© Велко Ангелов Вниманието на голяма част от хората тази

...
© Велко Ангелов Вниманието на голяма част от хората тази
Коментари Харесай

Ключова седмица за избора на нов главен прокурор

© Велко Ангелов Вниманието на огромна част от хората тази седмица ще бъде ориентирано към локалните избори, само че броени дни преди тях ще се случи решаващата стъпка от процеса по желание на нов основен прокурор. След няколкомесечно развиване процедурата ще стигне кулминационната точка си идващия четвъртък, 24 октомври, за когато е планувано чуването на единствения претендент – сегашният зам. основен прокурор Иван Гешев.

Този избор има доста огромно значение за качеството на държавното ръководство, битката с корупцията и бизнес средата в България . През последните седем години актуалният основен прокурор Сотир Цацаров съумя да надскочи предоставените му от конституцията и закона пълномощия и се трансформира в решителен фактор при вземането и прокарването на значими управнически решения. Освен това посредством прокуратурата се преследват политици, които могат да са опасност за статуквото. Държавното обвиняване се употребява и като инструмент за завладяване на бизнеси и компрометиране на неговите или на други крила от властта съперници.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изборът на Иван Гешев се счита за предупреден освен тъй като той е единствена номинация. Гешев беше повдигнат единомислещо от цялата 11-членна прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет, отпред с основния прокурор Сотир Цацаров, който на практика господства и пленарния състав на съвета.

Интригата към избора на Гешев е не дали ще бъде определен, а какъв брой ще са гласовете в негова поддръжка и ще има ли такива, които ще решат да не дойдат на съвещанието.

За да бъде определен за основен прокурор, за него би трябвало да гласоподават най-малко 2/3 от членовете на пленарния състав на Висш съдебен съвет, който се състои от 25 индивида, т.е. той би трябвало да получи минимум 17 гласа. Иначе казано, с изключение на единайсетте от прокурорската гилдия, които са го номинирали, на него му трябват още най-малко шест гласа от съдийската, която има 14 членове. Към момента прогнозите са, че огромна част от съдийската гилдия също ще гласоподава за него - освен членовете ѝ от политическата квота (избраните от парламента), само че и част от определените от съдиите, които към този момент демонстрираха в досегашни диспути и гласувания, че следват категорично напътствията на властта .

Иван Гешев е кандидатура на статуквото в прокуратурата . Кариерата му се разви през мандата на Цацаров, а в последните месеци преди стартирането на процедурата по избора беше старателно промотиран от същата тази прокуратура. Той стана лице на цяла серия показни акции, към този момент със подозрителен резултат, само че с доста медийни изяви - задържането на някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова, на алкохолния необут Миню Стайков, на хотелиерското семейство Баневи, на редица кметове и други

Другият значим миг от чуването, което ще се предава онлайн, както и в ефира на Българска национална телевизия, ще бъде дали ще се допусне да му бъдат заложени съответстващите въпроси към проблемите в неговата кандидатура – по този начин, както ги сложиха редица неправителствени организации, а в последните дни – и Софийският адвокатски съвет. Със своите изказвания и дейности през последните месеци Гешев даде учредения за доста съществени възражения против кандидатурата му – поради неприемливите си изявления срещу разделянето на управляващите и за съдействие на прокуратурата със съда, словесните офанзиви против юристите, които разгласи за печалбари, лансираната процедура за издание на определени доказателства по висящи каузи и други Точно тези му изказвания лежат в основата на множеството въпроси към него, както и на мощно негативните мнение за неговата кандидатура от Висшия адвокатски съвет, от Пловдивския адвокатски съвет и от Съвета на столичната адвокатура.

За съвпадението на двата избора - локалния избор и този за основен прокурор, има доста теории, като множеството са в полето на конспирацията. Независимо от аргументите обаче близкото разположение на двете събития демонстрира, че събитията в четвъртък могат да повлияят на изборите в неделя . Големият риск в тази ситуация е за ГЕРБ, защото одобряването на Гешев може да консолидира отрицателен избор против претендентите на ръководещите по места и най-много в София.

Резултатите от национално-представително изследване на организация " Тренд ", направено по поръчка на " Капитал " * демонстрират, че Иван Гешев се възприема от множеството хора като претендент на ГЕРБ . Подкрепата за неговия избор е най-голяма измежду симпатизантите на ръководещите и е минимална измежду тези на Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Според резултатите от изследването 53% от хората са уверени, че при избора на основния прокурор въздействие имат политици и бизнес кръгове . Утвърждаването на Иван Гешев в четвъртък, макар отрицателното отношение към неговата кандидатура и към процедурата по налагането му, може да активизира в допълнение почитателите на опозиционните партии за гласуването в неделя.

Причината толкоз доста хора да имат вяра, че зад избора на основен прокурор стои сянката на скритата власт може да е не толкоз положителната осведоменост на хората, колкото всеобщото съмнение към множеството политици и техните дейности. Проучването демонстрира, че множеството хората не се интересуват от процедурата по желание на основен прокурор. Мненията на останалите обаче дават да се разбере, че Иван Гешев ще премине идната стъпка към назначението си в много сложна конюнктура на съмнение. За 32% от хората да вземем за пример процедурата по желание на основен прокурор не е транспарантна, против единствено 14%, които са на противоположното мнение.

Неодобрението за неговата кандидатура също е по-голямо от утвърждението - 26% не поддържа избора му против 20%, които са съгласни с него.

Гласуването в четвъртък не е последната стъпка в процедурата по желание на идващ основен прокурор . След избора, Висш съдебен съвет би трябвало неотложно да разгласява решението на уеб страницата си. Въз основа на това решение съветът изготвя и изпраща на президента предложение да назначи определения претендент за основен прокурор и тук е идната конспирация. Президентът има право един път да откаже да назначи определения , като вместо това върне предлагането на Висш съдебен съвет. В тази обстановка съветът насрочва нова процедура, при която има два разновидността - или да удостовери с ново решение, че държи на този претендент, след което президентът към този момент е задължен да го назначи, или да избере и предложи нов основен прокурор.

До момента Румен Радев не е дал явен знак по какъв начин има намерение да постъпи с кандидатурата на Гешев, макар че дебатът за и срещу него е обществено прочут. През май т.г., още преди старта на процедурата Радев свика серия съвещания при себе си за " критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор. " Тогава той си завоюва упреците на Цацаров и част от политическата класа, че тези съвещания са прибързани и че той се пробва да въздейства върху процедурата.

Президентът няма период за сключване на този декрет, тъй че може да го забави, в случай че реши да играе на нерви . Статуквото зад Сотир Цацаров и претендента Гешев обаче досега сподели, че играе твърдо и остра реакция на президента, евентуално ще провокира и мощно противопоставяне.

*Проучването е осъществено от " Тренд " по поръчка на " Капитал ". То е представително за пълнолетното население на България. Проведено е сред 1 и 10 октомври, с директно изявление " лице в лице ", размерът на извадката 1008 индивида.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР