© Юлия Лазарова Обществените поръчки попаднаха в ситуация тип Параграф

...
© Юлия Лазарова Обществените поръчки попаднаха в ситуация тип Параграф
Коментари Харесай

Хаос в обществените поръчки

© Юлия Лазарова Обществените поръчки попаднаха в обстановка вид " Параграф 22 " поради Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние (ЗМДВИП). След като в началото се планираше търговете да бъдат категорично спрени за интервала на изключителното състояние, това се промени впроследствие. Но в текста на член 3, т. 2 от ЗМДВИП написа, че стопират да текат давностни периоди - такива са и тези по публичните поръчки. От друга, поръчките не са спрени с експлицитен текст. В член 13 се показва, че Законът за публични поръчки (ЗОП) не се ползва единствено при покупки на хигиенични материали и медицински произведения, които в този момент би трябвало да се случват бързо. В преходните и заключителните разпореждания пък е посочено, че се отсрочва използването на електронната система за търгове за възложителите, които трябваше да стартират да я употребяват през април.

Към момента търгове се афишират относително интензивно - единствено в границите на 2-3 седмици започнаха поръчки за над 175 млн. лева за ВиК поправки. Същевременно обаче разглеждането на офертите, класирането на участниците и така нататък е обгърнато в несигурност и не е ясно дали на процедура доста от поръчките няма да се спрат на пауза. Агенцията за публични поръчки (АОП) още не е дала съответна тенденция, като към този момент една седмица не може да отговори на въпросите какво би трябвало да вършат възложителите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За някои времето е спряло

Както на всички останали, по този начин и работата на разичните възложители на поръчките, се въздейства от заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев от 13 март, съгласно която би трябвало да се вкарва отдалечена работа или противоепидемични ограничения. Например на обществени съвещания оценителните комисии отварят офертите пред представители на участниците и публицисти. Това допуска събирането на 10 и повече души в една стая. Например Агенция " Пътна инфраструктура " отсрочи отваряне на предложения в търг за осъществяване на отчуждения към автомагистрала " Хемус " като цитира заповедта на Ананиев. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също анулира и отсрочи съвещанията си за интервала на изключителното състояние, което значи, че всички обжалвания по дейности на възложителите също са паузирани.

Въпросите, които компании слагат, периоди за допълнение на офертите, обжалване и така нататък текат.
АОП разгласява известие на уеб страницата си на 24 март 2020г., като там уточни: " Към сегашния миг се преглеждат наредбите на член 3 и 4 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние с оглед отражението им върху всички периоди за осъществяване и привършване на публичните поръчки. "

Адв. доктор Ирена Георгиева, ръководещ съучастник в PPG Lawyers, разяснява пред " Капитал ", че въпреки всичко се постанова виновните институции, включително АОП, да внесат изясненост по въпроса. " Капитал " изпрати въпроси до организацията, която в началото посочи, че се чака обнародването на Закона за изключителното състояние, което се случи на 24 март. От там към момента няма отговор.

Какво значи това

В последна сметка към този момент юристите поясняват закона, до момента в който чакат съответните насоки от страната. Адвокат Ирена Георгиева разяснява пред " Капитал ", че член 3, а и член 4 от ЗМДВИП ще се отразят на периодите, които сега текат. " По отношение на Закон за обществените поръчки би трябвало да се има поради освен прекъсването на периоди, а и удължаването на периоди след изключителното състояние, още повече, че удължаването се отнася и до административни актове ", споделя адв. Георгиева. Така поръчките действително може да се окажат на пауза до края на изключителното състояние.

Според нея в този момент АОП би трябвало да реши на база на всички настоящи сега процедури (включително единствено обявени) какъв би бил най-правилният метод - дали в тяхно мнение да се поясняват наредбите и да се внесе изясненост по какъв начин да се работи по обособените етапи на поръчката (съобразено и с типовете поръчки и общоприетите им периоди по ЗОП) или да се предложи на законодателя да промени обособени правила на Закон за обществените поръчки и/или ЗМДИП. Прегласуване на целия ЗМДИП не е належащо обаче, споделя доктор Георгиева.

" От икономическа позиция прекъсване на приложението на Закон за обществените поръчки сега също е голословно и рисково, тъй като при приключващи и изтекли поръчки може да се стигне до разноски (в това число и без подписани контракти по ЗОП) ", споделя доктор Георгиева. Сроковете обаче ще бъдат повлияни, като по думите й става въпрос за " преклузивните периоди по Закон за обществените поръчки, т.е. тези, след приключването на които се нарушават правата и отговорностите на частно-правните субекти - да вземем за пример период за подаване на предложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР