© Велко Ангелов По-малко от една трета от общата сума

...
© Велко Ангелов По-малко от една трета от общата сума
Коментари Харесай

Около 20 млн. лв. от приходите от винетки за 2019 г. са останали в посредниците

© Велко Ангелов По-малко от една трета от общата сума на продадените винетки за 2019 година, или 107.3 млн. лева, е платена непосредствено на държавната пътна организация. Останалите 285 млн. лева са минали през подизпълнители, така наречен национални снабдители услуги. Това излиза наяве от отговори на Агенция " Пътна инфраструктура ", получени по Закона за достъп до социална информация от " Капитал ".

Важното в тази ситуация е, че медиаторите удържат комсиона от продажбата на винетки в размер на 7%, което значи, че към 20 млн. лева не са отишли в страната и надлежно няма да бъдат вложени в пътна инфраструктура. Това е съвсем 5% от общия доход от винетки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че общата сума от продажба на винетки, въпреки и малко, се усилва, предстоящите приходи от тол такси доста се намалиха поради понижения обсег и цени, късния старт и неефективното й ръководство. Приходите от пътни такси към момента са незадоволително доста, с цел да финансират огромните пътни планове, които страната задвижва - автомагистрала " Хемус ", пътя Видин - Ботевград, тунела под Шипка и така нататък

Кой какъв брой винетки е продал

През 2019 година АПИ е продала винетки за тъкмо 107 271 770 лева За сметка на това първият народен снабдител на услуги (НДУ), който проработи преди всички други и е и най-успешен до момента - " Интелигентни трафик системи ", е продал винетки за над 281 млн. лева Основен акционер в сдружението е Станислава Арнаудова. През 2018 година съгласно последния си оповестен финансов доклад компанията има четири души личен състав.
КАПИ i ИНТЕЛИГЕНТНИ ТРАФИК СИСТЕМИ АД Собствен капитал 1,2 Печалба 1,1 Активи 4,7 Пасиви 3,5 Брой заети 3 Приходи 2,0 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Според контракта на ИТС с АПИ, който " Капитал " видя, комисионата е в горната граница на разрешеното от страната - 7%. Това значи, че 19.67 млн. лева от приходите от винетки през 2019 година остават във компанията като комисиона за работата й. За съпоставяне - 19.15 млн. лева е прогнозната стойност на поръчка за ремонт на 21.5 км от Път II-23 Русе - Кубрат.

Другият снабдител, който е продавал винетки през 2019 година, е " Конкорд смарт инфраструктура ". Той обаче стартира активността си чак от средата на август 2019 година и генерирал доходи за близо 3.2 млн. лева По информация на " Капитал " тяхната комисиона е към 5%, което съставлява към 160 хиляди лева

Според Търговския указател акционери в " Конкорд " са американецът Джефри Нортръп и американското сдружението Konkord Smart Infrastructure Inc.

Само за януари и февруари 2020 година пък комисионите на ИТС от винетки ще са над 2.93 млн. лева Дружеството е продало винетки за три пъти по-голяма сума от АПИ. Удържаната комисионна на " Конкорд " за първите два месеца от годината е към 390 хиляди лева

Малко винетки, никакви тол такси

Първият снабдител бе определен публично от АПИ да продава винетки ден преди на уеб страницата на ведомството да бъдат оповестени изискванията за кандидатстване за тази услуга. В интервала 17 декември - 5 март 2020 година ИТС е съумяла да продаде винетки за 54.7 млн. лева, а страната през пътната организация - за едвам 11 млн. лева На процедура доставчикът завоюва от хаоса със системата с електронните винетки, който страната сама си устрои.

Използване на частни компании като медиатори се прави на доста места в Европа и единствено по себе си това не е нещо извънредно. В Унгария, от чийто модел на тол таксуване е въодушевен този в България, има десетки компании.
У нас обаче съвсем липсва конкуренция.

Самата АПИ не продава тол такси на тежкотоварните коли, каквито се заплащат на база изминато разстояние от 1 март тази година (поне на теория).

При тол таксите имаше концепция за повече конкуренция - GPS компаниите, които по този начин или другояче работят с транспортния отрасъл, трябваше да събират и подават данни към АПИ, даже вероятно без комисиона. С промени в Закона за пътищата, препоръчани от депутати от ГЕРБ предишното лято обаче, тази алтернатива беше отстранена и въпросните сдружения би трябвало да минават през някой от националните снабдители. " Промяната се постанова, защото АПИ не разполага със софтуера, който обработва суровите данни от GPS устройствата и ги трансформира в действителни тол заявления ", обясниха от организацията през юли 2019 година

Това обаче сътвори съвсем монопол при събирането на таксите, а превозвачите се опълчиха остро на изненадващо неподходящите условия, които ИТС им сложи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР