© Велко Ангелов Пресцентърът на прокуратурата разпространи до медиите в

...
© Велко Ангелов Пресцентърът на прокуратурата разпространи до медиите в
Коментари Харесай

От името на Цацаров и от свое име Иван Гешев подкрепи подкрепилите го прокурори

© Велко Ангелов Пресцентърът на прокуратурата популяризира до медиите в понеделник сутринта " позиция на зам. основния прокурор Иван Гешев ", която е явен отговор на обявата от последния брой на " Капитал " " Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев ". В нея се разказва подтекстът към всеобщата поддръжка на номинацията на Гешев за основен прокурор от прокурори, следователи и чиновници, които са в институционална взаимозависимост.

Въпреки че позицията е подписана от Иван Гешев, той прецизира, че приказва и от името на основния прокурор Сотир Цацаров, а в един от пасажите, сходно на декларациите в негова поддръжка, стартира да приказва и в първо лице множествено число - от името на прокурорите, които са го подкрепили.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Опитите за политически напън, за показване на прокурорите и следователите като втора употреба магистрати, които нямат лично мнение и гласоподават под строй, очевидно са стимулирани от партийни, корпоративни и/или персонални ползи, разнообразни от тези на българските жители. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвинени, подсъдими и/или наказани лица, както и на техни представители, за следващ път да пробват да изключат професионалната ни общественост даже от опцията да изразим мнение за личния си избор ", се споделя в обръщението.

След това Иван Гешев декларира (както от свое, по този начин и от " името на основния прокурор господин Сотир Цацаров и управлението на Прокуратура на Република България обаче), че " няма да се позволен лични офанзиви против магистрати и правосъдни чиновници единствено и само тъй като са изразили персонална позиция ".

Следва и предизвестие, че на " старанието да бъдат демонизирани обособени магистрати като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички разрешени от закона средства, в това число и с ясно изразено мнение за поддръжка ".

Прокурорът от Специализираната прокуратура Силвия Соколова беше единственият магистрат, упоменат поименно в обявата, провокирала реакцията на Иван Гешев. В нея само се напомни фактът, че по дисциплинарното дело против починалия зам. основен прокурор и член на Висш съдебен съвет Камен Ситнилски тя е декларирала, че откогато е прокурор, не знае някой да не е извършил устни инструкции или молба на началника си.

В позицията си Иван Гешев отбелязва, че в тази ситуация с прокурор Соколова сходна реакция няма да е нужна, защото тя е била похвалена пред основния прокурор Сотир Цацаров от " федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик ван Льов ", който е благодарил за " отличната й работа при най-мащабната интервенция на полицейски и правосъдни служби в Европа през 2017 година под названието " Халифакс " (това е следствие, инициирано от така наречен North Sea Task Force (в което влизат Франция, Англия, Белгия и Холандия) през 2016 година и се отнася група за трафик на мигранти от Азия до Англия, която е получавала поддръжка от страните по пътя като България).

Показателно е, че изборът на Гешев получава мощна институционална поддръжка от прокуратурата. На страницата на държавното обвиняване се качват всички писма в отбрана на неговата номинация, а през днешния ден беше оповестена и неговата позиция.

И още - първоначално показва признателност към " всички сътрудници от Прокуратура на Република България, без значение дали са изразили поддръжката си за мен в качеството ми на претендент за основен прокурор, или не са го създали ", а в края дава явен знак, че отбрани единствено тези, които са атакувани, тъй като са изразили мнение в негова поддръжка. Така да вземем за пример в никакъв случай прокуратурата не е излизала в поддръжка на следователя Бойко Атанасов, който е обект на офанзива както от управлението на държавното обвиняване, по този начин и от медиите, които го поддържат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР