© Велко Ангелов ПрофилБългарският предприемач Момчил Кюркчиев създава мултимилионната си

...
© Велко Ангелов ПрофилБългарският предприемач Момчил Кюркчиев създава мултимилионната си
Коментари Харесай

Умен маркетинг

© Велко Ангелов Профил

Българският бизнесмен Момчил Кюркчиев основава мултимилионната си компания за мобилен маркетинг Leanplum през 2012 година За задачата той напуща сигурната си и добре платена кариера в Гугъл, с цел да стартира своя план. Кюркчиев потегля от родния си Русе на 19 години, с цел да учи в Съединени американски щати. Захваща се с най-различни работи, с цел да се устоя по време на следването си. Завършва New York College at Brockport в Рочестър, а в трети курс е признат да стажува в Гугъл. Днес животът му може би щеше да е различен, в случай че беше избрал музикалната кариера. Баща му е оперен артист, а майка му - учителка по пиано. Родителите му дават право на избор - музикален клас или математическа паралелка в главното учебно заведение. И той избира математиката. В четвърти клас към този момент взема решение задания за американските проби за лицей SAT, а в пети печели надпревари. Впоследствие взема решение да продължи в британската гимназия в града. Компанията

Компанията за мобилен маркетинг Leanplum е основана от Момчил Кюркчиев и сътрудника му в Гугъл Андрю Фърст. В началото на ноември тя набра
47 млн. $ в четвърти капиталов рунд и по този начин привлечения досега капитал е над 93 млн. $. Последното финансирането е водено от Norwest Venture Partners, а в него вземат участие още и досегашните вложители Canaan Partners, Kleiner Perkins Caufield & Byers и Shasta Ventures. С тази сума Leanplum се подрежда измежду най-бързо растящите и привлекли най-големи вложения започващи компании с български корен. Фърст и Кюркчиев основават Leanplum с първичната концепция да основат система за така наречен А/В проби, която дава опция на програмистите на мобилни приложения бързо и елементарно да тестват в действително време измененията, които вършат по стратегиите, и реакцията на потребителите. Впоследствие бизнесмените насочват напъните си към основаване на цялостна платформа за мобилен маркетинг, която поддържа голям брой канали за връзка сред компанията и клиентите. Сега в компанията работят
160 души. Още по тематиката
Leanplum притегли още 47 млн. $ вложения

В съоснованата от българин компания за мобилен маркетинг към този момент са вложени над 93 млн. $
9 ное 2017
Момчил, който прави маркетинга по-умен

Технологичната компания с български корен Leanplum притегли още 29 млн. $ инвестиция
21 окт 2016
IT компания с български корен притегли още 29 млн. $

Базираната в Сан Франциско Leanplum на Момчил Кюркчиев до момента е получила над 46 млн. $ от американски фондове
18 окт 2016
От Goоgle към неизвестността на личния бизнес

Само за три години предприемачът Момчил Кюркчиев и екипът му сътвориха стартъп, който съумя да притегли финансиране за 17 млн. $
27 ное 2015 Изживяхте ли културен потрес, когато отидохте в Съединени американски щати? Работили сте на разнообразни места като студент. Смятате ли, че това е развило предприемаческия ви дух?

- Мисля, че това, че съм преселник, ме приготви да стана бизнесмен. Когато пристигнах в Съединени американски щати, бях единствено на 19 години и всичко, което имах, бяха два куфара. За пръв път отивах да пребивавам настрана от фамилията си. Девет години по-късно, когато напуснах Гугъл, с цел да пускам Leanplum, чувството беше сходно.

Първият урок, който научих, като пристигнах в Съединени американски щати, беше, че би трябвало да разгадавам на себе си. Имах задоволително пари единствено за първия си учебен срок и знаех, че би трябвало незабавно да стартира работа. Първата ми работа беше нощна промяна в пицарията на кампуса и доста я харесвах. За пръв път самичък си изкарвах парите и възприятието беше ужасно. Когато стартирах Leanplum, още веднъж трябваше самичък да се оправям и това възприятие отново беше ужасно.

По-важното обаче е, че се научих да бъда съобразителен. Когато си преселник в Съединени американски щати, има доста спънки, които би трябвало да преодоляваш. Първо, като студент нямах право да работя на никое място на друго място с изключение на в кампуса. След това, когато приключих, трябваше да си намеря работа, която да ми разреши да получа работна виза. Не можеш да започнеш лична компания, в случай че нямаш зелена карта. В листата има и доста други пречки и би трябвало да си много съобразителен, за се оправиш с всичките.

Още един въпрос за културния потрес - каква е разликата сред това да работиш за Гугъл и да имаш личен стартъп? Трудно ли беше да напуснете Гугъл?

- Трудно се взех решение да напусна, няма какво да се лъжем. Гугъл евентуално е най-хубавата огромна компания, за която човек може да работи. Те в действителност знаят по какъв начин да притъпят предприемаческия ти дух и да те накарат да се чувстваш на " топло местенце " - огромна заплата, безвъзмезден обяд, страхотни планове.

Спомням си, че това лято майка ми ми беше на посетители. Изчаквах до последния миг да й кажа, че напущам Гугъл и стартирам моя лична компания, и в последна сметка го направих на летището, когато си тръгваше. Разплака се. За нея това беше мотив за горделивост. Тъй като съм инженер, си бях направил лист в " Ексел " с плюсовете и минусите на това да остана, само че в последна сметка всичко се сведе до това да осъществя детската си фантазия да имам лична компания. Осъзнах, че си се представям по какъв начин се пенсионирам в Гугъл, и това ме накара да се усещам подтиснат. Представях си по какъв начин един ден описвам на внуците си за предишното си, по какъв начин съм се включил към Гугъл на 23 години и съм останал там 40 години. Казват, че животът ти е общ брой от всички сложни решения, които си взимал, тъй че събрах кураж и направих скока.

Какво се трансформира в Leanplum с новия рунд на финансиране?

- Като цяло нещата се развиват бързо при нас и това, което доста ми харесва в компанията ни, е, че всяка година с всяко ново финансиране усилваме упоритостите си. Терминът маркетинг се употребява още от началото на XVIII в. във Англия и идва от думата market - пазар. И какво е означавал тогава - да отидеш на неделния пазар и да намериш съответния човек и стока, която ти би трябвало. И присъщото за този тип търговия е, че постоянно е била основана на персоналния контакт - хората са знаели клиентите си по име и какво търсят. Ние в България го познаваме и от кварталния вид магазини. Оказва се, че този тип маркетинг, основан на персонална връзка и доверие сред клиент и продавач, в действителност е най-хубавият маркетинг. Единственият проблем е, че не може да се разраства в мащаб бурно, тъй като човек не може да построи ефикасни контакти с повече от 200 души.

Сега ние се опитваме да пресъздадем в цифрови условия този маркетинг - назоваваме го relаtionship marketing, или маркетинг на взаимоотношения. Правим го по два метода - посредством мобилния телефон, който е най-личното устройство, което притежаваме - знае къде се намираме, какви са ползите ни, от какво имаме потребност и така нататък Защото това, което се случва на пазара, в действителност е подтекст - продавачът знае кой си и от какво имаш потребност. Второ, използваме изкуствен интелект, с който да разраснем този вид маркетинг до милиарди консуматори от целия свят, а освен да е стеснен до кварталния магазин. Оказва се, че този проблем е най-големият забранен до момента в маркетинг технологиите, и по тази причина има апетити и ползи към това, което вършим. Което се потвърждава и от вложенията в Leanplum - досега сме набрали малко под 100 млн. $. Амбицията ни е да създадем маркетинг от последващо потомство, който няма да е обвързван със спама, а който в действителност схваща крайния консуматор и основава взаимодействие и доверие сред него и фирмите.

Новият вложител Norwest Ventures е остарял фонд с положително име в Долината. От него към борда ни се причислява Скот Бийчък, който е дълготраен бизнесмен, а е работил и в Salesforce, където е отговарял за разрастването на бизнеса в региона на облачната поддръжка. Така че желаеме да използваме неговия опит, с цел да станем милиардна компания за маркетинг технологии.

Какво още следва в областта на AI за Leanplum?

- Когато набирах този финален рунд на финансиране, описах една история от детството ми. Когато падна комунизмът, майка ми и татко ми в Русе взеха решение да са бизнесмени и отвориха малко магазинче за облекла. И доста добре си припомням по какъв начин майка ми използваше тъкмо този тип способи за маркетинг, които в този момент разпореждаме на изкуствения разсъдък. Стоката се получаваше веднъж в месеца и незабавно по-късно тя започваше да звъни на клиентите си: " Получих алена рокля, която считам, че е идеална за теб. Запазила съм я, ела да я видиш. " Чрез нашия изкуствен интелект се опитваме да реализираме нещо сходно - да автоматизираме правеното от нея.

На какъв брой се прави оценка компанията, какво доходи има?

- За страдание към момента не сме обществена компания и не мога да споделям сходна информация. Само мога да кажа, че за тази година чакаме покачване от над 2.5 пъти на приходите ни.

Колко огромен е екипът ви в София?

- През тази година отворихме нов съвременен офис в София и сега там сме към 20 души. Инвестирахме много в него, наехме една от най-хубавите архитектурни компании. Целта ни е да го напълним, а потенциалът му е до 50 души. Ще имаме още доста благоприятни условия за вложения, защото България е единият ни от единствено двата развойни центрове - другият е в Силициевата котловина. Така че наемаме много интензивно в България, дори някои от нашите мениджъри от Сан Франциско бяха в София, с цел да интервюират хора за разработка на един от главните съставни елементи на нашия артикул.

Това, което ни прави неповторими за работа в България, е, че сме продуктова компания, само че в същото време количеството данни, които обработваме, е голямо. Надали има компания в България, която да работи с толкоз информация. Например броят на дейните консуматори върху нашата платформа е по-голям от потребителите на Twitter. Понеже сме агрегатори и имаме най-различни приложения, трафикът който обработваме в действително време, е солиден. Което пък носи със себе си най-различни проблеми, които би трябвало да се решат по ефикасен метод. Трафикът ни в този момент е изцяло съпоставим на това, с което работих преди години в YouTube. Хубавото е, че колкото повече влагаме в изкуствен интелект, толкоз повече данните имат значение и го вършат по-полезен.

Общо какъв брой души е цялата компания?

- Общо сме към 160 души.

Докога ще ви стигне този капитал?

- Засега сме ок. Имаме и солидни доходи, което ни оказва помощ за бързия напредък.

Имате ли нови клиенти?

- От години работим с Tinder, Red Bull Media, Tesco и други. Но имаме и доста нови - неотдавна цялата медийна група на NBC се причисли към нас.

Новото при нас е, че отваряме два офиса. Бизнес частта от европейския ни бизнес - продажби, маркетинг и партньорства, към този момент ще бъде в Амстердам. Което е напълно нова обстановка за нас, тъй като до момента имахме офис в Лондон. Лично аз не мислех, че Brexit ще ни се отрази, само че по този начин се получи. Цялата обстановка там ни пречи заради обстоятелството, че можем да наемем хора от Европа, които да се реалокират да работят в Лондон, а след време да бъдат изгонени. Има неустановеност, в която не желаеме да участваме. Другият нов офис е в Сингапур. Вече сме наели извънредно положителни ръководители и на двете места. Инвестираме доста в развиването на чиновниците ни. Q&A

Успявате ли да намерите баланс сред персоналния си живот и работата си?
- Определено е мъчно, само че с някои изключения уикендите са за фамилията ми.

Какви устройства и приложения употребявате в всекидневието си?
- Току-що започнах да употребявам Instagram. Свръхпристрастяващо е! Що се отнася до устройствата, неотдавна си купих Гугъл Home Mini. Вкъщи имам проектор, който е обвързван с представител Sonos, и съумях да свържа Гугъл Home и с двата през Chromecast и HDMI аудио/видеосплитер. Много готино! Голям почитател съм на автоматизацията в дома, а Гугъл Home ми разрешава също да управлявам и осветлението си Philips Hue.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР