© Юлия Лазарова Още по темата Държавата търси нови стопани

...
© Юлия Лазарова Още по темата Държавата търси нови стопани
Коментари Харесай

Туристическото министерство търси наематели на 6 плажа

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Държавата търси нови стопани на плажове в Слънчев бряг и Несебър

За 15-годишна концесия се оферират и линиите до " лятната резиденция " на Доган и хотела колос на Валентин Златев в Св. Влас
11 окт 2017
Концесионната такса за плажовете ще е обвързана с характерностите им

Туристическото министерство предлага морските линии да се обособят в четири групи
29 авг 2017
Туристическото министерство обмисля концесии на 11 плажа в огромни курорти

Фирмата " Инженерингсервиз - София " ще прави разбор на линиите
15 авг 2017 Началните тръжни цени са сред 3800 лева за най-малките линии и над 31 хиляди лева за най-големите. Туристическото министерство търси наематели на шест плажа по Черноморието, множеството от които в Бургаска област. Това се вижда от съобщение за състезанията, които ведомството е разгласило. Плажовете са в региона на Царево, Поморие, Несебър, Шкорпиловци, Лозенец и Варна. Началните тръжни цени са сред 3800 лева за най-малките линии и над 31 хиляди лева за най-големите на година. По проект състезанията би трябвало да завършат в последната седмица на ноември и началото на декември.

Два плажа във Варненска област

С определените наематели туристическото министерство ще подписа контракт за период от пет години. Две от предложенията са във Варненска област. Наемател се търси за плажа " Фичоза- част 2 ", който е наоколо до едноименния къмпинг и за който се търсеше наемател и през предходната година, само че не се явиха претенденти. Обявената начална цена е 9251 лева без Данък добавена стойност, като предложения се събират до 27 ноември. Сега желаната цена е по-ниска от пролетта, когато туристическото министерство търсеше над 11 хиляди лева без Данък добавена стойност. " Фичоза " е с повърхност от над 8700 кв. метра, се вижда от оповестеното съобщение.

Вторият плаж във Варненско, за който се търси собственик, е " Шкорпиловци-юг " с повърхност от над 54 хиляди кв. м. Той се намира наоколо до едноименния курорт, като търсената цена е най-високата цена в актуалните процедури - над 31 500 лева без Данък добавена стойност. Традиционно в този регион малко от плажовете имат наематели и концесионери, само че към южната част е имало интерес през предишни години.

Конкурси за четири линии на юг

Туристическото министерство ще търси наематели и за четири плажа в област Бургас, се вижда от обявленията. Най-висока начална цена е избрана за плажа " Къмпинг Ахелой-част 2 " в региона на Поморие, където наддаването стартира от над 14 хиляди лева Ивицата е с повърхност от над 11 хиляди кв.метра, като предложения за нея могат да бъдат подавани до 23 ноември. В същия регион на конкурс е разгласен и плажът " Несебър-изток ", който е с повърхност от малко над 6 хиляди кв. метра и за който се търсеше наемател и напролет, само че несполучливо. Потенциалните претенденти могат да подават документи за тази линия до 30 ноември, като желаната начална цена е над 10 хиляди лева без Данък добавена стойност. Интересното е, че тази цена е същата, при която напролет ведомството не съумя да откри наемател.

Туристическото министерство е оповестило състезания и за два плажа в региона на Царево. Единият от тях е за линията на село Варвара, която е с повърхност от над 3500 кв. м. Потенциалните наематели могат да подават предложения до 11 декември при първична цена от над 3800 лева без Данък добавена стойност.

Второто предложение е за " Малък плаж-Лозенец ", който е с повърхност от над 2700 кв. метра и се намира в едноименния курорт. Оферти за него могат да бъдат подавани до 23 ноември, като наддаването стартира от над 3800 лева без Данък добавена стойност. Началната минимална цена в този момент е същата, която ведомството търсеше и напролет за този плаж. Тогава в състезанието се явиха четири претенденти, а при наддаването наемната цена се повиши доста и доближи над 100 хиляди лева От документи, оповестени в уеб страницата на туристическото министерство, се вижда, че тогава спечелилият участник в търга - " Гео Мик инженеринг ", се е отказал от подписване на контракт, след което ведомството е поканил втория участник - " Тайс-Р ". Няма информация обаче какво се е случило по-късно, с цел да се стигне до нов конкурс за избор на наемател. Бивш собственик апелира състезанието за концесия в Слънчев бряг
Освен актуалните процедури за избор на наематели на плажове, следва да се проведат и състезания за няколко концесии за период от 15 години. В средата на октомври Министерският съвет реши да се търсят стопани за два от най-атрактивните плажове по Черноморието - Несебър-юг и Слънчев бряг-север, към които имаше кавги през последните години. Същевременно при започване на тази седмица Комисията за защита на конкуренцията е образувала произвеждане по тъжба против решението за започване на процедура по концесия на линията в Слънчев бряг, се вижда от регистъра на институцията. Жалбата е подадена от компанията " Сънинвест ", която до 2016 година имаше контракт за концесия на този плаж, само че туристическото министерство го скапе с претекст, че се правят систематични нарушавания, най-много към обезпечаването на свободна повърхност за плажуване, каквато се изисква по закон. От регистъра на комисията за защита на конкуренцията не излиза наяве с какъв претекст компанията апелира новата процедура, само че се вижда, че е подадено искане за налагане на така наречен краткотрайни ограничения, каквито може да бъде да вземем за пример прекъсване на процедурата.
Освен за плажовете в Несебър и Слънчев бряг, държавното управление възнамерява да търси концесионери и за линиите " Св. Влас-болницата ", както и " Росенец-север ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР