© Юлия Лазарова Извън скоростното подписване на договора за продължението

...
© Юлия Лазарова Извън скоростното подписване на договора за продължението
Коментари Харесай

"Турски поток" през България - колко ще дадем и колко ще получим

© Юлия Лазарова Извън скоростното сключване на контракта за продължението на " Турски поток " през България със саудитския консорциум Arkad, включването на Русия в плана по втория метод и късите периоди за осъществяване, остава най-важният въпрос за този план - ще печели ли България от него или не? Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на няколко пъти обявиха, че изгодите за страната ще са директните такси, които " Газпром " ще заплаща в идващите 20 години, само че не споделят нищо за разноските. А прегледан в елементи финансовата сметка изобщо не излиза розова.

Очакваме над 9 милиарда лева доходи през идващите 20 години
Невъзможно - контрактуваните с " Газпром " приходи са 6.81 милиарда лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Теменужка Петкова разгласи в петък сутринта в ефира на bTV, че приходите от газопровода сред турската и сръбската граница в идващите 20 години щели да бъдат над 9 милиарда лв.. Тази сума обаче е извънредно раздута и даже самата тя се опроверга в границите на същото телевизионно присъединяване, като сподели, че чака годишните доходи от директни такси да доближат 420 млн. лв.. Дори да приемем тази стойност за целия 20 годишен интервал, в който съветската " Газпром " се е заела да транспортира природен газ по тази тръба, това прави 8.4 милиарда лв..

Всъщност обаче сумата ще е надалеч по-малка. От извършения при започване на тази година пазарен тест и подписания вследствие на него контракт с " Газпром " напълно ясно се вижда, че директните такси в първите две години след стартирането на газопровода ще са по към 156 млн. лева на година, а през идващите 18 години - по 362 милиона. Така общо за 20 години биха могло да се съберат малко над 6.81 милиарда лв. от директни такси.

Цената е 1.1 милиарда евро
Не - това е единствено главния контракт, по който се дължат лихви, а има и други разноски

Договорът със саудитският консорциум Arkad в действителност е на стойност 1.1 милиарда евро или 2.15 милиарда лева Но това е сума без Данък добавена стойност, с начисляването на което става 2.58 милиарда. Освен това, съгласно самия контракт с Arkad парите ще бъдат обезпечени от изпълнителя, а " Булгартрансгаз " ще ги възвръща в идващите 120 месеца, за което ще дължи и рента. Тя е избрана от арабите на равнище от 4.1% на година, което най-грубо би оскъпило финансирането с към 450 млн. лева

Реално обаче разноските ще са още по-големи, защото за действието на газопровода ще бъдат построени две компресорни станции - " Расово " и " Нова Провадия ". Тяхната цена е 350 млн. лева без Данък добавена стойност или 420 млн. лева с начислен налог. Също по този начин не трябва да се пропущат и вложенията за газовите тръби в първите 11 км от турската граница и самата компресорна станция " Странджа ". Те са на обща стойност от над 91 млн. лева с Данък добавена стойност.

Така общите разноски за продължението на " Турски поток " през България, съгласно наличните документи, ще доближат 3.54 милиарда лв..

Ще печелим от директни такси.
Не и през първите 15 години

На пръв взор приходите от 6.81 милиарда лева надвишават доста разноски от 3.54 милиарда лева и планът наподобява печеливш. Но в действителност има експлоатационни разноски, без които преносът на газ не би бил вероятен. Според изчисленията на " Булгартрансгаз " те ще бъдат 131.4 млн. лева на година, което за двадесет годишния интервал прави 2.63 милиарда лв.. С други думи чистият резултат от приходите от директни такси по българския сектор на " Турски поток " би бил към 640 млн. лева, които обаче ще се генерират едвам след 15-тата година, когато планът е изцяло изплатен.

За да завоюва въпросната сума обаче страната непринудено се отхвърли от 1.4 милиарда лева обезпечени доходи от директни такси по настоящия контракт с " Газпром " за транспорт на газ по Трансбалканския газопровод. С което икономическа изгода от новия план изцяло отстъпва място на геополитическите сделки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР