© Юлия Лазарова Още по темата Компаниите могат да кандидатстват

...
© Юлия Лазарова Още по темата Компаниите могат да кандидатстват
Коментари Харесай

Над 70 проекта се борят за 5 млн. лв. финансиране от Националния иновационен фонд

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Компаниите могат да аплайват за 5 млн. лева за нововъведения

Документи за финансиране от деветата сесия на Националния иновационен фонд се одобряват от 25 юни до 25 юли
31 май 2018
Финансирането от иновационния фонд ще става по нови правила

Общият му бюджет и през тази година ще е 5 млн. лева, процедурата за кандидатстване ще бъде оповестена през лятото
9 апр 2018
България не напредва в нововъведенията

Традиционният отчет " Иновации БГ 2017 " прави оценка положението и капацитета за нововъведенията
3 яну 2018 В деветата сесия на Националния иновационен фонд, която завърши на 25 юли, са подадени 72 плана. Те ще се борят за систематизиране на дотации с общ бюджет 5 млн. лева Договорите с утвърдените претенденти би трябвало да бъдат подписани до края на годината, тъй като в противоположен случай отпуснатите от страната средства за финансиране на фирмени нововъведения посредством фонда ще бъдат изгубени.

" Броят на подадените планове е съвсем три пъти по-малък от кандидатствалите на предходната, осма сесия. Очевидно проблемите с процедурите и оценяването на претендентите при предходния кръг и двегодишното закъснение при сключването на договорите си споделят думата ", разяснява за " Капитал " проф. доктор Теодора Георгиева, ръководител на експертния съвет по нововъведения към фондация " Приложни проучвания и връзки ".

След скандалната осма сесия

Националният иновационен фонд, който се ръководи от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, е единственият инструмент за субсидиране на фирмени нововъведения, в случай че не се броят европейските средства. Безвъзмездното държавно финансиране поддържа научноизследователски и развойни планове, в това число до създаването на първообраз.

Предишната (осма) сесия на фонда за набиране на оферти за финансиране беше през септември 2016 година с присъединяване на рекордно доста компании - подадени бяха 192 плана при общ бюджет от 5 млн. лева Седмият кръг на финансиране също беше мощен - предложенията бяха 152, а плануваните средства - двойно повече.

Десет месеца след кандидатстването от Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия обявиха, че външните самостоятелни оценители - учени и професори, са поискали в допълнение време за разглеждането и оценяването на постъпилите планове.

През септември 2017 – т.е. година след откриването на осмия кръг за набиране на планове и след голям брой сигнали от компании за закъснение на процедурата, от организацията изпратиха известие, че при класирането на претендентите са осъществени нарушавания, че процедурата е опорочена и по тази причина би трябвало да бъде прекъсната. Скандалната сесия беше на ръба да се провали, само че в последна сметка с огромно забавяне с близо 20 компании бяха подписани контракти за финансиране. Стигна се и до смени в управлението на организацията.

Всичко това докара и до промени в разпоредбите за кандидатстване и оценка на плановете, които бяха разисквани с представители на бизнеса и научните среди.

Новостите тази година

Новите правила за ръководство на средствата посредством иновационния фонд плануват понижаване от 60% на 50% на разноските по плановете за дълготрайни материални активи. Целта е да се насърчи интелектуалният труд, а не вложенията в готово съоръжение. По същата логичност са направени и промени, които плануват до 10% от средствата да се употребяват за външни услуги (досега този % е бил 25).

Необходимият брой точки за класирането на подадените планове е повишен от 60 на 70. Разписани са подробни правила за дейности при догадка двама претенденти да имат равни оценки. Преди това заради неналичието на такива текстове управителният съвет на фонда е вземал решения пъкъл хок (за тъкмо избран казус). Промените в този момент плануват при такава обстановка първо да се сравнят оценките на двамата претенденти по аршин " Иновативност ", а по-късно - по " Икономическа перспективност ". Ако и в двата случая резултати са равни, преимущество ще има този, който първи е подал плановото си предложение.

Ще бъде основан лист с аварийни планове, които са получили сред 60 и 70 точки. Целта е те да бъдат финансирани, в случай че остане разполагаем финансов запас или някой от спечелилите претенденти се откаже.

Изплащането на възнагражденията на работещите в звеното за надзор и на външните специалисти е съгласно с осъществената работа и ще е съразмерно на подадените планове. Ясно се разграничават отговорностите на наблюдаващите по процедурата от тези на контролното звено – до момента такова детайлизиране е липсвало и се е стигало до препокриване на активността, а оттова и до удължение на периодите за оценката.

От първата сесия на фонда през 2005 година до момента са подписани 470 контракта за даване на безплатна финансова помощ за 83.5 млн. лева Реално изплатените дотации обаче са по-малко, тъй като част от плановете не са били изпълнени и финансирани. Данните демонстрират, че до петата сесия в това число близо половината от договаряните средства не са били изплащани и едвам при шестата и седмата сесия преведените суми са се доближили до контрактуваните. Какво финансира фондът

Тематичните области, в границите на които би трябвало да попадат направените планове за Националния иновационен фонд, са четири: мехатроника и чисти технологии; осведомителни и информационни технологии и информатика; промишленост за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в изобретателните и рекреативните технологии.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един план е до 500 хиляди лева Подкрепата не би трябвало да надвишава 50% от допустимите разноски за индустриални научни проучвания и 25% - за пробно развиване.

Към тези стойности може да има надбавки за дребни и междинни предприятия или за съдействие с други организации, тъй че оптималният интензитет на помощта да доближи 80% от разноските по плана. Не се позволява финансиране единствено на индустриални научни проучвания без действия в региона на пробното развиване.

За финансиране могат да вземат участие компании както независимо, по този начин и в партньорство с други предприятия или организации за научни проучвания. За разноски по плановете се признават хонорари (до 70% от общите разходи), закупуването на принадлежности и съоръжение, материали и консумативи, както и командировки в чужбина, в случай че там се намира сътрудникът. Покриват се и разноските за възлагане на външни услуги, само че единствено в случай че те са за научни проучвания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР