© Юлия Лазарова Още по темата Как безсмислена реформа на

...
© Юлия Лазарова Още по темата Как безсмислена реформа на
Коментари Харесай

Омбудсманът обвини Конституционния съд за 25-годишен текст от Кодекса на труда

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Как безсмислена промяна на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия затрудни комерсиалната регистрация

Инспирирани от омбудсмана Мая Манолова промени вършат прехвърлянето на компании невероятно
4 яну 2018
Санкции и ограничавания за работодатели, които бавят заплати

Парламентът се регистрира с промени за отбрана на възнагражденията и компенсациите на служащите
13 дек 2017 Омбудсманът Мая Манолова и двата синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа " внесоха в Народното събрание законопроект за анулация или за смяна на член 245, алинея 1 от Кодекса на труда, който дава опция на работодателите да изплащат единствено 60 % от полагащата се брутна заплата на служащ или чиновник, макар добросъвестното осъществяване на трудовите му отговорности. Законът планува, че остатъкът от заплатата до цялостния й размер остава изискуем освен това с рента за забавата. Манолова и синдикатите желаят текстът или напълно да бъде анулиран и да остане годно общото обвързване да се изплаща целият размер на заплатата в период, или опцията за работодателя да прати до 60 % от заплатите при краткотрайни усложнения да се ограничи за не повече от един месец.

Миналата седмица при огромно разделяне Конституционен съд отхвърли да разгласи за противоконституционен този текст от КТ по искане на Мая Манолова. Шестима от конституционните съдии са дали своят вот за отменяне на настояването, четирима са били в негова поддръжка, а съгласно останалите двама то е неприемливо. За да бъде гласувано решение в поддръжка на едно искане са нужни най-малко седем гласа са нужни. Любопитното е, че този текст в КТ е от 1992 година, т.е. към този момент 25 години, само че досега нито синдикатите, нито Манолова, която е народен представител няколко мандата, не виждаха нищо неправилно в него.

Днес обаче на брифинг Мая Манолова и синдикатите единомислещо оповестиха, че " с решението си Конституционния съд узакони неплащането на работни заплати ". " На процедура той конституционализира трудовата употреба. Такова знамение няма на никое място по света. За добросъвестно държание да се планува санкционна норма ", съобщи Манолова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР