията разгласи, че предварителните поръчки за юбилейния модел iPhone X са над нейните упования. Заключението на анализаторите е, че търсенето за новите телефони фактически е високо макар рекордната цена на телефона, започваща от 1000 $ в Съединени американски щати и достигаща 1455 $ на някои пазари като Унгария. Позитивните упования идват близо два месеца откакто iPhone X беше стартиран. След събитието акциите на Apple направиха непредвиден спад главно поради огромния период от време сред събитието, стартирането на iPhone 8 на пазара и стартирането на iPhone X на пазара. Книжата потеглиха нагоре, откакто в изказване Apple оповестиха, че търсенето за юбилейния модел е " отвън всевъзможни упования ".
В България цените iPhone X варират при другите представители. При формалния вносител іЅtуlе, цeнaтa e 2322 лeвa зa 64GВ и 2649 лева зa мoдeл c 256GВ пaмeт.

Sony чака по-голяма облага

Sony чака да реализира рекордна облага през фискалната 2017 година Това зарадва вложителите и акциите на производителя на потребителска електроника се покачиха с 11% до най-високото си равнище от 2008 година
Ръководството на групата увеличи упованията си за облага през фискалната 2017 година до рекордните 630 милиарда йени (5.6 милиарда долара). Предишните предвиждания бяха за 590 милиарда йени. Най-голям е скокът в търсенето на скъпите серии тв приемници, както и чиповете за камери, които Sony създава. Растежът в продажбите в тези и други сегменти покриват намаляващия растеж на продажбите на гейминг конзолите PlayStation.
Прогнозираните годишни доходи се подвигат от 8.3 трлн. йени на 8.5 трлн. йени. Една от главните аргументи за положителните резултати на Sony са огромните вложения на компанията в датчиците за камери. В момента търсенето за тях се усилва, откакто всеобщо на пазара на телефони се появяват смарт телефони с повече от един датчик в търсене на по-добро качество на изображенията и потребление на добавена действителност.

Накратко

До края на 2020 година в Европа и Съединени американски щати Nestlé ще употребява единствено яйца от свободни кокошки за своята продуктова гама. За останалата част от Северна и Южна Америка, Близкия изток, Африка и Океания това ще стане до 2025 година В Европа над 40% от яйцата, употребявани от компанията, към този момент са от свободно отглеждани кокошки.

Новооткритият четвърти филиал на " Kaufland България " във Варна завоюва премия в категория " Административни, офис, промишлени и търговски здания " в състезанието " Златен отвес ", проведен от варненското регионално посланичество на Камарата на строителите в България. Наградите се организират за шестнадесета година и имат за цел да отличат най-хубавите планове в региона на строителството и реконструкцията.

Инициативата на " Лидл България " " Съхрани родния усет " събра общо 1400 хрумвания за обичайни български консервирани артикули или сурово сушени деликатеси от месо от цялата страна. Рецептата победител ще откри своето място в магазините на веригата под продуктовата линия " Родна стряха " и ще донесе на своя създател премия от 10 000 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР