© Велко Ангелов С решения на общинските съвети местните власти

...
© Велко Ангелов С решения на общинските съвети местните власти
Коментари Харесай

Общините ще могат да определят зони в курортите за различен вид туризъм

© Велко Ангелов С решения на общинските препоръки локалните управляващи ще могат да обособяват зони за друг тип туризъм в националните курорти. Тази корекция в закона за туризма беше призната на съвещанието във вторник на Министерския съвет. Идеята е от няколко години, а през последната за нея се заприказва още веднъж около борбата на някогашния вицепремиер Валери Симеонов против шума в курортите, приключила със законодателни промени, признати дефинитивно през юни, които усилват санкциите за звук навън до 12 хиляди лева

Сега в закона за туризма се вкарва условие и за регистриране в националния туристически указател на ски учебни заведения, туристически атракции и фестивали.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се трансформира

В текстовете, признати от държавното управление, се дава опция на общините, на чиято територия попада народен курорт, да основават функционални зони. Това ще става посредством разпоредба, призната от общинските препоръки. Така да вземем за пример локалните управляващи ще могат да дефинират дали курортът или част от него е предопределен за фамилен отдих или за празненство туризъм, както и съответни условия за това.

Идеята да се зонират курортите по типове туристически артикули е от няколко години, само че стана изключително настоящо около борбата на някогашния вицепремиер Валери Симеонов за шума от нощните заведения в курортите. Преди година туристическият министър Николина Ангелкова разгласи, че ще изиска курортите да бъдат " извадени " от поправките в закона, с цел да се отговори на ползите на туристите, посещаващи България. А при започване на лятото тази година Ангелкова сподели, че ще предложи установяване на зони в курортите, защото огромните туроператори " работят извънредно сегментирано " и концепцията е да се оферират по-целево разнообразни туристически артикули.

Сега с новите ремонти ще могат да бъдат обособявани функционални зони в 42 курорта, които са избрани като такива с национално значение. Сред тях са " Албена ", " Златни пясъци ", " Слънчев бряг ", " Св. св. Константин и Елена ", планинските Боровец и Пампорово, и балнеологичните Велинград, Сандански, Хисаря, Старозагорски минерални бани и други

Още допълнения в регистъра

В друга порция промени, които бяха гласувани от държавното управление, се вкарват регистрационни режими за още бизнеси в туризма. В специфичен указател ще бъдат добавени туристическите забележителности, фестивали и събития, които " имат висока степен на прелест за туристите, както и отговорности за лицата, които ги стопанисват, да подхващат нужните ограничения за запазването им ", се показва в известие на държавната пресслужба за гласуваните ремонти.

Създават се и правила за регистрация на ски учебните заведения в страната, както и условие, че наетите от тях ски учители би трябвало да имат професионална дееспособност и подготовка за образование по снежни спортове. В тези текстове обаче отпада досегашното условие изпит за такава дееспособност да се държи в министерството на туризма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР