© Юлия Лазарова Нима кражбата на субсидии е спряла другите

...
© Юлия Лазарова Нима кражбата на субсидии е спряла другите
Коментари Харесай

Мнения Daily - Партиите вият на умряло за субсидиите

© Юлия Лазарова Нима кражбата на дотации е спряла другите обири.
Vox Populi

Партиите вият на умряло за дотациите

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на шоумена Слави Трифонов в неговия фейсбук-профил

Започва още една седмица, в която представителите на партиите ще вият на умряло за партийната дотация от 1 лев.

Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Крум Зарков от Българска социалистическа партия отново ще вият, че 1 лев дотация е " разстрел на демокрацията ", след който " партиите ще изчезнат ". Ако от Българска социалистическа партия в действителност са толкоз загрижени за демокрацията, да бяха взели участие в референдума като пропагандират против предлагането за 1 лев дотация. Ама не участваха. Явно са очаквали, че референдумът е нещо, което ще го намажем с ракия и ще мине.

В подтекста на днешното виене на умряло е извънредно значимо да напомним, че нито една от огромните партии не се записва в ЦИК, с цел да взе участие в акцията за референдума през 2016 година Нямаше ГЕРБ, нямаше Движение за права и свободи, нямаше Вътрешна македонска революционна организация, нямаше НФСБ, нямаше АТАКА, нямаше ВОЛЯ, нямаше и Българска социалистическа партия. Тогава на Българска социалистическа партия не им е пукало, че 1 лев дотация ще унищожи демокрацията, както настояват в този момент. Ами, откакто сами потвърждавате, че не ви пука за демокрацията – изчезнете! Наистина изчезнете!

Или пък просто приемете обстоятелството – директната народна власт ще ви отнеме доста – цели 12,23 лева от дотацията.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи отново ще вие най-вече, че с 1 лев дотация партиите ще станат подвластни от икономическите субекти. Той дори стартира виенето още през вчерашния ден по БНР. Интересно ми е да попитам – при 13,23 лева Движение за права и свободи грам ли не е подвластна от икономическия индивид, притежател на ТЕЦ-Варна и пристанище " Езерово "?

Всъщност, Йордан Цонев неуместно се пробва да заблуди, че големият проблем с политическата корупция и черните каси на партиите се лекува със дотация от 13,23 лева на глас. Нима кражбата на дотации е спряла другите обири – от търговия с въздействие, от приемане на лобистки закони, от разпределяне на публични поръчки? Отговорът е явен на всички.

Ако няма дотация от 13,23 лева, Движение за права и свободи предлага опция напук – да излекува заболяването " Политическа корупция ", като се одобри от всички, че тя към този момент не е болест за лечение. И предлага това да стане по " американски модел ", който изобщо не е американският. Явно от Движение за права и свободи са разкрили нова Америка – не тая на Колумб.

-----------

Социалистите внезапно не помниха за контрола над основния прокурор.
" Дума " дупка не прави...

Държи ли на думата си Българска социалистическа партия

От коментар на Полина Паунова за " Свободна Европа "

Колко твърдо в Българска социалистическа партия държат на думата си? Това е въпрос, който постоянно се задава към левицата. Най-актуалният образец за негативен отговор на питането е подадената и след това оттеглена оставка на партийния водач Корнелия Нинова.

В последните дни обаче има и друга илюстрация на " разсейването ", присъщо за " Позитано 20 ".

Фотограф: Велко Ангелов

Три парламентарни седмици се оказаха незадоволителни на Българска социалистическа партия, с цел да внесe законови ремонти, ограничаващи пълномощията на основния прокурор.

Темата бе подета от водача на социалистите Корнелия Нинова седмица преди евровота. Тогава тя разгласи, че социалистите ще упорстват актовете на ръководителя на обвиняването да подлежат на правосъден надзор.

Мотивът на Нинова бе, че " доверието в прокуратурата е доста ниско и в обществото липсва възприятието за правдивост ". След загубата на евровота Българска социалистическа партия се върна в Народното събрание и разгласи, че ще внесе въпросните законови текстове.

Оттогава насам партията не помни за забележките си към работата на държавното обвиняване. Забравена се оказа и другата тематика, обвързвана с правораздаването: още веднъж преди изборите социалистите оповестиха, че ще работят за избора на Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор. Три седмици по-късно обаче никой от левицата не е предложил някакви законови ремонти. Темите даже въобще не са споменавани обществено.

--------

Оттук нататък Ердоган ще би трябвало да прави повече взаимни отстъпки.
Избори

Демокрацията в Турция към момента е жива

От коментар на Еркан Арикан за " Дойче веле "

Опозиционният претендент Екрем Имамоглу завоюва изборите в Истанбул със забележителна преднина - цели 9 %, освен това на фона на още по-висока изборна интензивност, в сравнение с първия избор през март. Затова е вън от подозрение, че датата 23 юни 2019 година ще влезе в учебниците по история.

Фотограф: Kemal Aslan

В 19:15 часа локално време телевизионните канали към този момент съобщаваха, въпреки и импровизирано, кой печели кметските избори в Истанбул. Още на първия избор през март Имамоглу изпревари с над 13 000 гласа някогашния министър-председател Бинали Йълдъръм от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Този път преднината му доближи 800 000 гласа, което за мнозина е сигурен знак, че демокрацията в Турция към момента е жива.

И още нещо: всички политически съперници на Имамоглу, които в навечерието на изборите се нахвърляха против него с обиди и клюки, в този момент смирено го поздравяват за триумфа. На първо място президентът Ердоган, за който провалянето в Истанбул е същински пестник. Той направи всичко допустимо, с цел да подкрепи своя претендент, даже оказа напън върху Избирателната комисия. Жителите на Истанбул обаче не застанаха на негова страна. Управляващата партия се постара даже да притегли гласовете на кюрдското население. Но прокюрдската Демократична партия на народите прикани последователите си да гласоподават за Имамоглу.

За първи път ми се случва да следя по какъв начин хората в Турция показват копнежа си за народна власт толкоз изрично. След като Избирателната комисия насрочи повторението на вота за 23 юни, редица курорти приканиха своите посетители да пресечен отпуската си и да се върнат в Истанбул, с цел да гласоподават. За задачата даже бяха пуснати спомагателни полети и рейсове.

И в действителност: стотици хиляди души (някои приказват даже за 1,5 милиона избиратели) се върнаха за 24 часа в Истанбул, с цел да упражнят правото си на глас. Младоженци отиваха първо до урните, преди да сключат брак, а един таксиметров водач ми сподели: " Досега постоянно съм дал своя вот за Партията на справедливостта и развиването, само че този път няма да го направя. Имаме потребност от правдивост. Ние сме вярващи хора, а не лицемери! ".

Сега Ердоган е изправен пред сериозна алтернатива: президентът сигурно е наясно, че към този момент не може да продължи досегашния си корав курс. Защото наред с външнополитическото маневриране, в този момент му се отваря и нов вътрешнополитически фронт. Загубата на Истанбул ще има последици и за него.

Спекулира се даже, че досегашни сподвижници на Ердоган единствено са чакали това историческо проваляне в Истанбул. Победата на опозицията в 15-милионния град на Босфора в допълнение подхранва слуховете от последните месеци, че някогашни членове на ПСР се готвят да основат нова партия.

Дали това е краят на Ердоган? Едва ли. Човек като него не се предава поради една загуба. Но провалянето в Истанбул несъмнено ще се трансформира в повратна точка за неговата политика. Оттук нататък Ердоган има две благоприятни условия: да втвърди курса си още повече или просто да прави всичко допустимо, с цел да се задържи на власт. Голямата му цел е въпреки всичко да остане на президентския пост най-малко до стотната годишнина от основаването на Турция, която ще се празнува през 2023 година.

Отсега обаче е ясно, че в бъдеще ще му се постанова да прави повече взаимни отстъпки. Може би за първи път в политическата му кариера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР