© Юлия Лазарова Част от темата Убийството е разкрито, провалите

...
© Юлия Лазарова Част от темата Убийството е разкрито, провалите
Коментари Харесай

Убийството е разкрито, провалите остават

© Юлия Лазарова Част от тематиката Убийството е разкрито, неуспехите остават
Скандалите дърпат ГЕРБ надолу

Дистанцията сред ръководещите и опозицията се съкратява, само че Българска социалистическа партия няма принос за това
Още по тематиката
Защо полицията разгласи убийството на Виктория Маринова за разкрито

Кои са доказателствата, които вършат Северин Красимиров главен обвинен за убийството
11 окт 2018
Вечерни вести: Има арестуван за убийството в Русе, ГЕРБ подари на Георги Гергов 43 млн. лв.

И още: Николай Нанков се завръща като зам.-министър на районното развиване, противоречивите промени в Закона за вероизповеданията на първо четене
10 окт 2018
Предполагаемият палач на Виктория Маринова е арестуван в Германия

Бойко Борисов се възмути от прибързаните реакции в Брюксел и очернянето на България
10 окт 2018
Мнения Daily - Посегателство върху свободата на словото има

И още: Не се сърди, човече; От тази заран Борисов е в лагера на Орбан
10 окт 2018
Има арестуван по отношение на убийството на Виктория Маринова
9 окт 2018
Русе след убийството: сълзи и спокоен яд

" Дневник " споделя в собствен репортаж какво се случва в дунавския град след нещастието с бруталното ликвидиране на локална тв водеща
9 окт 2018 През 2017 година в България са били осъществени 154 умишлени убийства, като близо две трети от тях са били разкрити от полицията. Едно от тях обаче бруталното убийството - на 30-годишната Виктория Маринова в Русе, вкара България в международните вести и активизира обществото, както рядко се случва.
Граждани от цялата страна уважиха паметта и. Темата влезе в международните вести и беше коментирана от президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Фактът, че жертвата е млада жена, работеща в районна телевизия, посочила тематика, която е по-скоро табу за мейнстрийм медиите, повдигна въпроса дали нападението не е обвързвано с работата и. Начинът, по който беше осъществено бруталното посягане, по-скоро изключваше сходна догадка.

Полицията съумя да разкрие причинителя за по-малко от 72 часа. Убедителните доказателства сочат, че убийството на Виктория Маринова няма връзка с работата и в районната телевизия TVN, а става дума за непринудено нахлуване. Предполагаемият причинител е арестуван в Германия, където се е криел след действието. Всъщност съвършената работа на българската полиция е единственият положителен миг в цялата история.

Но по какъв начин по този начин един престъпен случай съумя да провокира подобен отзив? Убийството на Виктория катализира такава реакция поради недоверието, което съществува към ръководството - както от обществото (вижте данните на " Алфа рисърч " ), по този начин и извън. А то се базира на напълно съответни обстоятелства:

Дългогодишният отвод на институциите да проверяват злоупотреби с еврофондове и корупция.

Трайната наклонност за утежняване на медийна среда в България, която не може да извършва ролята си на коректив на властта, а разкритията на дребното свободни медии остават незабелязани.

Липсата на доверие в институциите, което води със себе си подозрение, че закононарушенията биват разкрити, а отговорните - осъдени.

Как убийството стана международна вест? Коя е Виктория
Виктория Маринова е родена през 1988 година и стартира работа в счетоводството на малкия екран TVN. Женена е за действителния притежател на малкия екран Свилен Максимов, който има кабелен оператор. Двамата се развеждат през 2018 година, само че резервират положителните си връзки. През август 2017 година тя влиза в ръководството на малкия екран и става административен шеф.

Има авторско предаване, което макар името си - " Подиум ", се занимава със обществено значими тематики: правата на децата с увреждания, нелегално строителство, отбрана на дамите от домашно принуждение, дейностите на Българската организация за сигурност на храните при епидемията в Странджа. В края на лятото тя афишира във фейсбук, че предаването ще продължи под името " Детектор " и ще е насочено към следствия. Първото и последно предаване е излъчено на 30 септември.

В края на септември Виктория Маринова (вижте карето) води предаването " Детектор " (за пръв и финален път), където е показано следствието за измами с еврофондове, извършено от уеб страницата " Биволъ " и наречено " Джи пи гейт ". Има изявленията с Димитър Стоянов и Атила Биро, които няколко седмици по-рано бяха арестувани от полицията, до момента в който се опитваха да потвърдят изгарянето на документи, имащи, съгласно тях, отношение към случая.

В края на предаването Виктория Маринова споделя: " Картината на проверяващата публицистика в България е много спорна. От една страна - мощен държавен и корпоративен напън върху притежателите на медиите и върху самите медии. Все повече неразрешени тематики. Систематично премахване на проверяващи публицисти. И въпреки това - безспорни триумфи на следствия през последните години, огромна част от които са оповестени и на уеб страницата Bivol.bg. Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава естрада на журналистически изследвания. Както и да прави свои такива, касаещи в изключителна степен публичния интерес. Защото това е " Детектор ". Предаването, което регистрира лъжата. И дава преимущество на истината. "

" С екипа на предаването работехме по взаимно следствие - за изразходването на средства по възобновяване на Хитрино след железопътната злополука ", разяснява пред " Капитал " Димитър Стоянов от " Биволъ ". " Бившият брачен партньор на Виктория е получавал закани, ние получаваме непрекъснати закани ", изяснява Стоянов подозренията, появили се в първите часове на убийството, че то може да има нещо общо с работата на Виктория.
Ръководителят на бранш " Криминална полиция " в русенската полиция Николай Кожухаров (на снимката) има водеща роля в разкриването на тежкото закононарушение.

Фотограф: вестник Утро
Именно през " Биволъ " новината за убийството доближава до две авторитетни организации - Репортери без граници и ОCCRP (Проект за следствие на проведената престъпност и корупцията). Темата попада в Politico, който е извънредно авторитетен в Брюксел. Не закъсняват изявления в редица западни медии, европейски политици и организации излизат с остри позиции, основани най-много на първичните известия. Фактите се губят в превода. Заглавията, че " проверяващ публицист, работил по корупция и измами с еврофондове, е свиреп погубен " не закъсняват.

И в случай че информацията, която се появява на Запад е изкривена, то апелите, отправени към българските управляващи от европейските политици, са напълно справедливи - бързо откриване на причинителя, определяне на възможната връзка на действието с работата на Виктория Маринова и следствие на разкритията за злоупотреби с еврофондове. Българските управляващи се оправиха сполучливо с първите две. Третото остава проблем.

Разследване на мощ

На 10 септември в уеб страницата " Биволъ " излиза първата обява по така наречен проблем Джи Пи груп. Темата не намира място в централните медии и е подмината от прокуратурата. Четири дни по-късно карцерът (който е по-скоро резултат на негоден телефон, в сравнение с опит за репресия) на Димитър Стоянов и Атила Биро става интернационална вест. Чак тогава прокуратурата оповестява, че се е самосезирала от обявата и е упълномощила инспекция по случая на ДАНС. Премиерът Борисов разпореди всички длъжностни лица, които се загатват в изявленията, да бъдат отстранени или да излязат в отпуск.

Когато посети Русе поради следствието на убийството на Виктория Маринова, в отговор на журналистически въпрос основният прокурор Сотир Цацаров разкри, че инспекцията по " Джи Пи гейт " е прераснала в досъдебно произвоство, а по искане на прокуратурата е бил блокиран подозрителен превод за 14 млн. евро.

Няма никакво подозрение, че следствието " Джи пи гейт " е най-голямото за измами с еврофондове от последните 10 години, което прокуратурата е образувала. До него не се стигна, тъй като правоохранителните институции са изкопали обстоятелствата или пък са се самосезирали от медиите. То се случи единствено и само поради интернационалния скандал около ареста на двамата публицисти.

Ама вие сте си свободни

Чак откакто прокуратурата заяви, че проверява " Джи Пи гейт ", а Борисов прикани за оставки, тематиката се появи в всеобщите медии. Именно поради сходна автоцензура интернационалните проучвания за свободата на словото регистрират трайна отрицателна наклонност за медийната независимост България.

Редакционната политика на вестниците, които общо имат близо 70% пазарен дял, изключва рецензия към властта (независимо от това кой е на власт) или изявления, които могат да бъдат неуместни за обвързваните с нея стопански ползи. Парадоксалното е, че на рецензия е подложена най-много опозицията, или тези, които ръководещите припознават за свои врагове.

Тази действителност мощно си опонира с думите на Бойко Борисов от сряда сутринта, когато той се обърна към присъстващите на конференцията във връзка убийството с думите: " Такава независимост да пишете, да говорите, да предавате по всяка тематика, е реалност. "

Въпреки острите интернационалните реакции в продължение на няколко дни министър председателят резервира цялостно безмълвие. В неделя, по време на националното заседание на Министерство на вътрешните работи, Борисов разяснява само, че закононарушението ще бъде разкрито напълно скоро.

В сряда сутринта дружно с вътрешния министър Младен Маринов и основния прокурор Сотир Цацаров той даде специфична конференция, като главен миг в изявлението му беше не беше самото закононарушение, а интернационалната реакция, която очевидно го беше вбесила.

" Българи направиха по този начин през тези няколко дни, че за България да се приказва като за Малта и за Словакия, да си очернят страната по най-брутален и гнусен метод, да се радват, в случай че България бъде в международните вести с отрицателна информация, и то за най-тежко закононарушение - нахлуване на проверяващ публицист ", сподели Борисов и се обърна към Запада: " Знам, че в Брюксел в този момент много хора ме гледат, аз съзнателно не разговарях с тях през тези дни, тъй като чаках, че това, което са ни учили - освен на правораздаване, следствие, дейности на полицията, да не се упреква никой до безапелационното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри. "

След конференцията Борисов и Цацаров се срещнаха с посланици, като съгласно два самостоятелни източника на " Капитал " срещата е била в посока търсене на сметка за позициите, изразени по отношение на убийството.

С позицията си Борисов като че ли искаше да каже на страните от Европейски Съюз, които не поддържат България за Шенген - в случай че обичате, повече не ми търсете сметка за битката с корупцията и свободата на медиите. При нас всичко е наред, а който твърди противоположното, е изменник.

Успешното следствие на убийството обаче надалеч не значи, че корупцията в България е преборена, а медиите внезапно са станали свободни. Темата за убийството в Русе стана толкоз огромна, тъй като събира в себе си недоволството по най-големите провали през 10-годишното ръководство на ГЕРБ - цялостната липса на битка с корупцията, дефектните институции и подчинените медии. Убиецът на Виктория Маринова беше хванат. Големите провали си остават. Какво сподели Борисов?

" [към медиите] Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт сега... Такава независимост да пишете, да говорите, да предавате на всяка тематика е реалност. "

" Българи направиха по този начин, че през тези някокло дни за България да се приказва като за Малта или за Словакия. "

" Само в границите на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно правилно. " Кое не е правилно?
" България е класирана 11-а от 180 страни в свеовния показател за медийна независимост на " Репортери без граници " тази година, по-ниско от всяка друга страна-членка на Европейски Съюз. "
CNN, Reuters

" България се счита за най-лошата страна в Европейски Съюз, когато става дума за независимост на медиите, съгласно " Репортери без граници ". Организацията прибавя, че разследвашите публицисти в страната постоянно биват подлагани на напън – от простi предизвестия до закани и физически офанзиви над тях или собствеността им. "
BBC

" Докато към момента няма връзка с работата [на Виткория Маринова], убийството е разстроило и разгневило доста хора в страна, където хората са разочаровани от неконтролируема корупция и неефективна и подкупна правосъдна система, за което София неведнъж е подложена на критика от Европейската комисия. "
New York Times

" През октомври 2017 година стотици публицисти протестиераха в центъра на София против закани на вицепремиера Валери Симеонов против най-големите медийни издатели. "
Guardian Какво е " Джи пи гейт "?
Преди няколко месеца уеб сайтът " Биволъ " получава лийк от 70 гигабайта документи, изнесени от вътрешен човек, свързани с сдружения към огромната строителна компания " Джи Пи груп ", които получават публични поръчки.
Множеството компании, свързани лица и реализатори от обявата на " Биволъ " " ДжиПиГейт " са действителни и елементарно проверими в обществените регистри. Те могат да се сравнят със самобитна матрица за печелене на публични поръчки, която мъчно може да бъде призната за казус в българската реалност.
Как работи този модел? Група хора записват няколко консултантски сдружения и стартират да вземат участие в търгове на общини - в тази ситуация по Програмата за развиване на селските региони. Сумите, за които се състезават, не са огромни, защото процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни планове за стотици хиляди или милиони левове. Когато въпросните консултанти са определени обаче, след това за реализатор се избира и обвързвана с тях строителна компания. В оценителните комисии пък - както за избора на консултанти, по този начин и на строителите, като външни специалисти се появяват близки до едните или другите лица.
При реализирането на този модел официално може да няма директна съгласуваност сред участниците. Но тя се появява на други равнища и точно това основава усещането за нагласени и манипулирани процедури.
Проверка на сдруженията и лицата, упоменати в обявата на " Биволъ ", демонстрира, че множеството от тях са сменяли съдружниците си или адреса на регистрация, работили са по разнообразни планове, в разнообразни общини и така нататък Събрани на едно място обаче, обстоятелствата разкриват една по-обща картина.
Формално директна връзка на всички НПО-та, консултантските компании, техните притежатели и чиновници с " Джи Пи груп " няма. Но ги събира адресът на бул. " Черни връх " 59А, където е централата на строителната компания и откъдето " Биволъ " твърди, че са изнасяни кашони с документи, с цел да бъдат унищожени. В редица публични поръчки консултантите сочат този адрес за преписка, въпреки да са регистрирани на други места.
" Спасените " от полицията документи засягат точно плановете, визирани в изявленията. През седмицата основният прокурор Цацаров съобщи, че в границите на плановете е бил блокиран и подозрителен превод за 14 млн. евро, обвързван с една от консултантските компании, визирани в разследването
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР