© Велко Ангелов Статията е част от специалното издание Капитал

...
© Велко Ангелов Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Фестивалният град

© Велко Ангелов Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Плевен "

Плевен харчи доста за просвета. Това не са просто думи, а цифри. При 90 млн. лева годишен бюджет,. близо 2% от него отиват за просвета. Само за образец: годишно се обезпечават към 260 хиляди лева за Плевенската филхармония, 630 хиляди лева за Северняшкия отбор, 327 хиляди лева за единствения в България общински хор " Гена Димитрова ", над 200 хиляди лева за изложба " Светлин Русев ", Къщата на художниците и локалния арт център и други, близо 200 хиляди лева за локалния спектакъл.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. За съпоставяне - разноските за просвета, които през последните години се залагат да вземем за пример в държавния бюджет, се движат сред 0.3 и 0.5% от общите.

Плевен има намерение да се развива още в тази тенденция, споделя шефът на отдел " Култура " към общината Стефка Григорова. Градът се трансформира в сцена на редица нови фестивали, които при добър маркетинг имат капацитет да раздвижат локалната стопанска система и туризма. Още идната година календарът с фестивали ще бъде допълнен с два нови. Ето по-интересното от плаката в Плевен, с цел да разберете за какво си заслужава да отидете до такава степен най-малко на едно от събитията.

Лауреатски дни " Катя Попова "

Безспорно Лауреатските дни " Катя Попова " са емблематичният фестивал на Плевен, който се организира от далечната 1966 година на името на родената в града оперна прима. Особеното при него е, че участниците, които са на възраст до 30 години, наложително би трябвало да бъдат лауреати от влиятелни интернационалните състезания и могат да вземат участие единствено по покана на уредниците - в тази ситуация общината. Фестивалът се организира на всеки две години, като на последното издание в него са взели участие 15 лауреати - трима българи и 12 чужденци, измежду които и млади гении от най-големия музикален конкурс в Европа - " Кралица Елизабет ".

Международен китарен фестивал

В Плевен се организира и единственият в България китарен фестивал, който има както спортен темперамент, по този начин и концертни вечери. Организатори са община Плевен и Националното учебно заведение по изкуствата " Панайот Пипков ", като през 2018 година е имало участници от 25 страни. Фестивалът се организира всяка година.

Фестивал на маримбата и ударните принадлежности

Плевен е хазаин и на единствения в страната фестивал на маримбата и ударните принадлежности, който съществува от 2009 година и се организира през две години. Организатори са общината и Националното учебно заведение по изкуствата " Панайот Пипков ", като през тази година в него се включиха участници от Израел, Гърция, Франция, Русия, Тайланд, Швейцария и други

Есенен джаз фест

От 2017 година в Плевен се организира и есенен джаз фест, който е през септември. Това е единственият фестивал за тази музика през този сезон и досегашните му две издания демонстрират, че води най-вече посетители в града. Всяко издание на фестивала има " подтема " - през тази година тя беше " От Африка до Плевен ", а африкански актьори представяха осъществявания с обичайни принадлежности и танци.

Фестивал за духова музика

През 2017 година на плевенската сцена се роди и нов фестивал, отдаден на духовата и бендова музика, който ще се организира на всеки две години. На първото издание на фестивала под името " От бай Дико до " Тико-тико ", отдадено на основателя на Дунавското хоро Дико Илиев, участваха 11 български оркестъра.

Фотограф: Велко Ангелов
Фестивал за куклен спектакъл " Шарено петле "

През 2018 година Плевен сътвори и нов фестивал, отдаден на кукления спектакъл - " Шарено петле ", кръстено на емблемата на тогавашната постройка на кукления спектакъл в града - петлето на покрива. Всъщност този фестивал, който ще се организира годишно, възражда остаряла традиция в града - до 1994 година в него е провеждан интернационалния фестивал " Хора и кукли ". Според изискванията участници в " Шарено петле " могат да бъдат единствено професионални куклени обединения, като се чака в идващото издание да бъдат поканени и такива от балканските страни.

Международен симпозиум по статуя

През 2018 година в Плевен бе проведен за първи път интернационален симпозиум по статуя, като в него са били получени поръчки за присъединяване от всички континенти като се изключи Африка. Предвижда се той да бъде провеждан на всеки две години. По време на симпозиума класираните участници работят в продължение на месец " навън ", като техните статуи след това стават част от градската среда.

Международно биенале на дребните форми

В сферата на изобразителното изкуство е и емблематичното Международно биенале на дребните форми в Плевен, чието девето издание е през 2018 година В него са показани над 400 произведения живопис, графика, статуя и колаж, а техните създатели са над 230.

Фестивал " Акордеомания " - от 2019 година

През 2019 година в Плевен ще се организира за първи път и фестивал, отдаден на акордеоните - " Акордеомания ". Директорът на отдел " Култура " Стефка Григорова заяви, че той ще бъде с интернационално присъединяване, като са планувани както концертни вечери, по този начин и спортни. На първото издание на фестивала ще бъдат поканени участници от Германия и съветския град Ростов на Дон, който е побратимен с Плевен.

Конкурс за млади гении " Гена Димитрова " - от 2019 година

От идната година Плевен ще възроди и още една остаряла концепция. Става въпрос за състезанието за млади оперни гении " Гена Димитрова ", който е имал единствено две издания - през 2006 г и 2009 година, само че след това не се е провеждал. Самият конкурс е основан от именитата Гена Димитрова, като ще се организира по направените от нея правила взаимно от общината и Плевенската филхармония.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР