© Юлия Лазарова Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Юлия Лазарова Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Юлия Лазарова Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Газ и въглища. Така може да се заключи миналата " енергийна " седмица в България. Встрани от ковид изключителното състояние и икономическите последици от болестта у нас се случиха няколко значими неща. Вероятно най-чаканото от тях бе, че " Булгаргаз " изиска понижение на цената на газа с 40.49% от 1 април. Така вместо сегашните 44 лева./MWh цената ще стане 26.21 лева./MWh. В тази сума обаче не влизат цената за достъп и транспорт, както и данък и Данък добавена стойност.

Освен това " Булгаргаз " е внесъл и предложение за по-ниска с 0.8% цена на газа за май, защото цените към този момент ще се дефинират на месечна база.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите цени са в следствие от постигнатото на 3 март съглашение с " Газпром " вследствие на антимонополното дело на Европейска комисия против съветската компания.

И тази седмица не мина без вести към финансово закъсалата централа " Марица-изток 2 " . След като работодателите оповестиха утвърдената помощ за подпомагането на централата, против това се оповестиха от " Грийнпийс " - България, и " За Земята ", които сезираха Европейска комисия за " спасяването " на централата , посредством нарастване на капитала с 597 млн. лева , които няма да се действителна парична вноска, а ще се трансформира част от дългът на централата към БЕХ. Според екоорганизациите България редовно нарушава европейското законодателство и икономическата логичност, като подкрепя затъващата в задължения държавна Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Темата въглища участва и в интернационалния преглед - светът е отчел рекорден спад на излъчванията на въглероден диоксид от въглища. Отделянето на въглероден диоксид в атмосферата поради производството на електрическа енергия понижава с 2% за последната една година, което е най-големият спад за последните 30 години. Това се споделя в проучване на самостоятелния климатичен институт Ember , представено от организация Reuters. А когато става дума за тока от енергийни централи на въглища, намаляването е още по-голямо - с към 3% световно, допълват учените.

Най-голяма заслуга за всичко това имат стопанските системи на Европейски Съюз и Съединени американски щати, настояват от Ember. Намаляването в Европа е към 24% и основна роля играе преходът към възобновими източници на сила.

В същото време колосът Total счита да работи по план за предпазване на сила във Франция. Нефтогазовата компания заяви, че ще построи система за предпазване на сила с мощ от 25 мВт и потенциал от 25 мВт наоколо до пристанището Дюнкерк. Това ще е най-голямата система за предпазване на сила въз основата на литиево-йонни акумулатори във Франция. В основата на решението е дъщерната компания на Total - Staft.

Повече по тази тематика можете да прочетете тук https://www.total.com/en/media/news/press-releases/total-build-largest-battery-based-energy-storage-project-france
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР