© Юлия Лазарова На 18 октомври САЩ ще наложат 25%

...
© Юлия Лазарова На 18 октомври САЩ ще наложат 25%
Коментари Харесай

Калин Пенчев: Ударът върху сиренарската индустрия ще бъде голям

© Юлия Лазарова На 18 октомври Съединени американски щати ще наложат 25% мита на редица артикули от Европейския съюз като отговор на решението на Световната комерсиална организация (СТО), че Европейски Съюз е отпуснал нелегално дотации на Airbus. Решението е следващ стадий от остарелия спор сред европейския самолетостроител и американския му съперник Boeing, като делото е заведено преди към 15 години. Сега СТО постанови, че Съединени американски щати могат да наложат ответно ограничения на стойност до 7.5 млрд.евро. Сред стоките, за които ще бъдат въведени мита, са вино, сирене, маслини, уиски.

Продуктите с мита, които действително засягат страната ни, генерират малко под 2.6 млн. $ от българския експорт към Съединени американски щати през 2018 година Това се равнява на едвам 0.5% от целия български износ за Съединените щати. Най-голям дял от тези артикули имат черешите (1.8 млн. $ през 2018 г.) и някои типове сирена (за към 800 хиляди $ през 2018), демонстрира разбор на БТПП по питане от " Дневник ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според БТПП българският експорт няма да пострада доста, само че косвени резултати върху стопанската система на страната ще има поради по-силно засегнатите европейски сътрудници като Германия, Франция, Англия и Испания.

За къс коментар по тематиката се свързахме с Калин Пенчев - основател и притежател на уеб страницата malincho.com, който стартира през 2001 година с доставки на български артикули за българските емигранти в Съединени американски щати. Днес компанията Malincho Inc. разполага и с пет физически магазина в Съединени американски щати.

Как ще се отрази на търговията в Съединени американски щати решението за налагане на 25% мита върху вноса на някои европейски артикули ?

- Решението несъмнено ще се отрази доста съществено на търговията в Съединени американски щати поради метода, по който е проведена - стоките минават през няколко ръце – вносител, дистрибутор, продажби на дребно, супермаркети. Тази поредност от медиатори по веригата сред производител и консуматор ще докара до повишаване на продуктите с повече от 25% - т.е. действителното нарастване на крайната цена за клиента ще е по-голямо от 25%.

Какъв ще е резултатът особено при вноса на сирена от Европа?

- Големите производители на сирена Франция, Германия, Испания, Холандия, Гърция ще пострадат доста. Никой няма да желае да внася, никой няма да си извърши квотите за импорт, които обаче и в този момент не се извършват от българските компании. Всичко това ще е огромен плюс за локалните производители, чието утвърждение в действителност търси американският президент Доналд Тръмп. Ударът върху сиренарската промишленост ще бъде огромен. Няма да има рецесия на парцелите, това ще е резултатът от идната рецесия.

С какъв брой ще нарастне сиренето във вашите магазини?

- Продуктите, които продаваме, няма да нарастнат с 25%, нарастването е по-малко, тъй като ние зареждаме непосредствено от производителите – внасяме и продаваме в наши лични магазини. Повечето вериги нямат връзка с крайните консуматори, само че при нас стоката не минава през няколко ръце. Ние сме вносители и се грижим непосредствено за крайния клиент. Вече вдигнахме цените на сиренето с 10%. Изчакваме да стане 18 октомври, с цел да забележим дали ще одобряват предлагането, дали няма да настъпят някакви корекции, само че нарастването на цените при нас евентуално ще по-малко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР