© Юлия Лазарова Десетилетия наред – от времето на соца,

...
© Юлия Лазарова Десетилетия наред – от времето на соца,
Коментари Харесай

Със закон срещу съда

© Юлия Лазарова Десетилетия наред – от времето на соца, българският закон планува, че актовете на съда за условно предварително освобождение на наказан от пандиза не подлежат на преразглеждане посредством обновяване на делото. Съдилищата създават стотици такива актове годишно, без някой да съзре проблем.

Докато не избухна грозният популистки скандал след предварителното стартиране на австралиеца Джок Полфрийман, един от многото, минали през тази процедура. Масово депутатите в Народното събрание се извършиха с възвишен яд против съда и дефинираха решението като позорно, като категорично подчертаха, че не са го чели.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В предизборно време, когато национализмите истеризират, а политиците търсят тематика, която да отклони вниманието от тях, шансът да нападна съда се оказа доста известен. Във вторник се появи следващият законопроект на ГЕРБ, чиято цел е да поправя съда. В случая - да се сътвори опция за преразглеждане на правосъдните решения за предварително стартиране от пандиза. И да се легитимира неприемливото искане на основния прокурор Сотир Цацаров за връщане на Полфрийман зад решетките.

През есента на 2018 година ГЕРБ потегли да поправя Кодекса за застраховането, с цел да отстрани тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) за неимуществените вреди, които се изплащат на околните на починали при произшествия. Месец по-късно, с цел да преодолеят друго тълкувателно решение, ръководещите ремонтираха и антикорупционния закон, като записаха, че конфискация на " нелегално имущество " може да се желае даже и след оправдателна присъда.

След като в Пловдив доктор умъртви апаш, който тършувал из двора му, Вътрешна македонска революционна организация предложи промяна на текстовете за неизбежната защита. А във връзка на няколко жестоки убийства, сега в Народното събрание незабавно се придвижват няколко плана за ограничение на съкратеното правосъдно разследване, та да не може признанието на убийците да води до понижаване на присъдите.

Не единствено претендентът за нов основен прокурор Иван Гешев отхвърля разделянето на управляващите. Парламентът го ползва на процедура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР