© Велко Ангелов Случаят Миталов е първият за страната ни,

...
© Велко Ангелов Случаят Миталов е първият за страната ни,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Какво послание ни отправя САЩ

© Велко Ангелов Случаят " Миталов " е първият за страната ни, само че надали ще е последният. " Черен щемпел "

Какво обръщение ни насочва Съединени американски щати

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на политолога Даниел Смилов за " Дойче веле "

Съединени американски щати постановиха на съдията от профилирания съд Андон Миталов възбрана да влиза на тяхна територия - поради " присъединяване в сериозна корупция ". Това е както тяхно суверенно право, по този начин и инструмент да насочат обръщение към свои сътрудници в интернационалните връзки. В случая посланието към нас е следното:

- България е значима за Съединени американски щати като член на НАТО и нейната тежест на южния фланг на тази организация нараства поради очевидните проблеми в прилежаща Турция;
- Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България. Толкова сериозен, че подрива доверието в страната. А в организации за взаимна сигурност доверието е от първостепенно значение;
- Дори органи, които сме нарекли " антикорупционни " - като профилирания съд, се оказват уязвими за корупционни практики;
- Службите ни са проспали информация, която е трябвало да засекат;
- Случаят " Миталов " е първият за страната ни, само че - изключително в случай че не се вземат ограничения - надали ще е последният.

Мнозина несъмнено са си отдъхнали с облекчение, че оповестеният чиновник е на относително ниско равнище в йерархиите. Две версии бяха направени, с цел да смекчат конфуза. Първата, по-абсурдната, гласи, че за него дава отговор не ядрото на властта, а Лозан Панов в качеството си на ръководител на съдийския панел във Висш съдебен съвет. Тази шегичка на Иван Гешев е изключително иронична, тъй като тъкмо изборът му за основен прокурор показва, че Лозан Панов може да разчита на общо четирима души в органа-кадровик на правосъдната система. През последните години болшинството в този орган постоянно е било под контрола на триумвират сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и прокуратурата. Или най-малко безрезервно, откровено и необяснимо е подкрепяло въпросния триумвират (дори в проблеми като " ЦУМ " -гейт).

Според втората версия, съдията от профилирания съд е вкаран в черния лист поради това, че е пуснал изтъкнат русофил да получи медал от Путин. Тук конят е зад каруцата. Причината за мярката на Съединени американски щати - по закон и съгласно държавния им секретар - е корупция, а не връзки с Русия. Казусът просто показва, че корупцията може да визира и области, които са свързани със сигурността на страната.

Дотук всичко е известно. Просто Съединени американски щати ни припомниха някои неприятни тематики. Но може би в този момент е най-подходящият миг да обсъдим още веднъж това, което вършим в битката против корупцията. Особено когато имаме " нов " деен състезател на този терен - основния прокурор.

Нашите сътрудници - и Европейски Съюз, и Съединени американски щати - са ни оказвали и ни оказват скъпа помощ в заздравяването на демократичните ни институции и правовата страна. Това обаче не са задания, които можем да им възложим напълно. Самата мисъл за нещо сходно издава сериозен проблем.

-----------
Ръководителят на Национална агенция за приходите и Владислав Горанов са майстори на снишаването.
Недосегаемост

Шефовете в министерство на финансите са като тефлонов тиган

От коментар на Илия Вълков за " Клуб Z "

Че не помни. Това е най-голямата неволя на българския жител. Не неговото самообладание, всевъзможно мрънкане и очакване някой различен да му свърши работата. И да се молим правдивост - това ни е бедата. Но каква правдивост, какъв правов ред и държавност, когато у нас некадърността и неуспехите се насърчават, награждават, че и даже се хвалят за това?

Фотограф: Велко Ангелов

Само преди шест месеца Националната организация по приходите (НАП) претърпя един от най-сериозните репутационни, административни, институционални и систематични земетресения. А на 5 февруари кабинетът на Бойко Борисов реши да усили до 5500 лева заплата на изпълнителната директорка на Национална агенция за приходите Галя Димитрова поради " сполучливото осъществяване на главните стратегически и оперативни цели на Национална агенция за приходите за 2019 година, свързани със събираемостта на приходите и доброволното осъществяване на отговорностите. "

А каква беше обстановката през лятото на 2019 година? Бяха източени данните на над 5 милиона българи. Имаше наложена даже санкция от страна на Комисията за отбрана на персоналните данни от 5 млн. лева поради тази откровена несръчност от страна на приходната организация.

А самата ръководителка на Национална агенция за приходите се държеше все едно не е виновна за нищо преди половин година. В разгара на " НАПлийкс " бе в отпуска. А обяснението за решението й се трансформира във анекдот.

След това последва решение да се уволнят двама души от ИТ-отдела на Национална агенция за приходите... и майсторско снишаване от страна на Галя Димитрова и нейния патрон - финансовият министър.

Владислав Горанов се трансформира най-мощния властови център в третия кабинет на Бойко Борисов. Той е като тефлонов тиган - нищо не му се лепи.

Нито разкритието, че живее в непознато първокласно жилище без да заплаща наем, нито " НАП-лийкс " разклатиха стола на Горанов. Нито разкритията, че хазартната комисия си е затваряла очите за лотарийния бизнес на Васил Божков.

В последния сюжет Горанов, който с изключение на директен политически началник на Национална агенция за приходите, дава отговор и за работата на Комисията по хазарта.

----------
Изземането на скъпоценната му сбирка от антики е юридически противоречиво.

Разпни го!

Жертването на Васил Божков е ритуално

От коментар на Иван Бакалов за " Свободна Европа "

Обвиненията против Васил Божков припомнят за разправата с непослушните олигарси в Русия.

Занапред довчерашният
хазартен монополист Васил Божков има две благоприятни условия - да живее в заточение, единствено че, за разлика от съветските олигарси, ще е в екзотични страни отвън Европа. Или да се върне (да го върнат) в България, където ще седи зад решетките и ще се точат дълго каузи по разнообразни обвинявания.

Фотограф: Анелия Николова

Важен обред от акцията против него е изземането на скъпоценната за него сбирка от антики. Въпросът обаче е доста противоречив юридически и мощно мъчителен за всички останали колекционери.

Защото антиките на Музей " Васил Божков ", както попада в разрешението на Министерството на културата, не са негова персонална благосъстоятелност. Документите за регистрация на всеки един експонат са импортирани от Фондация " Тракия ", която е получила позволение да направи частен музей. Източници, близки до Фондация " Тракия ", споделиха, че антиките са нейна благосъстоятелност. А тя е настрана юридическо лице. Предметите, които съхранява, са регистрирани и узаконени.

Всъщност няма прецизен юридически термин за това какво се прави сега с антиките и картините от парцелите на Божков. Един от наблюдаващите прокурори Венцислав Фердинандов пред медиите изясни, че това е всекидневно " претършуване и изземване ", а не запор на имуществото от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Фердинандов сподели: "...Още повече, че става въпрос за закононарушения, за които законодателят е планувал и конфискация на половината имущество. "

За каквито и закононарушения обаче да съдят Божков като физическо лице, по какъв начин ще конфискуват сбирка, в случай че тя принадлежи на фондация, настрана юридическо лице? При това се пробват да я изземат още преди да има правосъдно решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР