© Юлия Лазарова Главният прокурор Иван Гешев е отправил законодателни

...
© Юлия Лазарова Главният прокурор Иван Гешев е отправил законодателни
Коментари Харесай

И прокуратурата се включи в законодателния популизъм след смъртта на Милен Цветков

© Юлия Лазарова Главният прокурор Иван Гешев е отправил законодателни оферти до премиера, ръководителя на Народното събрание и ръководителите на парламентарни групи, с които се предлага фрапантно завишаване на глобите за закононарушения, свързани с пътнотранспортни катастрофи и шофиране в пияно положения, след приложимост на наркотични субстанции или при превишена скорост.

Така след Народното събрание и държавното управление, които предложиха сходни промени, и прокуратурата се включи в законодателния популизъм, последвал тежката злополука, при която в средата на април почина журналиста Милен Цветков. " Причина за това е тревожната наклонност за увеличение на наказателните производства за ръководство на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, неналичието на удостоверение за правоуправление и превишаване на скоростта на придвижване " са част от причините на предложенията на прокуратурата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По данни на Министерство на вътрешните работи през 2016 година броят на формираните следствия за пияни и дрогирани водачи е 8174 , през 2017 година - 8180 , през 2018 година - 8281 , а през 2019 - 6767 , т.е. мъчно може да се твърди, че е налице растеж.

Иван Гешев предлага затвор от 15 до 20 години или пожизнен затвор за съзнателно причиняване на гибел, в случай че това е станало при ръководство с над 2 промила алкохол в кръвта, след приложимост на опиати, без брошура или при превишаване на ограничаването за скоростта с над 50 км/ч.

Другото предложение на Иван Гешев е в тези случай, както и в случаите, когато водачът ръководи (без да е предизвикал катастрофа) с над 1,2 промила алкохол или след приложимост на наркотични субстанции, автомобилът да бъде отнеман в интерес на страната, без значение, чия благосъстоятелност е.

Независимо дали Народното събрание схване предлагането на Иван Гешев за конфискацията на колите на водачи с над 1.2 промила или седнали зад кормилото след приложимост на опиати, основният прокурор е издал инструкции, с който всеки прокурор отсега нататък ще бъде длъжен да изземва автомобила като материално доказателство и " да се сезира способния съд за налагане на запор с оглед отнемането му в интерес на страната. " По силата на Конституцията напътствията на основния прокурор са наложителни за всеки прокурор.

Практиката за конфискация на коли на пияни водачи беше въведена за малко в края на 2005 година от пловдивския апелативен прокурор Росен Димов. Указанията му просъществуваха по-малко от половин година, откакто съдиите от пловдивския апелативен регион излязоха със мнение, че сходен метод опонира на закона. Броят на тежките произшествия и починалите освен не понижиха, а се усилиха.

Иван Гешев е основал работна група, която ще прегледа и правосъдната процедура по каузи, свързани закононарушения по превоза и при нужда ще сезира " Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение. "

" С този пакет от ограничения Прокуратура на Република България цели постигането на по-висока успеваемост от следствието на пътно-транспортните закононарушения, налагането на по-строги санкции на всеки, който си е разреши да ръководи транспортно средство след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, и отнемането на тези средства в интерес на страната, без значение от собствеността им ", написа в предлагането на прокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР