© Велко Ангелов Тежка акция в Пирин е провела Планинската

...
© Велко Ангелов Тежка акция в Пирин е провела Планинската
Коментари Харесай

Хеликоптер не е успял да излети за тежко пострадала туристка в Пирин

© Велко Ангелов Тежка акция в Пирин е провела Планинската избавителна работа (ППС) в понеделник вечерта. Тя е траяла над 8 часа, през които от региона на връх Джангал до болничното заведение в Разлог е пренесена на носилка потърпевша с черепно - мозъчна контузия, фрактури на крайниците и строшен таз. Повиканият боен хеликоптер не е съумял да излети, защото е оставало " малко време до края на светлата част на деня ", написа в известието на планинските спасители.

Два дни по-рано вертолет на държавния авиоотряд се притече на помощ на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева поради счупената й ключица в злополука с кортежа на Националната работа защита (НСО).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От три месеца в България няма хеликоптер-линейка, който да се употребява за избавителни акции в планините или при произшествия по пътищата. Причината е, че частният притежател на машините " Хели ер " ги продаде, след близо пет години опити да получи някаква поддръжка от страната.

Инцидентът

Тежкият случай в Пирин е станал в късния следобяд на 16-и септември. ПСС е задействана по сигнал за паднала жена по североизточния скат на връх Джангал, който е висок 2730 м. Веднага са изпратени 8 спасителя от Банско и се стартира връзка с Министерство на защитата и Министерство на вътрешните работи за повдигане на хеликоптер. " За страдание, сложната процедура и късото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не разрешиха излитането на хеликоптера ", написа в информацията на ПСС. Така след 18:30 ч. избавителната интервенция продължава единствено като наземна.

Мобилизирани са 22-ма спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище. Те са достигнали потърпевшата в 20:20 ч. и са я пренесли с носилка до най-близката болница в Разлог в 2 ч. на 18-и септември. В незабавния център се установяват черепно-мозъчна контузия, тежки фрактури на краката и на едната ръка, строшаване на таза.

Като благодари на участвалите в тежката акция, които са доброволци, ПСС приканва виновните институции да се включат в решаването на казуса с въздушното избавяне в България. " Единствено този тип превоз може да даде късмет за бърза и съответна незабавна здравна помощ на тежко потърпевши в труднодостъпни и отдалечени местности ", написа в известието след интервенцията.

Без помощ по въздуха

България остана без нито един хеликоптер-линейка, откакто това лято частната компания " Хели ер " продаде и последната си профилирана машина в Грузия. Опитът да сътвори система, която се е употребила от планинската работа и застрахователя " Лев инс " не е сполучил поради неналичието на институционална поддръжка, изясни пред " Капитал " притежателят на компанията Георги Спасов. Хеликоптерите е можело да бъдат непокътнати, в случай че са били включени в системата на телефона за незабавна помощ 112 и им се позволи да са основани върху покривите на лечебни заведения.

Повече по тематиката за какво в България няма хеликоптерно избавяне и какви са проектите на страната в тази тенденция, четете в седмичния " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР