© Юлия Лазарова Депутатите от правната комисия в парламента одобриха

...
© Юлия Лазарова Депутатите от правната комисия в парламента одобриха
Коментари Харесай

Номерата на партиите в бюлетината ще са различни от тези на кандидатите

© Юлия Лазарова Депутатите от правната комисия в Народното събрание утвърдиха на първо четене в сряда двата законопроекта за промени в Изборния кодекс (ИК), импортирани от народни представители от болшинството от ГЕРБ и " Обединените патриоти " и от " Воля ". От ръководещата коалиция оферират да се отсрочи за неопределен срок въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване, да се вкара отчасти машинно гласоподаване в минимум 1000 секции с над 300 гласоподаватели, както и да се отстрани номерацията на партиите в интегралната бюлетина, с цел да не се объркват гласоподавателите при преференциалното гласоподаване. Законопроектът на " Воля " пък планува да се вкара видеонаблюдение през целия избирателен ден и по време на броенето на бюлетините в секционните комисии, както и да се отнеме правото на присъединяване в изборните комисии на партиите, които имат евродепутати, само че нямат свои народни представители в българския парламент.

Предложенията на депутатите от ГЕРБ и " Обединените патриоти " бяха утвърдени с 14 гласа " за ", трима " срещу " и без нито един " въздържал се ". Законопроектът на " Воля " също получи утвърждението на 14 народни представители, нямаше нито един срещу, а депутатите от Българска социалистическа партия се въздържаха.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаеха напълно машинно гласоподаване

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева уточни няколко аргумента за отлагането на въвеждането на машиннотото гласоподаване, каквито са условията на настоящия Изборен кодекс. Тя уточни, че подобен вид гласоподаване ще затрудни организацията на изборния развой в секционните комисии, които се разкриват в лечебни заведения, кораби и арести, както и вота отвън страната. Алексиева се оплака, че периодите за машинното гласоподаване са прекомерно къси, тъй като по думите й ЦИК стартира работата си след издаването на указа на президента за насрочване на дата за изборите, и изиска този период да се удължи. Според нея машинното гласоподаване може да затрудни гласоподавателите за локалните избори и да ги обърка, тъй като има два избора - за кмет и за общински съветници. Алексиева изиска ЦИК да дефинира в кои от тези 1000 секции с над 300 гласоподаватели да има машинно гласоподаване.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия й опонира, че машинното гласоподаване е въведено за пръв път пробно за парламентарните избори през 2014 година и хората, които са упражнили правото си на глас посредством негоq се е нараснал оттогаваq като на президентските избори машинно са дали своят вот 33% от хората, в чиито секции е имало такова гласоподаване. Зарков укори ЦИК, че са имали задоволително време да вкарат машинното гласоподаване, само че не са се справили с условието на закона. " Всеки, който твърди, че през 2018 година не е допустимо да се сътвори програмен продукт за машинното гласоподаване, лъже ", съобщи Зарков. Той се разгласи и срещу предлагането на ГЕРБ и " Обединените патриоти " софтуерът за машинното гласоподаване на се прави от държавната компания " Информационно обслужване ", тъй като тя преброява гласуването.

" Според нас машинното гласоподаване ще увеличи доверието в изборния развой, тъй като ще понижи присъединяване на секционните изборни комисии в него ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той предложи в секциите, където има машинно гласоподаване, да няма гласоподаване с хартиени бюлетини. Колегата му Хамид Хамид пък непосредствено прикани да се " извадят химикалките и коректорите от изборния развой ". По думите му машинното гласоподаване ще реши и казуса с недействителните бюлетини.

Електронното гласоподаване се отсрочва

Всички депутати от правната комисия бяха единомислещи, че електронно гласоподаване може да се вкара едвам откакто има гаранции за тайната на вота и за това, че той ще се зачита вярно. Такава сигурност може да даде въвеждането на електронната идентификация посредством новите документи за идентичност, чието издаване обаче беше отсрочено за 2020 година " Ние сме срещу отдалеченото гласоподаване, откакто самата Германия се е отказала. Няма по какъв начин да знаем кой стои насреща с паролата в Чикаго или в Истанбул ", сподели Цонев.

Номерата на партиите да не дублират тези на претендентите в листата

Предложената от болшинството корекция, с която се отстраняват номерата на партиите в бюлетината, най-вероятно ще бъде изменена сред двете четения на законопроекта. Аргументите за тази корекция бяха, че по този начин ще се избегне феномета " 15-15 ", при който гласоподавателите гласоподават за избрана партия и със същия номер маркират и претендента в листата й. Другият резултат, който ще да има това предложение, в случай че бъде признато, е, че ще бъде избегната опцията даден гласоподавател да помни единствено номера, под който е партията, за която гласоподава, в бюлетината. При разискването на предлагането в правната комисия обаче се оказа, че единствено представителят на " Обединените патриоти " стои зад това предложение. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и един от вносителите на предлагането, сподели, че съществуват няколко разновидността за оправянето с казуса и даде да се разбере, че той би подкрепил номерацията на партиите да си остане, само че тя да е друга от тази на претендентите в листите. " Например номерацията на партиите да е от 1 до 100, а тази за претендентите да стартира от 101. ", сподели Кирилов. Зад това предложение застанаха и от Движение за права и свободи.

Въпреки че одобриха законопроекта на " Воля ", към предложенията за промени имаше запаси. Срещу препоръчаната от депутатите на Веселин Марешки корекция да има непрекъснато видеонаблюдение в секционните комисии по време на гласуването се изрече програмният шеф на Асоциация " Прозрачност без граници " Ваня Нушева. По думите й, до момента в който тече гласуването, видеонаблюдението е недопустимо, тъй като то може да се употребява за надзор на вота върху гласоподавателите. Християн Митев от " Обединените патриоти " също се изрече с запаси за предлагането и съобщи, че видеонаблюдение може да има единствено при преброяването на бюлетините в секционните комисии. От Движение за права и свободи обявиха, че поддържат и двете оферти на " Воля " за промени в Изборния кодекс - за видеонаблюдение по време на гласуването и за отнемането на правото на партиите, които имат евродепутати, само че нямат депутати в българския парламент, да имат право на представители в изборните комисии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР