© Юлия Лазарова Денят донесе няколко новини - като старата

...
© Юлия Лазарова Денят донесе няколко новини - като старата
Коментари Харесай

Вечерни новини: Идея за промяна на ДДС модела за плодове и зеленчуци, ЕК ще регулира лицевото разпознаване

© Юлия Лазарова Денят донесе няколко вести - като остарялата концепция да се вкара назад начисляване на Данък добавена стойност за плодове и зеленчуци в България и регулацията за технологии за лицево различаване, която Европейска комисия готви. Жителите на София обаче най-вече се вълнуваха от старта на услугата за споделени електрически тротинетки Lime.

А международните погледи са ориентирани към идната среща на Г-7 през уикенда, на която ще бъдат наранени настоящи въпроси, проблеми и рецесии.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Важните събития през днешния ден в три фрази

Да се вкара назад начисляване на Данък добавена стойност за търговия с плодове, зеленчуци и мляко, оферират от министерството на земеделието. От години сходен режим работи при зърното и отпадъците (данъкът се внася от получателя, а не от доставчика) и като се изключи че улеснява производителите, докара и до изсветляване на бранша. За да стане факт смяната, е нужно единодушието и на Брюксел и утвърждение от финансовото министерство.

Брюксел работи по регулации върху потреблението на технологии за лицево различаване, което става все по-масово, написа FТ. Плановете на Европейска комисия са жителите на Европейския съюз да имат експлицитните права върху тази информация и да я отдават за прилагане от фирмите единствено при свое лично предпочитание. Според формалните лица, на които се базира FT, предложенията са част от по-голям проект за контролиране на технологиите с изкуствен интелект, ориентиран освен към частните компании, а и към обществените услуги, които също събират данни за лицево различаване.

Изпълнителният съвет на МВФ е предложил да бъдат отстранени възрастовите граници за поста ръководещ шеф на фонда , което е и формалната спънка пред кандидатурата на Кристалина Георгиева, която е номинирана от Европейски Съюз. Сега разпоредбите на институцията изискват ръководещите шефове да бъдат под 65 години, когато встъпят в служба, и да не могат да продължат да я заемат, откакто навършат 70 години. Очаква се МВФ да гласоподава отпадането на рестриктивните мерки до 4 септември, а изборът на нов началник на МВФ ще се състои най-късно на 4 октомври.

Нискобюджетният автобусен транспортьор FlixBus усилва линиите от София и Пловдив до чужбина. От двата български града към този момент може да се пътува непосредствено до Загреб, Любляна, Филах, Залцбург и Мюнхен с нощни рейсове седем дни в седмицата. FlixBus стартира активността си на българския пазар през 2018 година с направления от София до Унгария, Австрия и Румъния, а от май тази година компанията предлага пътувания и от Пловдив и по този начин свързва България непосредствено с шест европейски страни.

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания углавен съд обвинителния акт против Евгения и Николай Баневи и майката на Николай - Мария Банева - за присъединяване в проведена незаконна група, за данъчни закононарушения, изпиране на пари, както и за нелегално владеене на оръжие. След няколкомесечен престой във френски арест Баневи бяха екстрадирани в България, като сега под стража е единствено Николай Банев, а брачната половинка му Евгения е на независимост против " подписка " по здравословни аргументи. Предстои в двумесечен период съдът да насрочи дата за разпоредително съвещание по делото.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Световните водачи ще разискват неравенството и други проблеми като климата и комерсиалните войни на срещата на Г-7


Френският президент Еманюел Макрон, който ще е хазаин на срещата на върха на Г-7 през уикенда, реши да се откаже от традицията да завършва със заключителна декларация. Така той ще се опита да избегне повтаряне на миналогодишния спор сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Темата на срещата на водачите на най-развитите страни в света е неравенството, само че на нея се чака да бъдат разисквани редица други проблеми – от напрежението в Персийския залив, през комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, до изключителното състояние с климата. Ще бъде наранена и рецесията в Кашмир, защото индийският министър председател Нарендра Моди е поканен в Биариц.

Дебютно присъединяване на форума ще има английският министър председател Борис Джонсън, който безрезултатно се пробва да накара водачите на Европейски Съюз да предоговорят договорката с Англия за овакантяване на съюза.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Руски робот полетя в Космоса


[Скрийншот Youtube]
Ракетата " Союз МС-14 " за Международната галактическа станция през днешния ден излетя от Байконур без екипаж, само че с робота Фьодор на борда. Фьодор, или Skybot F-850, както е фабричното му име, пътува самичък в ракетата, с цел да бъде тествана новата ѝ спешната система и да се ограничи рискът за хората. Ръстът му е човешки, само че тежестта му е наднормено по актуалните стандарти - 160 кг. Той ще би трябвало да научи нови неща за 17-те дни на борда на МКС - да вземем за пример да свърза и изключва електрически кабели, да употребява елементарни предмети от отвертка и гаечен ключ до пожарогасител.

Съединени американски щати и Япония към този момент са пращали роботи в Космоса през 2011 и 2013 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР