© Юлия Лазарова Както е тръгнало, ще има нови горчиви

...
© Юлия Лазарова Както е тръгнало, ще има нови горчиви
Коментари Харесай

Мнения Daily - Да не ставаме истерични пишман-идеолози

© Юлия Лазарова Както е тръгнало, ще има нови горчиви сълзи и обвинявания в изменничество. Още по тематиката
Мнения Daily - Президентът е прав да не върви при Слави

И още: Гледахме прост епизод от " Шоуто на Борисов " ; Не, Трифонов няма да е опция на ГЕРБ
22 ное 2018
Мнения Daily - Роднинско-властовият модел се мултиплицира в страната

И още: Унгария очевидно е отворена за ВИП-бежанци; С всеки минал ден митингите като че ли се банализират
21 ное 2018 Жълтопаветно

Да не ставаме истерични пишман-идеолози

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От коментар на политолога Евгений Дайнов в неговия фейсбук-профил

Говорих с протестиращи в разнообразни краища на страната.

Разбрах, кое ги гневи (накратко - наложеният от ГЕРБ феодализъм), както и аргументите да не могат да формулират лист ясни претенции.

За подобен лист се желае много опит, който не им е присъщ.

Съобщих за своите наблюдения посредством медиите. Резултатът: много от нормалните ми съратници ме жигосаха (обичайното: рубладжия, комунист), а измежду нормалните ми съперници ме схванаха. Става дума за София, де; другаде е по-нормално.

В тази истерична (столична) конюнктура всеки опит за доброжелателност, почтен опит за ориентировка в ситуацията на място, както и всяко умерено умозаключение - се таксува като изменничество. А това по никакъв начин не е добре.

Прекомерното търсене на идеологическа непорочност, в комбиниране с пристрастеността всеки, отклонил се от нея, да бъде таксуван като заплатен сътрудник на врага - в последна сметка води там, където надали желаеме да бъдем.

Освен в случай че на някой след време не му се скандира " Хайл! " или " Да здравствует! "...

Клеймим всеки, който в някой миг не е 100 на 100 склонен и с най-дребната ни идея; громим се един другиго за всяко разграничение в разбора на каквото и да е (майките, митингите, ГМО, шистовия газ, ски лифтовете, Костов, златодобива).

А на следващия ден ще твърдим, че сме някаква рационална, умна и сериозна опция? А не, да речем, истерична групичка пишман-идеолози?

Викам да се вземем в ръце, най-накрая. Избори идат и - както е тръгнало - нови горчиви сълзи и взаимни обвинявания в изменничество.

А страната потъва в някакво провинциално средновековие.

----------
Хората не излизат на улицата, с цел да оферират решения.
Деконструкция

Не промяна на системата, а на политическите генерации в нея

От коментар на някогашния ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов в неговото авторско предаване по телевизия Bulgaria OnAir

Фотограф: Георги Кожухаров
Слави може и да се е отказал от девиза си " Няма такава страна, само че има подобен народ ", както го подозират разочарованите му почитатели, откакто е кадърен да направи сговорчиво изявление с шефа на страната – министър председателят Борисов.

Народът обаче не се е отказал – лозунгите на митингите отново са " Народът против партиите " и " Смяна на системата ".

Разбира се, за цивилен сензитивното ухо те звучат като музика от банциг. Защото какво по-зловещо от страна без партии – живели сме в такава, а по-добра система от парламентарната народна власт по този начин и не е измислена.

Народът пък е единствено една абстракция – красива в устата на поетите и комфортна в устата на политиците.

Тези лозунги обаче нямат изключително значение, могат да са всевъзможни, задоволително е, да вземем за пример, " Долу! ", " Стига! " или " Идваме! ", тъй като хората излизат на улицата, с цел да показват недоволството си, а не с цел да оферират решения.

Това е работа на различен, който има компетентността да го направи и към този момент мълчи.

Очакването е по-скоро митингите да затихнат, жертва на личната си комплицираност, на професионални манипулатори и на приближаващата зима.

И е доста евентуално тъкмо по този начин да се случи, само че казусът ще си остане до идната рецесия и до идната пролет.

И той е във все по-отчетливата нужда от промяна, само че не на системата, а на политическите генерации в нея.

----------
Ставащото през днешния ден припомня за печално известния " трупен синод " против някогашния папа Формоза.

" Минало незабравимо "

Русия ексхумира прогнилия мъртвец на руската власт

От коментар на съветския политолог Фьодор Крашенинников за " Дойче Веле "

Фотограф: Sergei Karpukhin
След диспути в Държавната дума на Русия бе признат план за разпореждане, което ще се одобри през февруари 2019-та – във връзка 30-тата годишнина от изтеглянето на руските войски от Афганистан. По създание документът е проверка на отрицателните оценки за афганистанската война, признати през 1989 година от Конгреса на националните депутати на Съюз на съветските социалистически републики. И всичко това в този момент се прави под булото на лицемерни диспути, водени сякаш от почитание към паметта на починалите в Афганистан бойци и офицери.

В юридически смисъл Русия е приемник на Съюз на съветските социалистически републики. Ако Русия се развиваше като естествена страна, нейното управление нямаше да оправдава руската власт, а щеше да признае нейните провинения, да се дистанцира от основаните по това време незаконни структури и да се извини пред съветските жители за всички несгоди, които са им били породени. А и да се извини пред всичките други страни, които по друго време са били в областта на руското въздействие. За страдание този развой на преосмисляне на предишното, който едвам бе почнал в годините на Перестройката, прекомерно бързо завърши още при започване на 1990-те години и бе сменен с пълзяща реабилитация на руското минало, чийто успех следим през днешния ден.

Ставащото през днешния ден ми припомня за печално известния " трупен синод ", извършен в Рим през 897 година против някогашния папа Формоза. По разпореждане на неговия правоприемник на папския трон, тялото на умрелия било ексхумирано, трупът бил изправен пред съда в папски одежди, разпитан и наказан за закононарушения, които били сякаш осъществени от папата приживе. В днешна Русия в този момент вършат тъкмо противоположното: управляващите с почести ексхумират прогнилия мъртвец на руската власт, слагат го на фундамент и го афишират за източник на всичко славно и велико, което е било и ще бъде в съветската история. А всички, които не са съгласни да одобряват зловонния аромат за благовоние, биват заклеймявани като врагове на отечеството и фалшификатори на историята.

Сантиментите по Съюз на съветските социалистически републики бяха подхранвани с изказванието, че не всичко в Съветския съюз е било неприятно. А през днешния ден съветската власт в действителност декларира, че всичко в Съветския съюз е било хубаво, в случай че не и идеално. И комсомолът бил прелестен, и нахлуването в Афганистан – вярно, а това за празните магазини - чиста клюка! В ЧК и СМЕРШ пък служели единствено безстрашни рицари, които няма в какво да бъдат упреквани. Съдейки по всичко това, премъдрата руска власт е сбъркала единствено два пъти - с Крим и с оповестяването на Перестройката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР