© Юлия Лазарова Ден след като важните постове в ЕС

...
© Юлия Лазарова Ден след като важните постове в ЕС
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бизнесът ще може да си купува партии, Иран продължава да провокира САЩ

© Юлия Лазарова Ден откакто значимите постове в Европейски Съюз бяха раздадени е време за разбори. Победителите са ясни - дамите, както и " старите членки ", които за следващ път си поделиха основните позиции. Губещи са страните от Източна Европа, които отново бяха подценени. За това обаче забележителна виновност носят и самите те.

Сериозни рецензии събра методът, по който бяха разпределени постовете - напълно след сделки на националните водачи. Всички осъзнават какъв брой сложни са компромисите, само че в европарламента са на мнение, че този метод е пренебрежение към другите институции. От евродепутатите в този момент се чака да одобрят за ръководител на Европейска комисия претендент, който нито ЕНП, нито някой различен припознава като собствен - Урсула фон дер Лайен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В България тези кардинални безредици наподобяват далечни. Депутатите през днешния ден извършиха популистката си задача да отрежат партийната дотация до 1 лева на глас и да разрешат порочното безлимитно финансиране от бизнеса, което ще сложи на тестване целия партиен модел. Иначе бурите и градушките се завърнаха в четвъртък в доста елементи на страната, само че пък обещанието е уикендът да е съвършен за море.

НАЙ-ВАЖНОТО

Окончателно: 1 лева дотация и безлимитни дарения от бизнеса за партиите

Както се очакваше, ГЕРБ съумя дефинитивно да наложи популисткото понижаване на партийната дотация от 11 на 1 лева на глас, само че паралелно с това депутатите утвърдиха и рисковото предложение на Движение за права и свободи партиите да получават дарения от компании и физически лица - без ограничаване в размера. По самодейност на Валери Симеонов въпреки всичко бяха написани няколко ограничавания - дарения няма да се одобряват от компании с просрочени обществени отговорности, както и от офшорки. Симеонов искаше същото и за компании, които извършват публични поръчки, както и да се фиксира годишен таван на даренията от 8 млн. лева, само че тези оферти бяха отхвърлени. Общините пък ще са задължени да дават безплатно офиси на партиите.

Идеята партиите да получават пари от бизнеса без ограничавания пристигна от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, сякаш като отговор на популизма на ръководещите, тъй като " дотация от 1 лева значи банкрут за партиите ". Тя обаче е още по-опасна, тъй като има капацитет да унищожи целия партиен модел, защото ще легализира и в този момент съществуващата корпоративно-партийна олигархия: облагодетелстваните от политическото статукво компании ще финансират към този момент публично партиите във властта, които им се отплащат с великодушни поръчки. В този кръгообразен корупционен модел дребните и опозиционни партии нямат късмет да привлекат съществени спонсори, а орязването на дотацията значи финансов колапс за тях.

Иран продължава да нарушава ограничавания по нуклеарната договорка

За повторно в границите на седмица Иран разгласи ограничения в нарушаване на нуклеарната договорка, която е на ръба на оцеляването, откакто Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от нея предходната година. В понеделник стана ясно, че запасите на Техеран от обогатен уран са надвишили лимита от 300 кг, а в този момент президентът Хасан Рохани разгласи, че от новата седмица страната ще стартира обогатяване на уран над равнището за цивилни нуклеарни действия от 3.67%, където е разрешеният предел по съглашението. Рохани акцентира, че стъпките са обратими, в случай че Тръмп схване отново " разумен метод и се върне към договаряния ", а останалите страни по договорката - Англия, Франция, Германия, Русия и Китай, спазят уговорките си и защитят търговията с Иран от глобите на Съединени американски щати.

Така напрежението сред Техеран и Вашингтон продължава да се изостря. След ударите по петролни танкери, за които Съединени американски щати упрекват Иран и свалянето на американския дрон от преди няколко седмици, спорът за малко щеше да ескалира съм въздушни удари от страна на Съединени американски щати. Тръмп въпреки всичко избра вместо това да наложи наказания по отношение на ръководещите в Техеран, само че провокациите на арабската страна могат да провокират спор всеки един миг.

Русия призна за пожара в нуклеарна подводница, жертвите са 14

[Reuters]
Три дни след случая с пожар в подводница, в която починаха 14 моряци, Русия призна, че става дума за нуклеарна подводница. Досега Кремъл не желаеше да дава детайлности поради " строго секретния " темперамент на информацията. Властите бяха подложени на критика, че се пробват да прикрият детайлности от случая. Сега министърът на защитата Шойгу успокоява в известие до Кремъл, че нуклеарният реактор е изцяло изолиран и се ръководи автоматизирано и няма никаква заплаха. Пожарът е тръгнал от акумулаторния отсек и се е популяризирал, а подводничарите са се задушили от дима.

Според проправителствения в. " Российская газета " става дума за дълбоководен проучвателен уред, работил на дъното на Арктика. Американски и съветски медии в последните 48 часа пък имаха и друга версия - че става дума за подводницата АС-13, известна като " Лошарик ", считана за един от новите и загадъчни апарати на военните.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кой ще оглави Българска национална телевизия

Съветът за електронни медии на следващия ден би трябвало да избере новия общоприет шеф на Българска национална телевизия на мястото на Константин Каменаров, който трябваше да напусне поста, откакто дефинитивно бе наказан за карана в пияно положение. След два дни чувания на шестте претендента за поста като любимци се обрисуват краткотрайния и.д. Емил Кошлуков и спортния публицист Сашо Йовков.

Изборът е извънредно значим и касае бъдещето на публичната телевизия като свободна медия. За година и половина ръководство на тандема Каменаров - Кошлуков Българска национална телевизия бе превърната в послушна проправителствена телевизия, а неотдавна стана ясно, че тя е натрупала и големи отговорности.

Кои са най-големите компании в България

Новото нареждане на най-големите сдружения по доходи за 2018 година излиза на следващия ден. То демонстрира, че годината е била мощна и при множеството компании оборотите са скочили - приблизително с 9% при най-големите 100. Изданието " Капитал 100 " ще получат клиентите Capital Pro, а книжката ще се продава в комерсиалната мрежа.

Съединени американски щати vs Холандия на финала на Световното по футбол за дами

Soccer Football - Women`s World Cup - Semi Final - Netherlands v Sweden - Groupama Stadium, Lyon, France - July 3, 2019 Players of the Netherlands celebrate winning the match REUTERS/Bernadett Szabo

[Reuters]
Отборът на Съединени американски щати ще се изправи против отбора на Холандия във финала на международното футболно състезание за дами в неделя от 18 ч. локално време. Холандките отстраниха нощес Швеция в доста оспорван мач, с цел да стигнат до първия си край. Американките, които са носителки на общо 5 международни трофеи, се смятат обаче за любимци.

Световното по футбол за дами тази година се оказа изненадващата суператракция в спортния свят, като притегля голяма аудитория и чупи върхове по гледаемост. За повишението на интереса оказа помощ и спорът сред звездата на тима на Съединени американски щати Меган Рапино и президентът Тръмп, които размениха остри реплики през медиите и обществените мрежи. Извън това обаче дамският футбол се оказа динамичен, забавен и доста по-коректен на терена, а това притегля освен публиката, само че към този момент и огромните спонсори.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Долната камара на френския парламент утвърди налога за техгигантите, който ще засегне компании като Гугъл, Amazon, Фейсбук, Airbnb и други Законът планува налог от 3% цифровите компании с световни доходи от над 740 млн. евро и доходи във Франция от над 25 млн. евро. Целта е да попречи на мултинационалните компании да заобикалят заплащането на налози, като откриват централи в страни с ниски налози.

Тютюнопушенето в австрийските питейни заведения и заведения за хранене ще бъде неразрешено от ноември. Депутатите най-сетне утвърдиха дефинитивно ограничаването след години на диспути по въпроса. Австрия е една от западноевропейските страни с най-либерален режим за пушене на обществени места.

Литва разгласи изключително състояние поради тежката суша, обхванала балтийските страни, която може да понижи на половина реколтата тази година. Липсата на дъжд е намалила равнището на водите, поставяйки в заплаха земеделските култури, рибните популации и речния превоз. Извънредно състояние ще разреши на държавното управление да компенсира фермерите за част от загубите им.

Boeing ще обезпечи 100 млн. $ през идващите няколко години, с цел да подкрепи фамилиите и общностите, наранени от двете произшествия на самолети 737 MAX в Етиопия и Индонезия, в които починаха 346 души. Сумата е отвън компенсацията, за което се водят каузи. Фондът ще се разпределя през неправителствени организации и локални държавни управления в помощ на фамилиите за обучение или здравни разноски, както и за стимулиране на стопанската система в засегнатите общности.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Близо 45 хиляди бъчви с бърбън изгоряха в Съединени американски щати



Склад с към 45 хиляди бъчви с бърбън Jim Beam във Версай, щата Кентъки, се подпали и за няколко часа всичко в него изгоря. Вероятната причина за пожара е гръмотевица.

По първични данни бърбънът е бил едвам на към една година, заради което вредите не са най-тежките и случаят няма да се отрази на доставките за крайните консуматори, оповестиха от Beam Suntory, притежател на Jim Beam. Медии пресмятат, че съгласно крайните пазарни цени загубите би трябвало да са сред 90-300 млн. $.

Близо 40 пожарни команди от 5 окръга се бориха с удържането на пожара в 6-7-етажния склад с повърхност, колкото футболно игрище. Част от буретата бяха оставени да изгорят, с цел да не попадне алкохол в околните реки, защото може да е гибелен за живота там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР