© Юлия Лазарова Изглежда едни министри носят отговорност, а други

...
© Юлия Лазарова Изглежда едни министри носят отговорност, а други
Коментари Харесай

Мнения Daily - Само Нено Димов ли е виновен

© Юлия Лазарова Изглежда едни министри носят отговорност, а други – не.
Двойни стандарти

Само Нено Димов ли е отговорен

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Месец и половина откакто в Перник бе натрапен воден режим, представител на властта се извини за унизителните условия, в които живеят хората там. " Редно е да им се извиня, макар че нямам лична виновност ", сподели в телевизионно изявление вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпросът за виновността набра скорост в публичния спор след ареста на министъра на околната среда Нено Димов, подал оставка от килията си. Засега Димов е единственият упрекнат за водната рецесия в Перник - за умишлена занемареност. Според прокуратурата, има задоволително доказателства, че сред януари 2018 и ноември 2019 Димов е разрешавал на частните компании " Стомана индъстри " и " Топлофикация " -Перник да употребяват за промишлени потребности вода от язовир " Студена ", макар че постоянно е бил осведомен за фрапантно намаляващите равнища на водата в язовира.

Като всяка обществена фигура, министърът е виновен за персоналното си държание, за активността на ведомството, което управлява, както и за дейностите на длъжностни лица от екипа си. Записано е и в Конституцията: според член 108, алинея 3, министрите " носят отговорност за своите дейности ". Именно тях викат в Народното събрание, с цел да обяснят или защитят едно или друго деяние на министерството. А активността на администрацията е функционалност на провежданите от министъра и екипа му политики, както и на качествата и експертизата на назначените служители. Само дето " калинките " на ГЕРБ станаха нарицателно за партийни фрагменти, непригодни заради непросветеност или корупция.

Веднага след ареста на екоминистъра звук подвигнаха и тези въпроси: " Само Нено Димов ли е отговорен? Защо се неглижира отговорността на Министерството на районното развиване и на министър Петя Аврамова? ". Защото инфраструктурата, която води водата до домовете на хората, е грижа точно на районното министерство, което държи 51% във ВиК ООД-Перник. Редица инспекции, осъществени от края на предходната година, демонстрираха, че водата на " Студена " и за " Студена " е отклонявана, разхищавана и пренасочвана, липсвало е разходомерно устройство на изхода на язовира, а загубите по старите водопроводи надвишават 75%.

Томислав Дончев, в чийто сектор на вицепремиер е да координира работата на Министерство на регионалното развитие, съобщи, че има искания към метода, по който се ръководят ВиК-дружествата, само че не и към министър Аврамова. Изглежда, че едни министри носят отговорност, до момента в който на други това обвързване им е опростено. Петя Аврамова оглави министерството след оставката на Нанков, само че в реалност точно той е министърът. Затова и бе изпращан по неотложност в Перник.

Както водата в язоворите е грижа на Министерство на околната среда и водите, по този начин контролът на ВиК-операторите е работа на Министерство на регионалното развитие. И в случай че министърът фактически си е правил работата, в този момент нямаше да е належащо Министерство на вътрешните работи и ДАНС да стартират инспекции на сдруженията, за което още веднъж ще бъде изхарчен обществен запас.

---------

Арестът на Нено Димов е напълно в духа на положителното остаряло Министерство на вътрешните работи Pictures.

Разпни го!

Прокуратурата може да трансформира и Пабло Ескобар в страдалец

От коментар на Пламена Игнатова за " Kлуб Z "

Когато и да уволниш Нено Димов като министър на екологията, все ще е късно. Когато и да спасиш министър/зам.-министър на районното развиване, все ще му е за първи път.

Фотограф: Георги Кожухаров

Това е допустимо най-краткото резюме на прокурорските събития от последните 48 часа, резултатът от които, както в всеобщия случай, евентуално ще се изчерпа с това, че държавното обвиняване е способно да трансформира и Пабло Ескобар в страдалец на държавната машина, а редовия жител – в негов симпатизант.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е арестуван за 24 часа, гръмнаха в четвъртък по здрач медиите. Това се случи, откакто още по обед всички излъчиха фрагменти от отвеждането му за разпит. Още по-първо основният прокурор Иван Гешев се пресъздава в Перник, до момента в който от подопечната му институция разгласиха фотоси и видео от обиск в кабинета на министъра. Съвсем в духа на положителното остаряло Министерство на вътрешните работи Pictures. Facebook фолклорът на часа роди нови вицове. Как правела полицейската сирена? - Не-но, не-но...

Какво знаехме оттогава до петък по обед? Все съдържателни неща. В коя килия е прекарал нощта Димов, какъв брой стола и кревати е имало в нея, че е получил кроасан и чаша вода за закуска. За тези близо 24 часа по този начин и не разбрахме за какво и по какъв начин тъкмо е арестуван – по силата на какво обвиняване или какво съмнение, с изключение на поради известния от ноември факт - че Перник е на воден режим.

Междувременно от килията с леглата, масата, двата стола и кроасана, министърът подава оставка, която скорострелно пропътува дистанцията от Трето РПУ до " Дондуков " 1 и с още по-завидна скорост бе призната.

А в същото време... районният министър Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков даваха конференция след среща при премиера Борисов с превозвачите. Вторите излязоха удовлетворени. Не - напряко признателни. На досадните въпроси за оставки и отговорност и от нейна страна, Аврамова прояви храброст: това го решавал само министър председателят.

От тази " къса " и надалеч не изчерпателна ретроспекция следват няколко лаишки въпроса:

Падна ли Нено Димов жертва на груповата безнаказаност или на груповата отговорност (едно и също са)?

Падна ли Нено Димов, съвсем като Цветанов, жертва на личната си убеденост, че никой не може да го накаже?

Защо чак в този момент? Защо по този начин обществено (Макар Николай Цонев и Десислава Иванчева да могат да завидят на Димов за " скромното " задържане)?

- Търси се отговорен преди от тръбите в Перник да " потече " мъртъв размер? - Като няма вода, яжте Нено?
- Прокуратурата мие лицето на дългата липса на държавна политика във ВиК бранша?
- Предотвратява се експлоадирането на още рецесии по места в страната?
- Показваме където би трябвало, че и ние можем да арестуваме министри?
- Предупреждаваме някои предприемачи, спасяваме някои министри/зам.-министри?

----------
Нов метод допуска диференциация на възнаграждението на две нива.

Работна мощ

Макроикономически механизъм би трябвало да дефинира минималната работна заплата

От коментар на Адриан Николов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

По традиция, новата година идва с нова, по-висока минимална работна заплата – този път 610 лв.. Това от своя страна още веднъж възбуди дебата за нейното установяване, а тематиката влезе и в разискванията на синдикатите и работодателите. За следващ път обаче отсъства най-простото и най-хубаво решение – одобряването на автоматизиран и справедлив механизъм за избраното на минималното възнаграждение и елиминирането на ролята както на " обществения разговор ", по този начин и на държавното управление в този развой.

Фотограф: Надежда Чипева

Предложеният, в подтекста на към момента необявени (но пък представени в медиите) ограничения, съгласувани от синдикатите и работодателите, нов метод допуска диференциация на минималната работна заплата на две нива – в границите на обособените браншове на стопанската система и съгласно най-високата степен на приключено обучение на служащия. По този метод, евентуално, минималната заплата на висшистите в ИКТ отрасла би била сензитивно по-висока от тази на среднистите в индустрията.

Предложението за смяна на минималното възнаграждение - от едно ниво за стопанската система към голям брой секторни такива, съчетано с елиминирането на минималните осигурителни приходи е стъпка напред.

Далеч по-смелата (и подходяща) мярка би била въвеждането на макроикономически механизъм за определянето на минималната работна заплата, който да замести всички договаряния и административни намеси. Позитивите от подобен метод са повече от явни:

- Отчитат се обективните промени в макроикономическите условия, които въздействат директно на пазара на труда. В положителни години с напредък и висока претовареност минималната заплата гладко се повишава, в условия на рецесия или по-ниска икономическа интензивност растежът ѝ се задържа за оптимално опазване на заетостта;
- Взема се поради действителната динамичност на продуктивността на труда и растежа на междинните заплати;
- Разпадът на обществения разговор не води до автоматизирани, и постоянно популистки, административни решения;
- Елиминират се инструментите за политическа и административна интервенция в изискванията на трудовия пазар и фаворизирането на браншове и региони;

Разбира се, остават отворени доста въпроси. Кои знаци ще бъдат включени в механизма за МРЗ? Ще има ли " отстъпка " за младежите, които занапред търсят първата си претовареност? Ще има ли районен аспект на диференциация и какъв брой ще е мощен?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР