© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мерките на правителството за борба с епидемията

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мерките на правителството за борба с епидемията
Коментари Харесай

Борбата с мерките за борбата

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Мерките на държавното управление за битка с епидемията и последствията от нея гълтам голяма социална сила - най-много за битка с ограниченията за битката. С особена мощ това важи за решенията в стопанската система. Неоснователен оптимизъм би било очакване за строен проект за обективна поддръжка на бизнесите, потърпевши от неочакваното прекъсване на немалка част от зъбчатите колела, които я движат. Но даже и за имитацията на това, което вършат други страни, се изисква някаква връзка с действителността.

С мярката 60/40 за поддръжка на заплатите във компаниите (предложена в началото в действителност като 23/77) работодателите в последна сметка се помириха - с общото разбиране, че самата идея на тази помощ е сбъркана и резултатът й ще е стеснен. След печалния опит за фиксиране на цените на всички артикули и услуги, хвърлил целокупно бизнеса в шок, към този момент и обособените браншове са нащрек и евентуално ще им се наложи да изясняват на ръководещите по какъв начин работи пазарната стопанска система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-новият образец е задължаването на комерсиалните вериги да оферират " задоволително " българска продукция, която да купуват " единствено " от районни производители - с планувани за задачата солени санкции. Недомислията обаче са толкоз доста, че огромните търговци излязоха с невиждано остра позиция, в която обявиха, че признатото разпореждане е неработещо на процедура, основава причина за корупция и с него не се усилват българските артикули на щандовете, а се преразпределя пазарът сред производители, като се дава преимущество на едни за сметка на други.

И слагат основния за Бългапия въпрос: " Чий интерес пази в млечния бранш министър Танева? На дребните фермери или на някой огромен олигарх "?

Както можеше да се чака, земеделският министър Десислава Танева предложения на незабавна среща представители на веригите, на която са се споразумели за работещи ограничения за поддръжка на дребните производители, без да се нарушават българското и европейското законодателство. Остава обаче заплахата държавното управление да продължи с опитите да се разпорежда и с действителната стопанска система като с публичните поръчки от бюджета, пораженияа от което ще надживеят дълго епидемията от ковид и в действителност няма да имат нищо общо с нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР