© Юлия Лазарова Още по темата Кои са иновативните предприятия

...
© Юлия Лазарова Още по темата Кои са иновативните предприятия
Коментари Харесай

Приоритет ли са иновациите за българската икономика

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Кои са новаторските предприятия на 2017 година

Осем компании получиха оценки в състезанието, който се провежда за 13-а поредна година
17 дек 2017
Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
4 дек 2017 България е единствената страна от Европейски Съюз, която не записва прогрес в региона на иновационния капацитет за последните седем години – резултат, който обаче може да наподобява оптимистично на фона на най-сериозния спад в границите на евросъюза, регистриран от Румъния (31%), както и изоставането, регистрирано за още 11 страни. Това се показва в обичайния отчет " Иновации БГ 2017 " на фондация " Приложни проучвания и връзки ", оценяващ положението и капацитета за нововъведения на българската стопанска система.

Нагоре-надолу в другите ранглисти

Безспорен новаторски водач за общността остава Швеция, а най-важен е напредъкът в Литва, Малта, Холандия и Англия, регистрира Европейското иновационно табло 2017 (European Innovation Scoreboard) – инструмент на Европейската комисия.

В Доклада за световна конкурентоспособност 2016–2017 България е на 50-о място измежду 138 страни, което е напредване напред с четири места по отношение на миналата година. След страната ни остават още шест страни на Европейски Съюз: Гърция е на 86-а позиция, а Румъния на 62-о място (заедно с Унгария, Словения, Словакия и Кипър), напомня " Иновации БГ ".

Според методологията на Световния стопански конгрес България е с най-хубави позиции във връзка с индикаторите " Технологична подготвеност ", " Макроикономическа среда ", " Ефективност и развиване на стоковите, трудовите и финансовите пазари ". Като съществена преграда е посочен факторът " Корупция " дружно със протекция на правата (включително върху интелектуална собственост), (не)зависимост на правосъдната система, (не)прозрачност на държавните политики, бизнес разноски против закононарушения и принуждение, проведена престъпност. Най-ниска оценка страната ни получава по двата индикатора за капацитет за задържане на гении (125-о място - едно от последните) и капацитет за привличане на гении (110-а позиция), обобщава отчетът.

Леко напредване напред от 38-о на 36-о място се установи и в границите на Глобалния иновационен показател 2017 . Най-напред в класациите са най-богатите страни, които имат опция да влагат в нови технологии и човешки запас.
" Всъщност в класацията на Глобалния иновационен показател България е на второ място след Китай от групата на страните със междинен към висок приход, които са на първо време в таблицата. На процедура всички 35 страни преди България в този показател са представители на групата на страните с високи приходи като се изключи Китай (22-о място) ", разяснява проф. доктор Теодора Георгиева, ръководител на eкспертния съвет по нововъведения към фондация " Приложни проучвания и връзки ". Друг позитивен факт е, че България е измежду 17-те страни, които имат най-малко 10% по-добри индикатори от другите страни със сходно развиване и индикатори за БВП.

" Резултатите от сходни проучвания би трябвало да се интерпретират деликатно. Прави усещане, че за последния петгодишен интервал стойностите, които България получава по обособените показатели, не търпят смяна или смяната е несъществена ", обобщава проф. Теодора Георгиева. Например: в Доклада за световна конкурентоспособност стойностите за България за всяка от последните пет години са 4.3 или 4.4. В Глобалния иновационен показател резултатите за България са малко под или малко над 42 по съответната методология. Европейското иновационно табло регистрира достижения за България по отношение на междинните нива в Европейски Съюз сред 45 и 50, като смяната по отношение на 2010 година е нулева.

Не става единствено с европари

Налице са действителни заплащания за научноизследователска и развойна активност по оперативните стратегии " Иновации и конкурентоспособност " и " Наука и обучение за образован
напредък ", както и усвоено финансиране непосредствено посредством европейските рамкови стратегии (виж карето), регистрира " Иновации БГ ".

" За страдание липсват националните образци, които да поддържат и мултиплицират постигнатия с европейски средства резултат. Националният иновационен фонд оперира със алегоричен бюджет, работи с огромни забавяния и пропуснати сесии, към което през 2017 година се добави и една опорочена сесия – след няколко години очакване от страна на дребните и междинните предприятия и пиков брой подадени планове ", разяснява проф. Теодора Георгиева.

Според отчета Националният фонд " Научни проучвания " от години е " неприятен образец за незаконно консумиране на и без друго мощно ограничавания народен запас за просвета ". Средствата за действието на построените центрове за предприемачество към няколко механически и софтуерни висши учебни заведения бяха спрени, което направи тяхното бъдещо действие невероятно.

Тенденциите удостоверяват неналичието на държавни цели в региона на науката, технологиите и нововъведенията и съществено заплашват достигането на националната цел от 1.5 % дял на разноските за научноизследователска и развойна активност от брутния вътрешен артикул до 2020 година, обобщава " Иновации БГ ". Плащания
- Реални заплащания по оперативна стратегия " Конкурентоспособност на българската стопанска система " към края на 2015 година в размер на 2.160 милиарда лева, от които 340.964 млн. лева национално финансиране, в огромната си част ориентирани за поощряване на нововъведенията.
- Реални заплащания по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " към края на 2017 година в размер на 535.484 млн. лева, от които 80.302 млн. лева национално финансиране. Чрез всички принадлежности на самодейността " Джереми " са вложени 1.40 милиарда лева в 7990 дребни и междинни предприятия, от които над 1300 новосъздадени.
- Реални заплащания по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " към края на 2017 година в размер на 121.261 млн. лева, от които 18.189 млн. лева национално финансиране

Източник: " Иновации БГ 2017 "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР