© Велко Ангелов Темповете на развитие на обществото и процесите

...
© Велко Ангелов Темповете на развитие на обществото и процесите
Коментари Харесай

Манол Пейков: Пловдив се развива благодарение на вътрешна енергия на хората

© Велко Ангелов " Темповете на развиване на обществото и процесите в него са по-бързи, в сравнение с развиването на администрацията и тя е сложена непрекъснато в позиция на наваксване ".Роденият и израснал в Пловдив Манол Пейков е измежду онази група хора, които раздвижват града. Създател е на културно-информационния гид " Програмата Пловдив Инфо " и за известно време беше част от управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 ", която реализира самодейността " Европейска столица на културата ". През май 2017 година обаче той беше изненадващо освободен от управителния съвет на фондацията.

От над 10 години Пейков е съучастник в едно от огромните пловдивски издателства " Жанет 45 ", като дава отговор за задграничните издания. Освен през бизнеса си той е обвързван и прочувствено с Пловдив и не си показва да живее на друго място. " Капитал Градове " седна на диалог с издателя, с цел да разиска развиването на града.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Харесва ли ви по какъв начин се развива Пловдив през последните години?

- Много съм колеблив, тъй като градът не се ръководи добре, а има огромен капацитет за развиване. Въпреки това Пловдив се развива независимо по-добре от упованията ми. Преди години България беше разграничена на София и провинцията. Всичко отвън столицата беше със затихващи функционалности. Сега има градове, които развиват райони. Първо това беше Варна, по-късно Бургас, Стара Загора, както и Пловдив, който в икономическо отношение се развива доста добре.

Пловдив има изискванията за това, градът е ситуиран кръстопътно, близо е до София, има доста работна ръка, шест университета, трудът и животът са по-евтини в съпоставяне със столицата. Може да се започва елементарно бизнес. Затова би трябвало да се мисли далновидно и да се влага в обучение да вземем за пример, тъй като постоянно фрагментите, които излизат от университета, не са готови за потребностите на бизнеса.

Какво бихте трансформирали?

- Неща в чисто битов проект. За мен душата на един град са хората. Нещата да се вършат комфортно за жителите, без да се унищожава предишното. Голямото предимство на Пловдив е, че е доста пешеходен, по тази причина бих го направил още по-пешеходен. За мен това е бъдещето, доста ме вълнува това по какъв начин архитектурата въздейства върху живота на хората. Пешеходността прави града по-атрактивен и обществен.

Сградите би трябвало да са отворени, да имат безистени, да може да се минава през тях и да се стига до прилежащата улица. Павираните улици са емблема на Пловдив и не би трябвало да се заменят с асфалтирани такива и да се слагат мантинели, които заграждат, а не отварят града. Един от най-централните булеварди в града - бул. " Васил Априлов ", беше павиран, а това естествено ограничаваше придвижването и скоростта на колите. Паважът е доста по-устойчив във времето.

В Съединени американски щати има точкова система за това до каква степен даден град е пешеходен. Хората попълнят в мобилно приложение анкета и по този начин се дефинират точките. Оказва се, че брокерите имат огромен интерес кварталите да се пешеходизират. Изчислили са, че всяка точка към общия общ брой подвига цената на парцелите с 2 хиляди $.

Как се промени Пловдив като столица на културата?

- Промени се видимостта на града и ползата към него се усили. Има доста повече туристи, в западната преса се приказва за Пловдив. Но въпреки всичко считам, че шансът ни беше проигран и достиженията не са това, което можеха да бъдат. Площадът продължава да бъде разкопан, с изключение на амфитеатъра няма друго огромно място за осъществяване на събития. Инициативата " Европейска столица на културата " трябваше да бъде като ракетен притежател за трансформацията на Пловдив и да се развие бързо, прескачайки няколко стадия едновременно, само че не се случи по този начин.

Работи ли пловдивската администрация?

- Темповете на развиване на обществото и процесите в него са по-бързи, в сравнение с развиването на администрацията и тя е сложена непрекъснато в позиция на наваксване. Разбира се, тя е по-добре, в сравнение с е била преди 20 години, само че колкото и да се е развила, обществото неведнъж я задминава. Фактът, че Пловдив се развива стопански, е може би индикатор, че до някаква степен нещата работят.

В кои публични планове, които се случват в Пловдив все още, вярвате и подкрепяте?

- Харесва ми доста пешеходизацията на " Капана ", макар че потегли в друга посока от плануваната. Трябваше да бъде квартал на креативните промишлености, само че ръководството на плана не се концентрира задоволително в тази посока. В началото имаше една година безвъзмезден наем за 10 креативен плана, който можеше да се удължи за повече време. Въпреки това мястото сега има занаятчийски и предприемачески дух и се зараждат забавни бизнеси. Ресторантите и питейните заведения са измежду най-хубавите и печелят награди на национално равнище. Местата са направени по отношение на мащаба на " Капана " и вътрешната му хармония. За мен това е единственият сполучлив план от всички планове на " Пловдив 2019 ", макар че не беше обвързван с апликационната книга, само че се оказа успешно.

Бих желал да видя по този начин да се възроди Старият град в Пловдив. Фокусът може да бъде уголемен от " Капана " към Стария град.

Градът се развива с помощта на вътрешна сила на хората. Например две момчета поеха самодейността със съдействието на общината да вкарат целия градски превоз в Гугъл Maps. Това е напълно непринуден план, изработен със личен запас. За съпоставяне - общината даде 16 млн. лева за дигитализиране на градския превоз и табла, които не работят.

Ако би трябвало да убедите чужденец да пристигна да живее в Пловдив, какво бихте му споделили?

- Минаха времената, когато се пробвах да стартирам Пловдив. Бих се опитал изцяло уравновесено да опиша кои са минусите и кои са плюсовете на града. Плюсовете са тези неща, поради които аз съм останал да пребивавам там. Пешеходността и близостта на всичко са огромно преимущество. В момента на Запад наклонността е да се работи в посока пешеходизация на мегаполиси. Пловдив е доста пешеходен, въображаем е като подобен.

Пловдив или София?

- София е по-модерен и европейски град, тъй като огромна част от междинната класа е в столицата. Има повече просвета, забавни заведения за хранене, заведения, хора. Като място за живот и наслаждение от ежедневното битие обаче Пловдив ми е доста по-близък. Има табиет за спокойно взаимно битие. Не инцидентно е бил най-космополитният град по време на османската ера. Имало е съвсем по равно българи, турци, арменци, гърци, евреи и роми, които постоянно са живели в съгласие. Това е особено за Източна Европа и по-малко в Западна Европа. Усещането за успокоение и комфорт в града, оттатък етноси и религии, е доста скъпо и би трябвало да се стараем да го запазим макар хората, които набират политическа известност на гърба на малцинствата.

Фактът, че майка ми е построила бизнес в Пловдив, ме кара да се усещам обвързван с хората, с които работим. На това място се усещам вкъщи си, не се усещам провинциално. За доста хора казусът е, че им е тясно, дали в стопански или нравствен проект.

Много мощно имам вяра в нуждата от децентрализация. Различни районни центрове, всеки със своето значение и образ, а не просто място на път за столицата. Децентрализирани са да вземем за пример Италия и Германия. Качеството на живот фрапантно понижава, когато хората се насочват към един мегаполис. В Пловдив започнаха да се провеждат културни събития, концерти, които притеглят хора от София, и стартира да си развива личен профил. В града има качествени хора, които избират да останат и да се развиват в него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР