© Юлия Лазарова Още по темата Очаква се във вторник

...
© Юлия Лазарова Още по темата Очаква се във вторник
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът готви вето за поправката "Домусчиев", отговорът на ЕС срещу американските мита за коли

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Очаква се във вторник президентът да наложи несъгласие на поправката " Домусчиев "

Ако болшинството не успее да го прегледа до август, законът ще остане блокиран най-малко до началото на септември
23 юли 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Българска социалистическа партия ще " сменя системата " ; Съединени американски щати ще смъкват глобите на съветски " алуминиев " олигарх; Трети мол заработва във Варна; Jumbo отваря магазин в " Илиянци " ; Производител на марихуана излиза на борсата
22 юли 2018
Работодателите желаеха от президента да наложи несъгласие върху закона за горивата

Призив за несъгласие насочиха и от коалиция " Демократична България "
19 юли 2018 Дъждовната седмица стартира сиво. В страната нямаше едри събития. Знакова е информацията, че президентът евентуално ще върне на депутатите скандалните текстове с прошка за шепа приватизатори.
В света събитията също не бяха якри, а по-скоро продължение на комерсиалната борба сред Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай.

НАЙ-ВАЖНОТО

Президентът Румен Радев приготвя несъгласие върху поправката " Домусчиев "

Във вторник президентът ще наложи несъгласие на измененията в закона за приватизацията, които които разрешават на шепа огромни приватизатори, измежду които Кирил Домусчиев, да не заплащат неустойки за неизпълнени контракти, сподели източник на " Капитал ". Въпросният текст беше импортиран в последния вероятен миг от двама депутати на " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация, а в зала го поддържа ГЕРБ и Движение за права и свободи. Единствен срещу бе вицепремиерът Валери Симеонов, който директно съобщи, че Домусчиев пести неустойки за 58 млн. лева, свързани с приватизацията на БМФ.

Връщането на лобисткия текст от страна на президента е мощен ход. Екипът му може да откри и правни претекстове - подаръкът ще работи със задна дата, което опонира на Конституцията. Неясно е и дали президентът ще върне различен закон, в който доста страни съзират лобизъм на огромните против дребните в бранша на горивата.

Европейска комисия приготвя контрамерки против Съединени американски щати поради предстоящите мита върху колите

Брюксел ще направи финален опит да убеди американския президент Доналд Тръмп да не подхваща наказателни мита за автомобилния бранш в Европейски Съюз, въпреки да понижават очакванията, че цялостната комерсиална война със Съединени американски щати може да бъде избегната. В сряда ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с американския президент във Вашингтон, на която представителите на Европейски Съюз ще насочат напъните си към " деескалация на напрежението посредством изследване на разнообразни пътища за търговски договаряния ". Но Европейската комисия продължава да работи за установяване на американските артикули, които биха могли да бъдат наранени с ответни цени, в случай че самодейността не успее. Високопоставен чиновник в Брюксел съобщи, че Европейска комисия обмисля разнообразни разновидности, в това число 20-процентови мита на стойност 10 милиарда евро върху американски артикули, измежду които са строителни и копирни машини.
И двете страни отхвърлят опцията за пробив: Съединени американски щати не демонстрират, че се интересуват от интернационалните договаряния, които Брюксел предлага. Юнкер пък е притиснат, откакто някои държавни управления, в това число тези на Франция и Холандия, настояха, че Европейски Съюз не би трябвало да води договаряния под опасност.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Тоблеронът си връща истинската форма

" Две годишната перверзия свършва ", заяви през днешния ден английската преса и оповести решението на компанията Mondelez шоколадите Тоблерон да се създават още веднъж в истинската си форма. Преди две години растящите цени на какаото и други първични материали принудиха производителя да усили растоянието сред триъгълните блокчета на известния десерт. Това провокира същинска вълна на възмущение. Сега връщането на Тоблерон в истинската му форма ще бъде съпроводено с увеличение и на грамажа, и на цената.На фотографията: сегашният тип на Тоблерон с редуцирания грамаж

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Какво ще се реши за акциза на бездимните цигари и бандерола на бирата

Промените в Закона за акцизите и данъчните хранилища, с които се вкарва по-висок данък върху бездимните цигари, ще се гледат на второ четене в бюджетната комисия във вторник. Те плануват от 1 октомври ставката да се усили до 40% от акциза върху стандартните цигари при 26% сега. Решението е компромисно и идва след необятен публичен отзив срещу първичната концепция бездимните цигари да се таксуват като естествените, което щеше да ги оскъпи съвсем два пъти. От ГЕРБ са внесли и корекция, че се отхвърлят от първичната си концепция бира в кенове над 5 л да бъде облепяна с бандерол, което също следва да бъде гласувано.
Ако измененията минат през комисията, има огромен късмет да стигнат и до пленарна зала преди депутатите да излязат в лятна почивка.

Лондон стартира да лобира в Европейски Съюз за тактиката си за мек Brexit

Британският министър председател Тереза Мей ще изпрати свои министри в страни от Европейски Съюз, с цел да убедят европейските водачи да одобряват нейната тактика за Brexit. Тази седмица тя ще се срещне с австрийския канцлер Себастиан Курц, чешкия министър председател Андрей Бабиш и естонския министър председател Юри Ратас. В понеделник се състоя последната среща на кабинета й преди лятната отмора, на която висши членове от екипа й бяха инструктирани да засилят лобирането в европейските столици за английските оферти за Brexit, станали известни като " компромисния проект от Чекърс ". Насрочени са визити във Франция, Германия, Испания и Италия, където английските министри ще опитат да получат поддръжка за проекта, предлагащ по-мек Brexit.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Двама души починаха, а 14 са ранени в Торонто вследствие на пукотевица в гръцкия квартал в неделя вечерта. 29-годишният стрелец също е умрял, прострелян от полицията. Мотивите му не са известни.

Висш съдебен съвет разгласи социална поръчка за покупка на 50 автомобила на обща планирана стойност 2 млн. лева 13 от тези коли ще са за самия съвет и ще са с екстри – автопилот, спешно прекъсване, парктроник, а колите ще могат да са единствено с кожен бежов салон, оповестява правният уебсайт defakto.bg. Останалите коли са за органите на правосъдната власт и за тях не се изискват такива екстри.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Проверката на Инспектората към Висш съдебен съвет за абсурда " Цумгейт " да се разсекрети, подреди съдът

Всички материали от инспекцията на Инспектората към Висшия правосъден съвет по абсурда " Цумгейт " би трябвало да бъдат огласени, макар несъгласието на основния прокурор Сотир Цацаров и предприемача Георги Гергов. Това постанови Софийският административен съд след тъжба на в. " Сега " по Закона за достъп до социална информация, като решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд. През пролетта на 2017 година Гергов, тогава член на управлението на Българска социалистическа партия, посредничи за среща в неговия офис и в негово наличие сред Цацаров и издателя на " Сега " Сашо Дончев. След тази среща Сашо Дончев разгласи, че му е бил оказан напън от основния прокурор за публицистичната политика на " Сега ". Инспекторътът насилствено склони да направи инспекция дали Цацаров е нарушил Етичния кодекс на магистратите и предстоящо излезе с констатации, че нарушавания няма. Главният контрольор Теодора Точкова засекрети случая, с мотив, че Цацаров и Гергов не дават единодушие да се оповести информацията. Според съда информацията е от публично значение и би трябвало да се даде.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР