© Юлия Лазарова Има ясни индикации за задаваща се криза.

...
© Юлия Лазарова Има ясни индикации за задаваща се криза.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае

© Юлия Лазарова Има ясни индикации за задаваща се рецесия. Още по тематиката
Мнения Daily - Кой е най-прекият път към комунизма

И още: Защо Груевски избяга тъкмо в Унгария; Кой е най-прекият път към комунизма
15 ное 2018
Мнения Daily - Подоходното неравноправие не е наложително нещо неприятно

И още: Слабостта на Европа е заложена тъкмо преди Първата международна война; Награждаването на Кеворкян е двоен морал
12 ное 2018 Икономиката, глупако...

Икономическите облаци са черни на всички места, а Борисов нехае

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От съпредседателя на партия " Зелените " Владислав Панев за " Дневник "

Комфортният за България интервал на световен стопански напредък евентуално е към своя край. Това се отразява и на брутния вътрешен артикул, който се повишава единствено с 0.5% по отношение на предходното тримесечие - рекордно едва от от банкрута на КТБ през 2014 година насам. И то с помощта на потреблението и растежа на приходите (което е хубаво, само че е и функционалност на това, че хора не останаха в България и пазарът на труда е в тежък дефицит). В същото време износът пада за първи път от години (слава Богу, част от спада се дължи на затихващите военни спорове, за които български компании продаваха оръжие).

Инвестициите също понижават, което ще даде отражение в бъдеще. Търговският недостиг пораства бързо. Не виждам причина наклонността да не се задълбочи и през 2019 година Най-малко заради протичащото се по света, а в частност - с най-големите експортни пазари на България:

- Германската стопанска система се свива;

- Италия е пред срив, с рекорден дълг и ръководство, залитащо към популизъм, което има проблеми с фискалната дисциплинираност и е доста евентуално да напусне Еврозоната пред алтернативата от тежък стопански спад. Като се има поради държавният дълг на страната от 130% от Брутният вътрешен продукт, или 2.3 трилиона евро, италианска рецесия ще бъде пневмония за разлика от гръцката лека настинка;

- Турция е в хиперинфлация, амортизация на лирата и внезапно стесняване на вноса;

- Еврозоната завършва с изкупуването на облигации, чака се лихвите да стартират да порастват и на континента. С всички последствия за това за задлъжнелите страни и компании. Френският финансов министър Бруно льо Мер към този момент съобщи, че Европа не е готова за нова криза;

- Министри във Англия подават оставки поради противоречие с сделките към Brexit;

- Отвъд океана Тръмп води търговски войни с множеството си сътрудници, до момента в който осъществя рекордни търговски и бюджетни дефицити.

Повишаването на лихвите към този момент провокира проблеми в разрастващите се пазари. Така че облаците на практика са черни над целия глобус. Нещо повече, комбинацията от растеж на лихви и огромни търговски войни заплашва да вкара света в интервал на стагфлация, когато хем стопанската система не пораства или пораства извънредно постепенно, хем бариерите пред търговията провокират висока инфлация. Това към този момент не е базов сюжет, само че изобщо не е изключено да се реализира, и то за интервал от 2-3 години напред.

В същото време ръководещи и парламентарна съпротива се занимават с глупави дребнотемия, а министър председателят Борисов цялостен час в народен ефир бодро тръби, че приходите следващата година щели да порастват по-бързо от тази, че ще се харчат милиарди повече защо ли не, че медиите били свободни, че всичко цъфти. И като селска клюкарка изяснява какво споделил президентът, какво рекла Нинова и други сходни.

Имам възприятието, че Борисов си живее в личен свят и хал хабер си няма какво става към него. Опасявам се, че ще бъде доста сюрпризиран следващата година. Но пък ще откри съвършено опрощение с " интернационалното състояние ".

Реформите би трябвало да стартират незабавно. Иначе доста българи ще страдат.

---------- Какво биха споделили Гергов, Банев и Пеевски на прохождащите в живота.

Стани богат

Българският бизнес не обича да споделя вдъхновяващи истории

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче Веле "

Фотограф: Анелия Николова
Георги Гергов, Николай Банев и Делян Пеевски влезнали в един университет. Не е анекдот. Изявени предприемачи ще могат да преподават в университетите. Това не е израз на благосклонност, а новаторско законодателно решение на българския парламент, одобрил тези дни промени в Закона за висшето обучение. Така до 10% от общия хорариум образователни часове в степен " бакалавър " и до 20% в степен " магистър " ще се организират от одобрени практици.

Историята на един съумял човек постоянно ентусиазира и въодушевява младежите, които са на старта на професионалното си " тичане с трудности ". Срещите с бизнесмени, персоналните им истории за възходи и падения, удовлетворението от постигнатото - това са скъпи уроци и висока добавена стойност към всяка академична стратегия.

А българските предприемачи несъмнено имат какво да опишат. Например по какъв начин са станали такива, тъй като на пръв взор всички те наподобяват като self-made милионери. До началото на приватизацията народът притежаваше средствата за произвеждане, а предприятията, хотелите, рафинериите бяха строени и осъвременени с пари от налозите и други средства на жителите. Днес, трийсетина години по-късно, Гергов да вземем за пример, нагазил в бизнеса от свинекомплекс, е притежател на хотели и на Пловдивския панаир, Банев съумя да придобие и заличи предприятия, а възходът на Пеевски стартира като по западни стандарти - още преди да е навършил 30. Така че те биха могли да бъдат същински майстори-учители за студентите.

Но, първо, българският бизнес рядко влиза в студентските аудитории. Макар постоянно да се оплаква от дефицита на фрагменти и от слабата им подготовка. Предпочита уединени срещи с висши партийни функционери и участия в телевизионни формати. Харесва също по този начин груповите изяви. Това може да са годишни балове, само че също и заявления - против законодателни планове като повдигане на оптималния застрахователен предел, отбрана на браншови ползи в строителството, поддръжка за въвеждане на предел при компенсации за неимуществени вреди при гибел на пътя и така нататък

Второ, българският бизнес не обича да споделя вдъхновяващи истории. За първия си милион да вземем за пример. Не е минало чак толкоз доста време от първичното струпване на капитала в България, има към момента живи очевидци, които знаят по какъв начин бяха основани " строителите на капитализма ". Много връзки бяха осветени през тези години, доста легенди - развенчани. Например този за остарелия Вартбург, който Илия Павлов продал, а получените няколкостотин $ вложил в бизнес, увеличен се до " Мултигруп "

И трето, в случай че в България връзката образование-бизнес е фактически витална и ефикасна, то за всяко висше образователно заведение безспорно би било горделивост и знак за качество да има свои съумели ученици в настоятелството си. Така да вземем за пример Делян Пеевски, един от най-преуспелите хора в България, който освен това е и деен законодател, би трябвало да е в Съвета на настоятелите на Югозападния университет " Неофит Рилски " - като ученик на Правно-историческия факултет. Но не е.

---------- Целта на митингите очевидно е изхвърляне на дребните партии от Народното събрание.
" Демонтиране на системата "

Ясно е кой желае мажоритарни избори

От коментар на Веселин Желев в неговия блог

Фотограф: Георги Кожухаров
Смяна на " цялата тази политическа паплач ", прекъсване на " политическия геноцид над популацията ", мажоритарни избори. Това са в резюме настояванията на протестиращите изложени от техни представители пред би Ти Ви в събота. Ако зад някое от тези претенции има някакъв политически план, това несъмнено е искане номер 3: мажоритарни избори. Единствено то е съответно и има ясно предвидим резултат.

Дали мажоритарен избор би сменил " политическата паплач " и би спрял " геноцида над популацията " е, меко казано, противоречиво. Трудно е да се дефинира " политическа паплач ", както и да й бъде посочена опция в днешна България. Да се приказва за " геноцид " при мир и подобряващи се стопански индикатори, е несериозно. Но няма никакво подозрение, че мажоритарните избори ще създадат нещо значимо – ще изхвърлят от Народното събрание дребните партии.

Това би отворило път за еднопартийни държавни управления или за по-лесни от сегашната обединения. Привържениците на мажоритарната система акцентират като нейно преимущество, че тя основава по-стабилни държавни управления, тъй като облагодетелства огромните партии. Противниците й показват като неин минус загубата на гласове (победителят в съответния изборен регион взема всичко), от която страдат дребните партии и представителността на определения парламент.

От казаното дотук следва, че претенции номера 1 и 2 са просто агитационен декор и димна завеса, за нахлуване с искане номер 3 – промяна на изборната система и други тип парламент. Не знам дали то инцидентно съответствува със почналия в петък (16 ноември) ремонт на Изборния кодекс.

Кои политически играчи имат интерес от мажоритарна изборна система? Очевидно, това са най-големите партии (ГЕРБ и БСП) и Движение за права и свободи, чиито гласоподаватели доминират в елементи от страната. Извън тях на триумф при мажоритарен избор може да се надява телевизионната звезда Слави Трифонов, който съумя да прокара референдум за промяна на изборната система и завоюва невижданата поддръжка на 2,5 милиона българи.

Като евентуален мажоритарен претендент (още не знаем с каква бюлетина) се обрисува и Мая Манолова. Тя сполучливо употребява поста си на омбудсман, с цел да си построява медиен облик на нещо сред Робин Худ, Жана Д’Арк и Чавдар челник на републиката. Липсваха й единствено революционни условия, само че не щеш ли и те назряват по пътища и бензиностанции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР