© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското

...
© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското
Коментари Харесай

Цената на свинското месо в България достигна двeгодишен връх

© Юлия Лазарова Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, трансформирайки го в четвъртото най-скъпо в Европейски Съюз. Общото нарастване на годишна база е с към 14%. Това се вижда от данните в агростатистиката на Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространяването на африканска чума по свинете, която единствено за два месеца през лятото съумя да унищожи над 20% от промишленото произвеждане в България.

Но отвън последствията от чумата вътре в страната разпространяването й в интернационален проект също се усеща ценово. Тежката рецесия със болестта в Китай - най-големият производител и потребител на свинско в света, докара до по-засилен импорт от Европейски Съюз и растеж цените. Нещо повече - чака се рецесията да се усеща и през идната година на световно равнище, отразявайки се освен на пазара на свинско, само че и на пилешко и говеждо месо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики България - измежду страните с най- високи цени

Африканската чума по свинете навлезе стремително в България през юли, до края на лятото, когато е и пикът на болестта, съумя да пробие в осем промишлени свинекомплекса. Това докара до пагубни вреди: унищожените животни бяха общо към 130 хиляди, което е над 20% от общо отглежданите към 600 хиляди свине в страната. Така към края на септември съгласно данните от статистиката за артикули с скотски генезис на дирекция " Земеделие " към Европейска комисия цената на качествено свинско месо (клас " Е " ) в България е достигнала 197.9 евро за 100 кг, което е растеж на годишна база към 14%. През предишния септември 100 кг качествено месо е коствало приблизително 170.1 евро.

Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с Европейски Съюз, превишавайки с към 8% средноевропейската цена. По-висока е само е цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите сред 202.9 и 216 евро за 100 кг (виж графиката).

Всъщност цените на свинското през този септември в България на процедура са достигнали двегодишен връх. 100 кг качествено месо са се продавали по-скъпо за последно през октомври 2017 година - тогава цената е била 200 евро, след което потегля надолу. Поскъпването през тази година в България и в целия Европейски Съюз стартира още през пролетните месеци - поради засиления експорт към Китай, където поради тежката рецесия с африканската чума към този момент се счита, че са унищожени към 45% от отглежданите свине. Традиционно през летните месеци цените се задържат поради сезонен спад в потреблението на червени меса и спешната 2019 година по-скоро не е изключение от тази наклонност.

Напрежение и през идната година

Ефектите от обстановката в Китай евентуално ще се усещат и през идната година. Според редица анализатори през 2020 година ще има разбърквания по цялата верига на доставки на храни. Според прогнозата на земеделското министерство на Съединени американски щати - USDA, оповестена през октомври, до края на 2020 година броят на отглеждани свине в Китай ще намалее до 275 млн., което е с 40% по-малко от 2018 година, когато африканската чума беше записана за пръв път в страната. А поради отпадането от промишлеността на доста фермери и нежеланието на други да отглеждат прасета заради високия риск от заболяване още през идната година в страната се чака нов спад на производството на свинско месо с 25%, което ще увеличи вноса. Същевременно повишаването също оказва въздействие. USDA чака потреблението на свинско месо в Китай да понижение с 32% на човек от популацията за интервала от двете години. Към октомври тази година съгласно китайското министерство на земеделието и селските региони, представено от Financial Times, цената на свинското месо се е покачила със 170% по отношение на същия месец на 2018 година

Ефектът върху пилешкото и говеждото

Всъщност през последните месеци се случва това, което доста анализатори предвиждаха при започване на рецесията. Разпространението на африканската чума в Китай и други азиатски страни е повлякло нагоре цените и на други типове месо, които могат да бъдат опция на свинското. По данни на Financial Times през октомври пилешкото месо в Китай е поскъпнало с 40% на годишна база, а говеждото - с 20%. " Не сме виждали подобен дефицит на доставки на месо, какъвто африканската чума по свинете провокира, за последните 30, 40, 50 години обратно ", разяснява пред Financial Times анализаторът в Rabobank Джъстин Шерард.

USDA предвижда, че през 2020 година се чака световното произвеждане на пилешко месо да се усили с 4% до рекордните 103.5 млн. тона, превъзхождайки свинското. Около половината от пилешкото идната година ще бъде създадено в Китай, а износът, движен от мощното търсене в Китай, през идната година ще се усили с 4% в интернационален проект и ще доближи рекордните 12.5 млн. тона, сочи прогнозата. С по-малък ритъм ще нараства и производството на обичайно по-скъпото говеждо месо, което ще се усили с към %.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР