© Юлия Лазарова Да се ограничи вносът в България на

...
© Юлия Лазарова Да се ограничи вносът в България на
Коментари Харесай

Екоминистерството предлага забрана на вноса на коли, произведени преди 2005 г.

© Юлия Лазарова Да се ограничи вносът в България на използвани коли под еко стандарта Euro 4, планува планът на Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха, който е качен на страницата на екоминистерството за публично разискване. Ако бъдат утвърдени, ограниченията би трябвало да влязат в действие от идната година.

Леко закъснели, само че отново добре

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За въвеждането на ограничавания върху вноса на коли втора употреба в България се приказва от години, само че това е първата стратегия на държавното управление с някакви съответни, въпреки и непълни оферти. Те плануват " българското държавно управление (с утвърждението на ЕК) да ограничи вноса на транспортни средства с клас под Euro 4, с основната цел от попречване на " изхвърлянето " на остарели дизелови транспортни средства на българския пазар ", се споделя в плана.

Еко стандартът Euro 4 влезе в действие през 2005 година, което значи, че в възможната възбрана ще попадне вносът на всички коли над 15 години. Като резултат от ограниченията в министерството на околната среда чакат " делът на колите със стандарт Euro 5 и 6 да се усили, както се чака и ускорение на прекосяването от дизелови към бензинови леки коли ". Ако условието за Euro 4 обаче остане по този начин записано, то значи, че след няколко години отново ще се внасят коли над 15 години. Освен, в случай че ограничаването не се актуализира всяка или през няколко години.

В плана на екоминистерството се споделя, че въвеждането на ограничавания върху вноса на по-стари коли зависи освен от волята на страната, само че и от позволение от страна на Европейската комисия, защото може да наруши разпоредбите за свободно придвижване на артикули, хора и капитали. Ето за какво се плануват и по-широки ограничения. Сред другите предвиждани и обсъждани е въвеждането на нова система за инспекция на транспортните средства. Тя ще разрешава лишаване на регистрацията на транспортни средства, които не дават отговор на нужните еко стандарти, " да вземем за пример такива с отхвърлен катализатор или филтър за дизелови частици ". Друга концепция е възприемането на субсидирано приемане за скрап на остарели дизелови транспортни средства.

В плана за първи път публично се приказва и за ограничение на достъпа на по-стари коли до центровете на градовете. То ще стане допустимо посредством въвеждане на зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) първо в София и Пловдив. Министерството на околната среда чака това " косвено да спомогне за увеличение темпото на рационализация на автопарка ". Забраната ще важи за коли с Euro 1 или без никакъв стандарт.

Един остарял автопарк

Въпреки ограниченията против старите коли в цяла Европа, България до момента изостава доста от трендовете. През предходната година за първи път дизеловите транспортни средства (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) в целия автопарк са повече: 1.66 млн. по отношение на 1.59 млн. бензинови. От новорегистрираните през 2018 година към 320 хиляди МПС 65% са над десетгодишна възраст, като огромна част от тях са дизели. И въпреки през тази година да се вижда закъснение на пазара на използвани коли, продажбите им са надалеч повече от тези на нови коли.

България има най-стария автопарк в Европейския съюз - междинната възраст на колите е към 19 години по отношение на 11 години в целия Европейски Съюз. От 3.66 млн. МПС по пътищата, 65% са над 15 години (тези над 20 години са 38% от всички).

Евентуалното приемане на предложенията в плана на екоминистерството ще са стъпка в вярната посока, само че незадоволителна, и то спрямо някои от страните в района. Румъния от дълго време има ограничаване върху вноса на използвани коли под Euro 4. От началото на тази година Албания забрани импорта на коли над 10 години. Още през 2014 година Азербайджан вкара граница за вноса на коли втора употреба от Euro 4 нагоре. От 1 юни тази в Босна и Херцеговина пък е Euro 5.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР