© Юлия Лазарова Още по темата Природният газ ще поскъпне

...
© Юлия Лазарова Още по темата Природният газ ще поскъпне
Коментари Харесай

Парното в София ще е с 16% по-скъпо тази зима

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Природният газ ще нарастне рекордно от 1 октомври

КЕВР ще постанови близо 14% растеж в цената на " Булгаргаз ", което е най-големият скок от 1 април 2017 година насам
18 сеп 2018
" Булгаргаз " изиска с 14% по-висока цена на природния газ

Ако на 30 септември КЕВР одобри повишаване с над 5%, ще има и актуализация на цените на парното
11 сеп 2018
КЕВР: Газът може да нарастне и с 15% от 1 октомври, а с него и парното

Основната причина за това е нарастването на цена на петрола на интернационалните пазари
23 авг 2018
" Топлофикация София " дава 12 млн. лева на три медиатора за заплащане на сметки

Избраните без търг компании са " Ипей ", " Фаст пей " и " Български пощи ", които и до момента са обслужвали столичното парно, само че за три пъти по-ниска сума
21 авг 2018
Поръчки за 57 млн. лева е спечелила брачната половинка на шефа на Държавния запас

Охранителната компания " Мултифорс А.С. " има над 100 контракта за публични поръчки от 2007 година насам
13 авг 2018
" Булгаргаз " предвижда скок на цената на газа с над 14%

Окончателното искане за четвъртото тримесечие ще бъде оповестено на 10 септември, след което КЕВР би трябвало да се произнесе
11 авг 2018 Очакваното ново нарастване на цената на парното и топлата вода поради по-скъпия природен газ към този момент има съответно измерение. От оповестен работен отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране, който следва да бъде разискван на 26 септември, излиза наяве, че цените на топлофикационните сдружения в страната ще се покачат с сред 2 и 9% от 1 октомври. На процедура потребителите ще усетят доста по-голям скок, защото цените към този момент бяха нараснали приблизително със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно ще в другите градове ще са с 23% по-високи. А от началото на идната година доста евентуално ще има и още едно нарастване.

Къде ще заплащат най-вече

Най-висока цена за топлинна сила ще заплащат потребителите във Велико Търново - 93.24 лева./МВтч. Това обаче не е оригиналност, защото и предходната зима това беше градът с най-скъпо парно. Реално насъбраното от 1 юли и 1 октомври нарастване в тази ситуация е единствено 7.41%.

Най-евтино още веднъж ще е в Бургас - 70.09 лева./МВтч. Но за жителите на морския град тази цена ще се види шокова, защото е с 22.84% по-висока по отношение на предходната зима.

За София кумулативното нарастване на цените за парно и топла вода е малко над 16%. Така за апартамент от 70 кв. с конфигурирани три радиатора, чиято сметка за предишния отоплителен сезона е била към 1000 лева, тази зима ще са нужни още 160 лв.. И това в случай че зимата не се окаже по-студена от предходната и в случай че от януари няма ново нарастване.

Защо се постанова повишаването

Причината за повишаването е в природния газ, който се употребява от топлофикациите. Заради подписания с " Газпром " контракт цената на тази суровина у нас не се дефинира на пазарен принцип, а по формула, която регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $. Заради това от 1 октомври се чака цената, по която продава " Булгаргаз ", да бъде изменена с близо 14% нагоре. Според разпоредбите на КЕВР пък при повишаване на газа с над 5% наложително се трансформират и цените на сдруженията, които го употребяват - в тази ситуация топлофикациите.

" Комисията има доста повече принадлежности за влияние върху цената на електрическата сила, само че не и на природния газ. А оттова и на топлинната сила, която се дефинира въз основа на цената на природния газ ", изяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР