© Юлия Лазарова Още по темата Борика поема картовите плащания

...
© Юлия Лазарова Още по темата Борика поема картовите плащания
Коментари Харесай

Пътната агенция покани юристи да я консултират за тол системата

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Борика " поема картовите заплащания за тол-таксите и винетките против 7.2 млн. лева

Компанията ще получи парите от АПИ, с цел да ръководи разплащанията към системата от следващата година
24 авг 2018
Тол-системата провокира разногласия в Народното събрание

Размерът на таксите към момента не е разгласен. Обсъждането им ще продължи през есента
26 юли 2018
Държавата пое финансов ангажимент от 180 млн. лева поради тол-системата
25 юли 2018 Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е поканила три адвокатски сдружения да подадат предложения в социална поръчка за даване на юридически услуги по отношение на тол-системата и електронните винетки. На 10 октомври АПИ стартира процедура по директно договаряне вместо да разгласи открита процедура за всички претенденти.

Законът за публични поръчки разрешава на възложителите да употребяват директно договаряне, когато цената на търга е сред 70 хиляди и 500 хил.лв. В случая прогнозната стойност на поръчката е 200 хил.лв. Вероятно е цената да падне, защото критерият за избор на реализатор е точно " стопански най-изгодна оферта ".
Трите сдружения би трябвало да подадат предложения до 18 октомври, а на идващия ден ще протече договарянето онлайн.

Кои са поканените

АПИ е избрала да предложения адвокатските сдружения " Добрев и Люцканов ", " Табаков, Табакова и съдружници " и " Топалов и Балинова ". Критерият, по който са определени съответните три адвокатски фирми, не е изцяло явен. " Поканените адвокатски сдружения, както и юристите, които работят в тях, се употребяват с висок престиж измежду правните среди и се отличават с професионализъм и имат нужния опит ", дадоха отговор от пътната организация на въпрос на " Капитал ".

През 2006 година прокуратурата повдигна обвиняване против единия съучастник в " Добрев и Люцканов ", Гроздан Добрев, като твърдеше, че е помагал в пране на пари. Той беше един от юристите на някогашния шеф на " Топлофикация - София " Валентин Димитров. Впоследствие обаче обвиняване против Добрев не беше импортирано в съда. Пътната организация посочи за " Капитал ", че " Добрев и Люцканов " е изпълнявало социална поръчка за правене на планове за изменение и допълнение на нормативни актове по отношение на въвеждането на тол системата и електронната винетка. Тогава в процедурата за директно договаряне е била поканено и втората определена адвокатска фирма в актуалната поръчка - " Табаков, Табакова и съдружници ".

Зад " Топалов и Балинова " стоят някогашният ръководител на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов и неговата заместничка там Биляна Балинова. Те изненадващо подадоха оставки през септември 2017 година Топалов беше под непрекъсната офанзива от медиите, защитаващи ползите на ГЕРБ и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Дружеството е вписано при започване на 2018 година, няколко месеца откакто двамата напущат правосъдната система.

Заданието

В текста на поканата пътната организация показва, че обсегът на поръчката включва " устни и писмени съвещания, становища/правни разбори, правене на планове на контракти, планове на документи за възлагане на публични поръчки, както и други документи в разнообразни области на националното и европейското право, специфицирани в Техническата спецификация ". Реално, определените юристи ще би трябвало да координират всички контракти, свързани с електронната винетка и тол системата, както и бъдещи търгове, свързани с нововъведенията. Избраното сдружение ще обслужва АПИ две години или " до постигане на оптималната стойност на контракта ", както обясниха от организацията.

Според информация в уеб страницата на АПИ дирекция " Обществени поръчки и правно обслужване " разполага с 30 щатни бройки. Отделно се възнамерява организацията да се усили с над 900 чиновници при основаването на новото звено " Национално тол ръководство ".

Тол системата би трябвало да проработи през август 2019 година, а електронните винетки ще влязат в действие от началото на идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР